Партнер рубрики Події

Гуляла в повню, а дехто навіть плутав її з повією: чому біля Єзуїтського костелу раніше бачили привида

Гуляла в повню, а дехто навіть плутав її з повією: чому біля Єзуїтського костелу раніше бачили привида
  • Чи не в кожному районі Тернополя є містичні місця та споруди, про які мало кому відомо, але ризикнути відвідати їх вночі насміляться одиниці.

  • Та чи знали ви, що в самому «серці» міста є вулиця, якою колись гуляв, а можливо й досі гуляє привид дівчини.

  • Коли та чому він з’явився, де його бачили і як він виглядає? Розповідаємо у нашому матеріалі.

Цю історію розповіла нам краєзнавиця та екскурсовод Оксана Ленчук. Вона роками вивчає Тернопіль за його легендами та розповідями місцевих.

Якраз місцеві жителі і розповіли їй про привида Єзуїтського костелу.

Відео дня

– Особисто мені цю історію розповіла вже покійна тернополянка. Її дід брав участь в будівництві Єзуїтського костелу на вулиці Пйотра Скарґи (нині Юліана Опільського), – каже пані Ленчук. – Коли копали місце під фундамент, то наткнулися на давнє склепіння.

Однак досліджувати, що саме за склепіння та кому належать рештки похованої людини було ніколи, адже працівникам потрібно було в строк збудувати костел. Тому кістки швидко зібрали та перепоховали.

– З того часу на цій вулиці в повний місяць почали бачити жінку у білому вбранні, – каже краєзнавиця. – Раніше на вулиці Опільського і перпендикулярній до неї вулиці Крушельницької були школи та бурси. Відповідно і студентів неподалік мешкало чимало, а тому вулицею часто прогулювалися. І так само часто помічали цю таємничу дівчину. Її постать була настільки реальною, що дехто сплутував її з дівчиною за викликом. Здалека вона виглядала напівоголеною, та коли люди підходили ближче то бачили лише білу постать.

За розповідями місцевих, прогулювалася вона від вулиці Качали та зникала у першому дворі на вулиці Соломії Крушельницької. Аби дівчина не йшла далі у центр міста, на місці, де зараз стоїть пам’ятник Ярославу Стецьку, встановили фігуру святої Теклі. Можливо, саме вона і стримувала таємничу дівчину у білому.

– Нею зацікавилися навіть жандарми, однак нікого ввечері вони так і не побачили. А потім прийшла Перша світова війна, про дівчину забули, – продовжує Оксана Ленчук. – Та в 30-их роках її знову почали зустрічати на вулиці.  

Зустріти її можна було тільки за повного місяця та похмурої погоди.

Після другої світової про дівчину стали говорити все менше. Чи гуляє вона і досі? Можливо, та перевірити це спеціально наврядчи хтось наважиться.

Краєзнавиця Оксана Ленчук каже, що після війни, коли в будівлі костелу розмістили швейну фабрику, охоронці боялися виходити на нічні чергування, адже часто чули дивні звуки за межами будівлі навіть у найспокійнішу ніч.

Журналіст “20 хвилин” побував на місці, де нібито прогулювалася уночі дівчина в білому та запитали у жителів будинків, чи не помічали вони дивну постать в темну пору доби на цій вулиці. Більшість тільки з посмішкою відповідали, що вночі вулицями не гуляють, а тим паче в повний місяць.

Та були й такі, котрі розповідали, що чули від батьків або знайомих про цю історію. Одна з тернополянок на ім’я Надія пригадала таку ж історію.

– Мені її тато розповідав. Жили ми раніше в будинку на вулиці За Рудкою, – каже вона. – Мій тато 1923 року народження. Після війни казав, що також її бачили. Та чи правда, хто зна. Я особисто не зустрічала, та й не хочу. Хочеться в це вірити, але поки сама не зустріну, не повірю.

Довідка

Єзуїтський костел збудували у 1901 році. Він пережив Першу світову війну. Під час Другої світової сильно постраждав. Його закрили в 1945 році та суттєво перебудували. В радянські часи у ньому розміщувалася швейна фабрика.

Фігура святої Теклі раніше знаходилася на місці, де нині встановлений пам’ятнику Ярославу Стецьку. У вільних джерелах нам не вдалося знайти, коли саме встановили її фігуру. Зруйнували її вже за більшовицької влади.

 

Читайте також:

Не вірив, поки не заночував: як виглядає «будинок з привидами» на Дружбі. Що кажуть власники?

Чи є привиди у старому будинку «колійовців» біля Шостого магазину? Перевірили, що всередині (ФОТО)

Будинок, який має дві адреси і погану славу. Що відомо про дім на Броварній, чому його бояться місцеві

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Новини Тернополя - 20 хвилин

    Долучайся до нашого Telegram-каналу https://t.me/te20minut

  • Ruslan Melenchuk

    Люди вірять в усяку дурню, не дивлячись на науково-технічний прогрес, в чорних котів, в сакральність слова "останній", в бабу с порожніми відрами, в гороскопи, у фен-шуй, у пороблено, в розбите дзеркало, в розсипану сіль, у гадання на картах, у ворожок,  у різного роду цілителів,  віщунів, провидців, ясновидців... воно і не дивно що вони вірять по при те в стародавні єврейські міфи .
  • Petro Skarzhynskyi

    При приході білочки, після кабакової бадяги, ще не таке побачиш😁
  • Petro Skarzhynskyi

    Там тільки привид мера рахуючого бабки буде😁

keyboard_arrow_up