Хворі на COVID, на самоізоляції ви або діти: як, кому і в якому розмірі оплатять лікарняний

Хворі на COVID, на самоізоляції ви або діти: як, кому і в якому розмірі оплатять лікарняний
  • Якщо ваше дошкільнятко відправили на самоізоляцію через хворого працівника садочку, батькам не оплатять лікарняний. Лише у разі, якщо доглядали за хворою на COVID дитиною.
  • Якщо ви пішли на самоізоляцію через хворого на коронавірус родича, з яким разом проживаєте, лікарняний оплатять, якщо матимете листок непрацездатності. Скільки нарахують і хто платитиме – читайте.

 

36 класів на Тернопільщині — на самоізоляції. З них 15 – у Тернополі. На дистанційне перейшли 3 і 10 школи Тернополя та ще 8 закладів у громадах області. Про це повідомила начальниця управління освіти і науки облдержадміністрації Ольга Хома.

Якщо взяти освітні заклади в області, з 12 до 14 березня на COVID захворіли 89 педагогів та стільки ж дітей. У п’ятницю, 12 березня, коронавірус підтвердили у пів сотні педагогів.

Станом на ранок 15 березня, на самоізоляції перебуває 36 класів, більшість з яких – школи Тернополя.

Відео дня

  • Близько шістдесяти вчителів у Тернополі захворіли на COVID-19, — повідомила начальниця міського відділу освіти Ольга Похиляк. — Окремі класи у школах перевели на дистанційне навчання. Поки що більшість і шкіл і садків Тернополя працюють в звичному режимі — з дотриманням карантинних правил.

У дошкільних установах закрито на самоізоляцію 6 груп. Хворіє 25 працівників, повідомила Ольга Похиляк. — Щодо шкіл, то хворіє 58 працівників.

Чимало дітей в садочках і молодшій школі відправляють на самоізоляцію, якщо виявляють захворювання в групі, або на COVID захворіли працівники закладу. Чи належить оплата батькам, якщо дітей з садка чи молодшої школи відправили на самоізоляцію? Чи оплатять лікарняний хворим на коронавірус і тим, хто проживає з ними разом і змушений піти на самоізоляцію?  

За коментарем ми звернулись до Валентини Лучин, начальниці відділу страхових виплат та матеріального забезпечення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області.

  • Що стосується дітей і дорослих, які за ними доглядають, то оплата проводиться тільки за наявності листка тимчасової непрацездатності (лікарняного) по догляду за хворою дитиною, — повідомила Валентина Лучин.

По догляду за хворою дитиною лікарняний дають до 14 днів

Відповідно до ч. 3 ст. 22 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23 вересня 1999 року № 1105-XIV (далі – Закон № 1105), допомога по тимчасовій непрацездатності по догляду за хворою дитиною віком до 14 років виплачується застрахованій особі з першого дня за період, протягом якого дитина за висновком лікаря потребує догляду, але не більш як за 14 календарних днів.

Порядок видачі листків непрацездатності у зв’язку з доглядом за хворим членом сім’ї або хворою дитиною врегульовано розділом 3 наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян» від 13.11.2001 № 455 (далі – Інструкція № 455).

Для догляду за хворою дитиною листок непрацездатності видається лікуючим лікарем одному із працюючих членів сім’ї або іншій працюючій особі, що фактично здійснює догляд (п. 3.1 Інструкції № 455).

Відповідно до п. 3.3 Інструкції № 455 для догляду за хворою дитиною віком до 14 років, листок непрацездатності видається на період, протягом якого дитина потребує догляду, але не більше 14 календарних днів, а для догляду за дитиною, постраждалою внаслідок аварії на ЧАЕС, на весь період її хвороби.

  • У разі, якщо в сім’ї хворіють двоє або більше дітей одночасно, то для догляду за ними видається один листок непрацездатності, — пояснила Валентина Лучин. — У разі виникнення захворювання у дітей в різний час, листок непрацездатності видається в кожному конкретному випадку окремо.

Якщо хворі на COVID чи на самоізоляції?

Допомога по тимчасовій непрацездатності в разі захворювання матері або іншої особи, яка фактично здійснює догляд за дитиною віком до трьох років, надається застрахованій особі, яка здійснює догляд за дитиною, з першого дня за весь період захворювання відповідно до ч. 5 ст.22 3акону № 1105.

Як у Тернополі оплачують лікарняні хворим на COVID і тим, хто перебував на самоізоляції, як контактна особа? 

  • Допомога з тимчасової втрати працездатності, яка викликана ізоляцією від коронавірусної хвороби, надається Фондом соціального страхування на підставі виданого у встановленому порядку листка непрацездатності із зазначенням причини непрацездатності «ізоляція від COVID-19 – 11», — наголосила Валентина Лучин. —  Аби відкрили листок непрацездатності, застрахована особа, яка має покази до самоізоляції, має звернутись до свого сімейного лікаря у телефонному режимі.

Сьогодні врегульована можливість відкриття листків непрацездатності дистанційно, тож працівник не має потреби йти до лікарні, зазначили у Фонді соціального страхування. Також за допомогою засобів електронного зв’язку або безконтактно роботодавець може подати заяву-розрахунок, за якою Фонд здійснює фінансування.

То ж скільки заплатять за лікарняним і кому?

  • Усі застраховані особи мають право на компенсацію від Фонду соціального страхування України втраченого заробітку за час ізоляції від COVID-19, — каже Валентина Лучин. — Розмір допомоги по тимчасовій втраті працездатності, яка викликана ізоляцією від коронавірусної хвороби, становить 50% середнього доходу працівника незалежно від тривалості страхового стажу.

Водночас для медичних працівників ФССУ компенсує втрачений за час ізоляції від COVID-19 заробіток у розмірі 100% середнього доходу.

Фонд соціального страхування України компенсує застрахованим особам втрачений заробіток за весь час лікування або ізоляції від коронавірусної хвороби, починаючи з шостого дня непрацездатності. Перші п’ять днів фінансує роботодавець. У разі підтвердженого діагнозу COVID-19, листок непрацездатності видається одноосібно лікарем терміном до 15 календарних днів, при самоізоляції – до 14 календарних днів.

  • Такі зміни внесено наказом МОЗ України від 11.11.2020 № 2593 «Про затвердження Змін до Порядку надання первинної медичної допомоги та Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян», — пояснила Валентина Лучин. — Документ набув чинності 22 грудня 2020 р. Лікуйтесь стільки часу, скільки потрібно.

Відповідно до оновлених положень, починаючи від 22 грудня та на період дії карантину, лікуючий лікар в амбулаторно-поліклінічних закладах може видавати листок непрацездатності особисто на строк, необхідний для лікування пацієнтів з коронавірусною хворобою або завершення їх самоізоляції, відповідно до галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я.

Довідка

Виплатили загалом у 2020 р. за листками з тимчасової непрацездатності, зокрема, і хворим на ковід, який є різновидом загальних захворювань  - 161 млн 511 тис. грн, в т.ч. тим, хто перебував на самоізоляції - 3 млн 224 тис. грн . За два місяці 2021 р. – 24 млн 816 тис. грн,, в т. ч. самоізоляція - 278 тис.грн


 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up