Партнер рубрики Події

Хочуть встановити вагон в пам'ять про депортованих

Хочуть встановити вагон в пам'ять про депортованих
Поставити старий вагон-теплушку на вулиці Бродівській пропонують тернопільські активісти, як пам'ятний знак про депортованих в 1947 році. Зробити це хочуть до річниці тих подій 21 жовтня 1947 року. тому й просять у тернополян підтримки за допомогою петиції.

У 2017 році виповнюється 70 років від початку наймасовіших депортацій із Західної України. В рамках операції «Захід» лише за один день 21 жовтня 1947 року було виселено і приречено на каторжні роботи у Сибіру понад 76 тис. осіб – це понад 76 тисяч зламаних доль та позбавлений сил український національно-визвольний рух. Загалом же у тяжкий час Другої світової війни та післявоєнні роки депортації зазнали загалом близько 500 тисяч мешканців Тернопільської області. Українці, євреї, поляки, вірмени, представники різних національностей були відірвані від коріння і стали в’язнями чужого політичного режиму. У вагонах-теплушках німецькі окупанти вивозили людей в Рейх, а радянська влада – у Казахстан та Сибір, - йдеться в петиції.

 - Цю ідею озвучили наприкінці грудня, коли в галереї "Бункермузу" відкривали виставку листівок депортованого Миколи Мамуса, - розповідає активістка Марія Юрчак. - Цей вагjн-теплушка зараз зберігається на території військової частини на вулиці Бродівській. Він нікому не потрібен, бо старий, тож саме його і було би доцільно взяти - як відголос тих часів.

Тож зараз активісти хочуть підтримки зі сторони громади, адже пам'ятник депортованим не коштуватиме місту майже нічого - варто лише перемістити вагон на кількасот метрів, на Бродівську, біля арки, що веде до вулиці За Рудкою. Саме там його і розмістять.

Відео дня

 - Головне - отримати дозвіл від міської ради та встигнути завершити всі роботи до вказаної дати, - продовжує Марія. - А родина кожного депортованого зможе закласти там камінь із іменем члена родини, який постраждав у ті роки.

 

Підписати петицію можна за посиланням - http://e-dem.in.ua/ternopil/Petition/View/136

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:55 Рада проголосувала за продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації в Україні 13:30 Помер потерпілий у ДТП з молоковозом у Почаєві 13:02 Міську дитячу лікарню «розполовинили». Хто керуватиме і що буде з персоналом і малими пацієнтами? 12:25 8 травня можливі відключення електроенергії по всій Україні — Укренерго Від читача 13:57 English builds regions. У Тернополі запускають безкоштовні курси англійської для переселенців 11:40 На бульварі Шевченка матері загиблих воїнів висадять квіти у пам’ять про полеглих синів photo_camera 11:10 У Тернополі встановлять стелу пам’яті та меморіальну таблицю захиснику Андрію Теребію 10:26 У Тернополі 16 травня проїзд у вишиванці буде безкоштовним 09:45 Тернопільська громада втратила Героїв Петра Воробця і Олега Єрмошина 09:00 Масований удар по Україні 8 травня — ворог випустив понад 50 ракет і більш як 20 «шахедів» 07:59 МВС запустило два нових електронних сервіси для військових. Що з їх допомогою можна зробити 21:05 Тернополяни бігтимуть задля підтримки військових 20:02 П’яний водій, який збив жінку і втік з місця ДТП, у суді відбувся штрафом 19:01 Де дивитись Євробачення-2024 та як голосувати у півфіналі play_circle_filled 18:15 Три роки умовно для водійки, яка під наркотою в’їхала в Катедру 17:55 На яких вулицях 8 травня чекати відключень світла 17:05 Чоловік з Тернопільщини за 9 тисяч переправляв військовозобов'язаного через кордон 16:23 Зупинили кровотечу до приїзду швидкої: у Зборові патрульні врятували чоловіка 15:40 Як отримати лікарняний дистанційно: покрокова інструкція 15:02 Ні відстрочки, ні бронювання не маю: як журналістка «20 хвилин» ходила на пару до Володимира Труша
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up