Партнер рубрики Події

Колекцію унікальних чоловічих вишиванок показали в обласному краєзнавчому музеї (ФОТО)

Колекцію унікальних чоловічих вишиванок показали в обласному краєзнавчому музеї (ФОТО)
  • Містяни могли побачити до сотні вишитих чоловічих сорочок, які зібрала колекціонерка Віра Матковська. «Ви не зустрінете серед них ідентичних орнаментів», – запевняє жінка.
  • Які вишиванки показали тернополянам – розповідаємо. 

З нагоди 110-ї річниці створення Тернопільського обласного краєзнавчого музею, 29 травня тут влаштували виставку чоловічих вишитих сорочок у борщівській техніці.

Захід організувала «Школа борщівської народної сорочки». А колекція належить Вірі Матковській. Ці вишиванки вона демонструє людям вперше, і, за їх словами, навряд чи організовуватиме повторну виставку. Адже підготовка до заходу видалась клопіткою – жінка власноруч прасувала кожен екземпляр.

Відео дня

– Я колекціонерка борщівської сорочки. Все, що принесла сьогодні – зібрала у Борщівському та Заліщицькому регіонах. Дещо купувала на базарах, дещо мені дарували. Вишитий спадок маю і від родини. Сьогодні я прагнула показати тернополянам саме чоловічі вишиванки, бо всі звикли бачити лише жіночі. А українські чоловіки також гарно одягались, і тим більше, якщо сорочка зроблена від душі – це своєрідний захист і оберіг для них, – розповідає про власну колекцію Віра Матковська.

На виставці вона представила багато довоєнних конопляних сорочок, які носили ще до Другої світової. Є також післявоєнні роботі. У них мініатюрна вишивка, але попри це, запевняє нас колекціонерка, ви не зустрінете ідентичних орнаментів. Вражає, наскільки майстрині мали тонке відчуття краси.

Кожна сорочка, додає пані Віра, унікальна. Нині жінка привезла до 100 борщівських вишиванок, але вдома має їх значно більше. Зберігає колекцію у своїй двокімнатній квартирі.

– Мабуть, немає жодного музею в Україні, де була б зібрана така кількість сорочок, – зауважує колекціонерка.

Цікаво, що орнаменти всіх післявоєнних екземплярів, представлених у колекції жінки, спершу вишивали на тканині, а потім ця заготовка переносилась вже на саму сорочку.

Директор музею Ярема Шатарський додав, що їхній заклад радий співпрацювати з Вірою Матковською, яка є визнаною колекціонеркою як у нашій державі, так і за кордоном. А проводити подібні заходи потрібно, аби не лише популяризувати українську вишиванку, але й показувати, що ми – велика нація зі своєю культурою, духовністю та багатими надбаннями…

Наразі онлайн-опису борщівських чоловічих сорочок немає, однак Віра Матковська готує до випуску книгу з цими візерунками. Колекціонерка співпрацює з громадською організацією «Школа борщівської народної сорочки». Тому, хто надихнувся орнаментами або ж хоче замовити собі подібну сорочку – звертайтесь до керівниці організації за номером: +380983178320 (Вікторія).

 

Читайте також:

Вишиванку за її схемою тепер носить Залужний. Історія майстрині з Тернополя Вікторії Кривоніс

Творить красу на руїнах: як власниця відбудовує понівечену від обстрілу фотостудію і відновлює роботу

«Народжені у вишиванці»: немовлятам в тернопільських пологових подарували вишиванки

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up