Партнер рубрики Події

Газ, світло, вода: що робити, якщо біда

Газ, світло, вода: що робити, якщо біда

Що робити і куди телефонувати, якщо затопили сусідів, вибило світло у будинку чи маєте проблеми із газом, дізнавались журналісти “20 хвилин”. 

У тернополянки Уляни Коваль, яка живе на проспекті Злуки, на днях прорвало трубу. 

Жінка також дзвонила на гарячу лінію міськради і їй повідомили, що то її проблема, бо якщо є ОСББ, то ніяка служба не приїде. 

Відео дня

До речі, минулого року в Уляни також було зірвало трубу і жінка аналогічно не розуміла, куди їй звертатись. Тож, журналістка “20 хвилин” вирішила розібратись куди звертатись у різних ситуаціях. 

Зазначимо, в управлінні ЖКГ пояснили, що робочий час обслуговуючих підприємств із 08:00 до 17:15. А у післяробочий час, якщо у вас щось трапилось, то потрібно звертатись в аварійну. Номери всі аварійних служб можна дізнатись в управлінця свого обслуговуючого підприємства. 

Що робити, якщо проблеми із газом

У ПрAT "Тернопільміськгаз" пояснили, що як тільки ви відчуєте запах газу, наприклад, то потрібно терміново телефонуйте за телефоном 104. 

Що робити, якщо зникла електрика

Як пояснили в управлінні ЖКГ, якщо вибило світло у цілому будинку, то потрібно звертатись безпосередньо в аварійну міських електромереж: (0800) 509040.  А якщо у квартирі, то звертайтесь в обслуговуюче підприємство. 

Що робити, якщо на голову падає плитка

Як зазначають в обслуговуючих підприємствах, мешканці можуть звернутися до них із проханням облаштувати сітки – вловлювачі для плитки. Також плитку періодично «простукують» по всій висоті будинку, щоб відлетіла та, що ледве тримається, але це не гарантує безпеки, особливо в умовах сильних вітрів. Найоптимальнішим варіантом є комплексне утеплення будинку, яке дозволить одночасно і утеплити житло, і позбутися плитки.

Хто відповідатиме, якщо, наприклад, на людину впаде плитка чи пошкодить авто, ми запитали в адвоката.  

 - За технічним станом будинку повинна стежити структура, на балансі якої він перебуває, - коментує адвокат Ростислав Небельський. - Це може бути ОСББ чи ЖЕК. Поліція ж може мати стосунок у плані криміналу, якщо людині буде завдано суттєву шкоду. У плані профілактики діяти не будуть. Але є важливий момент, одразу після події варто подбати про фіксування доказів: викликати поліцію, яка все опише. Швидку, у разі шкоди здоров'ю, та переписати очевидців, які є потенційними свідками.

Що робити, коли затопили сусіди

Відповідно до норм Цивільного кодексу, майнову шкоду, завдану неправомірними діями (бездіяльністю), відшкодовує в повному обсязі особа, яка її завдала. Винна і потерпіла сторони можуть домовитися між собою або вирішити спір за допомогою суду.

Необхідно викликати або балансоутримувача, або представника ЖЕКу чи ОСББ. Крім того, запросити особу, яка вас затопила, та свідків, які підтвердять наявність і масштаб збитків. Якщо ж довелося викликати аварійну бригаду, не зайвим буде взяти в неї документ про відвідини квартири. Однак головним доказом стане акт про залиття. Його складає комісія, потім затверджує балансоутримувач, власник приміщення, будинку, споруди, житлового комплексу або комплексу будинків і споруд або інша особа, що обслуговує ваш будинок.

Що робити, якщо прорвало трубу

Як пояснили у КП “Тернопільводоканал”, що після 17:15, потрібно телефонувати на аварійну водоканалу за номером: (0352) 525117 і працівники зобов’язані приїхати на виклик. 

Що робити, коли у будинку завелись гризуни

В управління ЖКГ Тернопільської міськради радять відразу звертатися до балансоутримувача, якщо в будинку або на прилеглій території ви помітили гризунів. Це ж стосується і тих випадків, коли ви помітили щурів чи мишей біля смітників.

Якщо ж у вашій квартирі з’явились гризуни, що звертайтесь у "Профілактичну дезінфекцію ". Телефон: 25-09-94; 25-39-60. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Анонім

    Щоб уникнути всіх перечислених проблем то треба слідкувати за своїм обладнанням ,яке знаходиться в квартирі і робити постійний огляд . Щодо перекривання води то можу лише одне сказати ,що в 90% випадків усі крани на стояках не мінялися ще за часів як ті будинки збудовані ,а тепер вони не виконують свою функцію тобто не перекривають воду. Щодо ОСББ то треба проводити роботу серед мешканців тобто розказувати показувати ,вивішувати таблички на крани з номерами квартир .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up