Партнер рубрики Події

Для близьких людей з наркозалежністю надають безкоштовні консультації та допомогу: куди звертатися

Для близьких людей з наркозалежністю надають безкоштовні консультації та допомогу: куди звертатися
  • У Тернополі з 2022 року працює громадська організація «Міжнародна антинаркотична асоціація», яка допомагає людям з різними видами залежностей повернутися до нормального життя.
  • Як зрозуміти, що ваша близька людина потрапила в халепу та як їй правильно допомогти? Про це у матеріалі.

На Тернопільщині працює «Міжнародна антинаркотична асоціація». Її філії є у різних регіонах України, а також за кордоном – у Молдові, Грузії, Казахстані та Азербайджані. Голова Тернопільської філії Максим Катречко розповідає, що волонтери працюють у різних напрямках – від консультацій родичів людей з залежностями до реабілітації та адаптації таких людей в соціумі. Серед школярів та студентів проводять лекції. Також спільно з правоохоронцями борються з рекламою телеграм-каналів, де продають наркотики. Такі написи на будівлях та парканах замальовують.

Надають безкоштовні консультації

Як розповідають волонтери спілки, більшість людей, які мають залежність, не усвідомлюють цього. Бити на сполох починають близькі.

– За час нашої роботи ми надали понад 1000 телефонних консультацій людям на Тернопільщині щодо боротьби з різними видами залежностей. Приблизно 80 сімей зверталися по допомогу щодо неповнолітніх. Для родичів та близьких наркозалежних ми проводимо семінари та консультації, - розповідає координатор спілки Ярослав Рафальський.

Відео дня

Якщо близька вам людина має проблему з наркотиками, алкоголем чи ігроманією, ви можете звернутися за безкоштовною консультацією та допомогою за номером телефону 068 400 40 05.

Рідні також можуть приходити на семінари, де розповідають, як допомогти близькій людині побороти залежність та як правильно діяти в таких випадках.

Що вказує на залежність у дитини

Щоб купити наркотики потрібен лише телефон та гроші, тож батькам радять пильнувати своїх дітей та говорити з ними про небезпеку, – радять спеціалісти.

– Як зрозуміти, що ваш син чи донька почав вживати наркотики? Спершу потрібно потрібно переглянути телефон дитини, – каже Максим Катречко. Для того щоб купити наркотики потрібні лише гроші і телефон з інтернетом. Зазвичай продаж проходить через телеграм-канали. Їх є величезна кількість.

Також на наркозалежність дитини вказує зміна її поведінки. Наприклад, вона не спить ночами. Зникає апетит. Також погіршуються відносини з батьками, однолітками.

Нарколог Тетяна Жадова розповідає – свою залежність від наркотиків багато намагаються приховувати та маскувати іншими залежностями.

– Дуже важливо говорити з дитиною. Головне – вчасно виявити проблему, – каже нарколог. – Чим раніше ви дізнаєтесь про те, що дитина вживає наркотики, тим легше буде побороти проблему. Існує міф, що людина, яка має проблеми з алкоголем, немає проблем з наркотиками. Але насправді це не так. Одночасно може бути і алкогольна, і наркотична залежність. У моїй практиці було багато випадків, коли за допомогою звертаються батьки, дитина яких має проблеми з алкоголем. Вони були впевнені, що проблема лише з алкоголем, але вже згодом з’ясовувалося, що крім алкоголю підліток вживає наркотики.

Як звернутися у реабілітаційний центр

Реабілітаційний центр, де допомагають позбутися різних видів залежностей, розташований у Великогаївській громаді. Голова тернопільської філії наголошує – у центрі реабілітації не надають медичні послуги. Там допомагають позбутися залежностей та адаптуватися у соціумі.

У центрі реабілітації приймають чоловіків та жінок. Вони проживають на різних поверхах.

– До нас можуть звертатися люди із залежностями та їх родичі, –  каже Максим Катречко. –  Головне – це бажання самої людини проходити реабілітацію, адже все відбувається за їх згодою. Люди, які проходять реабілітацію, можуть спілкуватися зі своїми рідними, їх можна відвідувати, телефонувати до них.

Наразі у центрі реабілітації допомогу отримують приблизно 20 осіб. Це переважно молоді люди від 25 до 35 років. Курс реабілітації зазвичай триває півроку.

Читайте також:

Як позбутись алко- та наркозалежності: історії людей, які "були на дні", а тепер живуть щасливо

Залишила дитину на бабусю, бо мені потрібна лише доза... Сповідь колишніх наркозалежних (ЕКСКЛЮЗИВ)

Людей сюди привозили помирати. Але вони вижили: репортаж із реабілітаційного центру (ЕКСКЛЮЗИВ)

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Ярослав Павлович Рафальський

    Хороший меседж для суспільства
  • Міжнародна Антинаркотична Асоціація Тернопіль

    Дуже дякуємо за небайдужу позицію стосовно проблеми «Залежність» 🤝

keyboard_arrow_up