Партнер рубрики Події

Евакуює поранених та дасть відсіч ворогу: тернополянин розробив платформу для ЗСУ

Евакуює поранених та дасть відсіч ворогу: тернополянин розробив платформу для ЗСУ
  • Тернополяни в тилу продовжують працювати на Перемогу! Нещодавно підприємець разом з командою презентували нову технічну розробку для Збройних Сил України.
  • Вона допоможе бійцям вести бій та розміновувати території дистанційно.
  • Скільки часу витратили на розробки платформи RAS1 і в яку вартість обійдеться – читайте у матеріалі.

Ідея створити універсальну платформу RAS1 виникла у тернопільського підприємця Ігоря Чайківського. А вже восени 2022 року він разом з колегами-однодумцями почали поступово реалізовувати задум.

Відео дня

Аби на власні очі побачити новітні технології, більше дізнатися про розробки та плани – журналісти «20 хвилин» відправилися на екскурсію підприємством. Під час зустрічі Ігор Чайківський наголосив, це для їхньої команди справа не з тяжких, адже вже мають досвід у виготовлені, зборі та роботи універсальних дронів-оприскувальників та іншої цікавої техніки.

Допоможе нашим захисникам

RAS1 – багатофункціональна наземна роботизована платформа. Її команда тернопільських інженерів розробили та виготовили для того, аби полегшити роботу Збройним Силам України на фронті. Зі слів Ігоря Чайківського, платформа витримає вантаж вагою в тонну.

— Вона призначена для підтримки механізованих підрозділів, виконання специфічних бойових завдань у складних умовах під щільним вогнем ворога на замінованих ділянках фронту. Машину можна обладнати великокаліберним кулеметом 14,5 мм і кількома додатковими стволами меншого калібру, — наголошує пан Чайківський. — Також можна використовувати для підвозу бойових комплектів, евакуації піхотинців. Підійде така машина і для ураження живої сили противника, легкої броньованої техніки, підриву мостів та шляхопроводів, робити засідки, використовуватися у захисті чи штурмі. Крім того, вона здатна буксирувати за собою 15 тонну вантажівку.

Керувати такою платформою можна дистанційно, тож є всі шанси під час обстрілів та розмінування уникнути поранень військових чи взагалі врятувати життя. Машина може працювати на відстані 800 метрів від захисників.

— Ця платформа буде ще оснащена оглядовою камерою, пультом для керування, виносною антеною. Є така цікава розробка під назвою follow me. Тобто на плиті буде отвір і ми там зробимо трос. Цей трос солдат зможе зачепити до свого ременя і таким чином щось перевозити. Машинка повністю реагуватиме на рухи людини. Тобто, якщо солдат піде праворуч чи ліворуч, то техніка автоматично повертає за ним, — розповідає розробник. — Також як варіант – звичайний пульт на тросі. Він може підійти для евакуації пораненого, якщо захисник у свідомості і здатен трохи рухатися. Ще є варіант – програмоване керування, тобто працює за допомогою GPS: з точки А в точку Б. Ми можемо змінювати тип управління. Все буде залежати від побажань військових.

Загалом розробник називає RAS1 нескладним конструктором, який можна легко зібрати, якщо мати всі деталі. Працює машина від електричного живлення, а саме – від спеціальних батарей.

— Ми зробили спеціальний енергетичний модуль, в який можна вставити батареї різного типу. Тобто, можна встановити одну батарею 65 000 мА, а може бути і три. Все залежить від поставлених завдань і необхідностей. Наприклад, з однією батареєю 65 000 мА машина зможе пропрацювати до чотирьох годин, — розповідає Ігор Чайківський.

Ми дослухаємося і робимо краще

Чоловік не приховує, запити від Збройних Сил України на платформу RAS1 вже надходять. Проте команда хоче зробити не якнайшвидше, а якнайкраще. Тому поки із військовими лише консультуються та цікавляться їх думкою.

— Ми спілкуємося з Генштабом і вони вже дали нам свою оцінку. Зараз доробляємо систему зв’язку та інші нюанси. Тобто, вони нам просто кажуть, що краще було б встановити для дієвішої роботи. Ми без проблем це робимо, — пояснює чоловік. — Деякі військові вже цікавляться, чи можна придбати. Але ми поки вимушені відмовити нашим військовим, адже ще не готові до дрібносерійного виробництва. Як тільки цех запустимо в роботу і зробимо першу партію, то зможемо реалізовувати нашу платформу.

Одна така універсальної платформи RAS1 коштуватиме орієнтовно 350 000-600 000 гривень. Зі слів розробника, це низька ціна, якщо порівнювати із європейськими, проте в якості не поступатиметься.

— Ціна буде залежати ще від комплектації. Але я вже дивився ціни на європейському ринку і хочу сказати, що наша вартість для такої техніки найдешевше. Якщо у нас платформа з максимальною комплектацією коштуватиме орієнтовно 600 000 гривень, то ось аналогічний в інших країнах – 400 000$. Тобто ми пропонуємо дешевше в десятки разів, — розповідає співрозмовник.

Облаштовують власний цех

Реалізовувати ідею Ігор Чайківський планує у чималих масштабах. Вже готує до відкриття власний цех площею 400 кв.м. Під час екскурсії помічаємо нещодавно пофарбовані стіни та свіжий бетон на підлозі. До кінця листопада 2023 року команда вже планує випустити 20 одиниць універсальної платформи RAS1. А загалом, відкриття нового цеху з обладнанням дозволить випускати щомісяця 30-50 таких платформ.

— У нашому цеху буде окремо зварювальна, і окремо збиральна частина. Наразі ми на стадії закупки необхідного обладнання. Можу сказати, що частину обладнання ми вже придбали, але другу частину можливо придбаємо за кошти донорів. Ми подали заявки на деякі гранти і наразі очікуємо відповіді. Та навіть, якщо не вдасться отримати кошти, то ми можемо розраховувати і на свої ресурси, — наголосив розробник. 

Що стосується деталей для платформи, то всі переважно від українських виробників, а кілька від європейських. Розробник пишається, що не доводиться закуповувати і сплачувати гроші країнам, які дотримуються нейтральної позиції в російсько-українській війні.

— Колеса ми виготовляємо самостійно, підшипники закуповуємо у світових лідерів. Наприклад, гідромотор та гідронасоси ми замовляємо в Італії або Болгарії. Мікропроцесори та мікроконтролери ми замовляємо з Тайваню. А ось всю механічну частину ми виготовляємо самостійно. Ми зараз не залежимо від імпорту недружніх країн або нейтральних країн, — каже пані Ігор. — Єдине, що є китайське – гусениці з кевларовим кордом. Саме ці корди захищають техніку від простих вибухонебезпечних мін. Якщо, наприклад, людині може відірвати ногу чи завдати поранення, то техніці нічого не буде.

Тернополянин переконує, навіть після Перемоги України у цій великій війні, платформа RAS1 буде популярною у використанні, адже її можна застосовувати для фермерських господарств.

Читайте також:

Потрібна допомога 22-річному військовому Денису, якого поранило під Бахмутом

«Файний забіг» у Тернополі – що це за подія і як до неї підготуватись? Ми поспілкувались з організатором

На благодійному концерті у Тернополі збирали гроші на «пташку» для ЗСУ: фоторепортаж

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Maxim Marynovskyy

    Ігор та команда, ви молодці, головне щоб закупівлі були прозорими, а не за дорого те що під носом у десятки разів дешевше!

keyboard_arrow_up