Партнер рубрики Події

I need a ticket... Як студент Браян купував квиток на залізничному вокзалі у Тернополі. Експеримент “20 хвилин”

I need a ticket... Як студент Браян купував квиток на залізничному вокзалі у Тернополі. Експеримент “20 хвилин”
  • Журналісти “20 хвилин” разом з іноземним студентом Браяном з Гани спробували придбати квитки у касах залізничного вокзалу. Браян розмовляє англійською.
  • Скільки касирів на залізничному вокзалі Тернополя знає чи розуміє англійську, дивіться у відео

План був такий: іноземець підходить до каси і пробує дізнатися, чи є квитки в Одесу на ці вихідні. Браян розмовляє виключно англійською, вдаючи, ніби зовсім не розуміє української.

Насправді іноземець зараз вже частково розмовляє українською, тому може сам придбати собі квитки. Але каже, що коли тільки приїхав в Україну, то на залізничному вокзалі завжди виникали проблеми.

Ігнорували або просили говорити українською

 - Касири зовсім не розуміють англійської, але мені завжди допомагали тернополяни купляти квитки, - розповідає Браян.

Відео дня

Ми підійшли у Довідкову, де іноземця спочатку взагалі ігнорували, касирка не розуміла англійської і просто просила Браяна говорити українською, та казала, що нічим не може допомогти.

Згодом касирка попросила людей, що стояли у черзі, допомогти перекласти те, що він говорить.

Далі Браян пішов купляти квитки у касах. В першій касі касирка не розмовляла англійською, та направила іноземця в іншу касу. У тій касі касирка розуміла іноземну, могла відповісти на його запитання, та навіть для покращення розуміння - показувала Браяну монітор комп’ютера, де було написано вартість квитків.

Як це було, дивіться на відео.

Перед Євро-2012 усі касири проходили курси іноземної у Львові, зазначає завідувач квиткової каси залізничного вокзалу міста Любов Баталкіна.

  - Звісно, не всі касири вільно розмовляють англійською, але продати квитки іноземцям, які зовсім не розуміють української, можуть, - каже пані Баталкіна.

Коли почули про юриста, запропонували альтернативу

Браянова історія купівлі квитка виявилася непоодинокою. Днями тернополянин Олександр Рибін поділився в соцмережі історією, яку спостерігав на залізничному вокзалі у Тернополі.

Стою у черзі до каси, щоб придбати квиток до Києва. Попереду молода пара затримує чергу, розповідає чоловік. В розмові він дізнався, що це іспанці, які хочуть поїхати на екскурсію до Львова і у них є два велосипеди.

  - Вони по-англійськи доносили цю інформацію касиру, а касир зовсім нічого не розуміла, - розповідає чоловік. - Я втрутився і якось поговорив з іноземцями.

Жінка-касир сказала, що велосипеди треба скласти і запакувати, і "відфутболила" нас в довідкову, щоб ми не затримували чергу.

  - В довідковій також англійською не розмовляють, що мене здивувало, - каже пан Олександр. -  Там сказали те саме.

Молодій парі було проблематично розбирати велосипеди, і чоловік зателефонував в Експертну Юридичну Службу України, де являється бізнес-партнером і клієнтом. Юрист проконсультував чоловіка щодо правил перевезення речей в поїздах. З довідкової почули, що я спілкуюся з юристами і одразу запропонували альтернативу - електричку.

   - Там не треба ні розбирати, ні пакувати велосипеди, - пояснює пан Олександр. -  Іноземцям я пояснив, що таке електричка, і для них це всерівно був кращий варіант.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Андрій

    щось я не помічав, що б в тій же Іспанії чи португалії чи навіть Польщі, коли я розмовляв на укр мові..переходили на укр і продавали квиток...Попривикали, що тут кожен має стелитися під іноземця. приїхав навчатися сюди ..вчи мову..або використовуй перекладачі..є їх купа для любого девайсу



    так так, касир за 4тис на руки буде вчити 3 мови..радійте, що і так працюють. Он вже з попередніх 1 каса залишилася, бо немає кому працювати
  • sofiya

    Репортаж так собі, касир дуже ввічливо направила  іноземця в касу де його культурно  обслужили і вирішили питання.Краще б журналіст пішла з українськими громадянами в наші держані служби...

    Віка reply sofiya

    Ви, напевно, з середини дивилися? Або у нас різні критерії ввічливості.
  • тойво

    хай би взяв квитки в приміських касах на електричку .Сказав шо треба на дачу їхати бараболю викопувати.
  • David Starr

    Було б дивно за таку зарплату ще й вчити англійську, воно їм треба?

    Діонісій reply David Starr

    Дейв питання не в тому, що за таку зарплату вчити англійську, а те, що там сидять тетки, які не хочуть щозь змінювати, верніш не вони, а їх керівники, совдепія повна, хоч він ще в тому купе не був, за платскарт я мовчу :) зарплата у керівників там гарна і у начальників. одного не можу зрозуміти, чому залізницю стільки років показують збитковою, це стосується і вантажних перевезень також, мабуть щоб хтось із своїх її придбав, прихватизував зе безцінок, а потім баблішко дер. доречі, Укрпошта також, така сама.

    павел reply Діонісій

    в стране этого долбаного студента  на украинском  кассиры говорят?

    Св reply павел

    Ні. Не говорять. Там розмовляють на їній рідній мові. Але тим не менш там люди знають англійську. А не кажуть ШОООООО. ЦЕ Ж ЯКОЮ КОРОВОЮ ТРЕБА БУТИ ЩОБ РОЗМОВЛЯТИ З ЛЮДИНОЮ УКРАЇНСЬКОЮ  МОВОЮ ЯКЩО ЛЮДИНА ЇЇ МОВИ НЕ РОЗУМІЄ. А ВИ КАЖЕТЕ НАДАЛ. ПОРОХ. А ТУТ ВОТ. ТАКА СОБІ УКРАЇНОЧКА.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up