Творить красу на руїнах: як власниця відбудовує понівечену від обстрілу фотостудію і відновлює роботу

Творить красу на руїнах: як власниця відбудовує понівечену від обстрілу фотостудію і відновлює роботу
  • Вночі, 13 травня, ворог атакував Тернопіль. Російська ракета впала у промисловому районі. В епіцентрі опинилась будівля, на одному з поверхів якої розміщена популярна фотостудія.
  • Її сильно пошкодило вибуховою хвилею. Та вибиті вікна, напівзруйновані стіни, втрачений реквізит і великі кошти, які доведеться вкласти у ремонт, не зламали творчу команду.
  • Як власними силами відбудовують студію і навіть провели патріотичну зйомку вагітних на руїнах – ми дізнались у власниці Олесі Марценюк та на власні очі побачили руйнування.

Уламки скла під ногами, рештки штукатурки й каміння зі стін, пошкоджені деталі інтер’єру, красиві білі штори просто на підлозі – посеред цього безладу, і сильний протяг, який відчуваєш ще тоді, коли підіймаєшся сходами на п’ятий поверх. І попри все це – багато сонячного проміння, яке буквально заливає приміщення. Саме так зараз виглядає фотостудія lifestyle_studio_ternopil, яка постраждала від ракетної атаки на Тернопіль 13 травня. Вона знаходиться неподалік місця, куди поцілила ракета.

Та у такому стані студія залишатиметься недовго, запевняє її власниця Олеся Марценюк. Отримані пошкодження – це лише матеріальне. Вона каже: дякувати Богу, що це трапилось вночі, а не вдень, і людей на місці не було, ніхто не потерпів. А приміщення невдовзі відновлять і знову зберігатимуть радісні моменти тернополян на світлинах. Тим паче – навіть на руїнах українці вміють творити красу…

Відео дня
Олеся Марценюк у власній студії під час останнього ремонту. Фото з архіву

Усвідомила, що війна – поруч…

Олеся фотографує новонароджених діток. Сміється, мовляв, її основні клієнти – немовлята до 14 днів. Також жінка влаштовує стильні зйомки вагітності. Ще п’ять років тому вона відкрила у нашому місті невелику фотостудію Baby Art. Додає, це був її перший «другий» дім. Коли з часом кількість клієнтів зросла, на площі у 25 «квадратів» стало затісно. Хотілось якогось творчого росту й розширятись, дати й іншим колегам-фотографам простір для мистецтва. Тоді Олеся Марценюк викупила дану студію й повністю переробила на свій смак – для зйомок у стилі мінімалізм. Тут наразі діє три різні фотозали.

– На мою думку, коли фотостудію відкриває фотограф, він відразу все облаштовує відносно світла, гарного бачення кадру тощо. І саме тому вона опісля так подобається іншим людям. Моя студія в такому форматі, в якому вона зараз є, існує вже два роки. Зал Baby Art (який, на щастя, постраждав найменше, бо з іншої сторони будівлі) – виключно для фотосесій немовлят. Там весь реквізит і речі спеціальні, крихітні. А інші два зали універсальні і годяться для будь-яких зйомок. Ми здаємо їх в оренду фотографам, і саме вони зазнали найбільших руйнувань після нічної атаки, – розповідає вона.

Як помітили наші читачі, ракетний обстріл Тернополя припав якраз на момент виступу гурту TVORCHІ на пісенному конкурсі «Євробачення» у Ліверпулі. Містяни спостерігали за виступом і не звернули увагу на повідомлення про повітряну загрозу. Ніхто не очікував того, що сталось згодом… Олеся на той час була не у Тернополі. А про те, що її фотостудія постраждала – дізналась аж вранці, 14 травня.

– Того дня ми з чоловіком мали святкувати річницю весілля. Я мала особисті плани на цю дату, зранку не хотілось брати до рук смартфон і слідкувати за новинами. А вже коли почула про руйнування фотостудії… Скажу щиро – дуже прикро, що російський ворог мені зіпсував свято… – говорить жінка.

Вона повернулась до міста. У студію ще раніше прибули її колеги й подруги, прибирали і рятували з-під завалів реквізит, що вцілів. Так сталось, що більшість речей стояли під вікнами, яких у приміщенні не залишилось жодного. Олеся не бачила первинного стану студії після нічного обстрілу. І вдячна усім, хто підтримав її у складний момент та запропонував свою допомогу. Фотографиня пригадує, що весь район по периметру того ранку оточили поліцейські, а на місці працювало багато рятувальників.

– Сюди пускали на транспорті лише тих, хто орендує приміщення у будівлі і має при собі документи. Все диміло, важко дихалось, у повітрі стояв смог. Мабуть, тоді я вперше на повну відчула, що у нашій країні триває війна… А коли зайшла у понівечену студію – усвідомила, що війна не десь там далеко, а поруч. У неділю тут були заплановані зйомки з 11 години і до вечора. Ми все скасували. Клієнти самі писали мені, що знають про нашу ситуацію, з розумінням ставляться і підтримують, – каже нам Олеся.

Хоче, аби у студії лунав дитячий сміх

До ракетного удару 13 травня у будівлі в промисловому районі знаходились чотири фотостудії. Усі вони отримали пошкодження від вибухової хвилі. Надалі, зауважує Олеся, їх працюватиме лише дві.

Будівля, у якій знаходиться фотостудія

– Я спілкувалася з колегами. На мою думку, lifestyle_studio_ternopil серед них постраждала найдужче, бо вона на найвищому поверсі. Ті студії, які знаходились нижче чи з іншого боку, менш пошкоджені. Однак, ми усі маємо різні думки й плани. Хтось переїжджає, а я лишаюсь, бо мені це приміщення дуже близьке. Тут прекрасне світло, безліч проведених зйомок, спогадів й емоцій. Я хочу, аби тут лунав дитячий сміх, фотографувались красиві вагітні жінки – не на руїнах, а у естетичних декораціях. Тому оперативно відбудовуємось і доведемо, що ми не здаємось і незламні! – усміхається власниця.

Щодо ремонтних робіт, в першу чергу у студії, за її словами, потрібно замінити несучі стіни. Демонтаж почали 23 травня. Те, що сиплеться й розвалюється – заново будуватимуть. Також слід повставляти вікна, замінити двері, замурувати тріщини на стелі, пофарбувати все і просто зробити приміщення безпечним та гарним. Реквізит, як пояснює Олеся Марценюк – це явище другорядне. У студії був власний прокат одягу для фотосесій, стійки із сукнями знаходились якраз під вікнами одного з залів… Їх жінка відновлювати не збирається, говорить – шитиме, замовлятиме й купуватиме сюди нові речі.

– Я наразі не можу сказати вам за кошторис, у скільки мені обійдеться ремонт фотостудії. Однак, прагну якнайшвидше її відремонтувати, придбати декорації й на повну запрацювати, – додає Олеся.

На запитання, чи не хотіла команда її студії запустити збір коштів, аби небайдужі тернополяни могли фінансово допомогти, фотографиня відповідає – навіть не думала про таке. За її словами, є українці, які значно більше потребують грошової підтримки: військові на реабілітації, діти, які лікуються, сім’ї, житло яких знищила росія тощо. Тому коли у перший день знайомі фотографи й друзі Олесі, які побачили масштаб руйнувань, з добрими намірами хотіли допомогти і відкрили збір грошей – вона написала, що кошти надішле на Збройні Сили, аби пришвидшити нашу Перемогу!

У спеціальному залі для немовлят вже 24 травня проведуть перші фотосесії після ракетної атаки. Тому наразі там все прибирають, декорують та готують для діток. Інші два зали власниця фотостудії хоче відновити за два-три тижні. Все залежить від того, у якому стані стіни, які почали розбирати майстри.

Зйомка з крилами й у патріотичному вбранні

Окрім немовлят, як ми вже писали, Олеся Марценюк фотографує вагітних жінок. Для неї, розповідає, материнство – це щось трепетне, тому у свою студію вклала багато любові, аби кадри виходили ідеальними. Після побачених руйнувань у голові спонтанно виникла ідея – показати на світлинах, що агресор стріляє не лише у зоні бойових дій, знищує не тільки об’єкти критичної інфраструктури, але й цивільні будівлі – фотостудії, магазини, житлові будинки тощо. А ми, українці, настільки сильні, що навіть попри жахіття війни несемо світло й красу, показуємо нашу стійкість і вкотре доводимо – ми скоро переможемо! Тож для фотосесії у понівеченій студії якнайкраще підходив образ саме вагітної…

– Швидко вдалось знайти моделей. Я ввечері опублікувала на своїй сторінці в Інстаграмі, що шукаю тернополянок при надії, аби зробити для них кілька фотографій, і вже за десять хвилин було понад 40 запитів. Обрала двох моделей про всяк випадок. Вранці майстри у приміщенні вже «зашивали» вікна, тож ми з ними мали обмаль часу, аби втілити творчий задум у життя, – посміхається власниця студії.

Так співпало, що перша вагітна модель, яка фотографувалась у білій сукні з крилами, займається волонтерством. Тож зйомка видалась для неї надто близька й емоційна. Жінка відчула атмосферу до глибини душі, бо стикається з війною чи не щодня. А для іншої моделі Олеся обрала патріотичну сукню. Працюючи у сфері фотографії багато років, вона помітила великий потяг серед клієнтів до автентичних фотосесій у вишиванці й з прапорами. Тож така зйомка на руїнах вийшла символічною…

– Українці незламні! Ніякі ракети не здатні забрати найголовніше, що у нас є – віру, свободу, людяність, повагу й жагу до життя. Хоча студія має великі пошкодження через ракетний обстріл, ми все відновимо і будемо працювати. Дякуємо ЗСУ за захист! – завершує розмову фотографиня. 

 

Читайте також:

Наші речі мають запах війни: історія тернопільського бренду одягу, який постраждав через обстріли

Б’ють ракетами, а ми працюємо далі: що було на складі з гуманітаркою, куди влетіла російська ракета

Врятувалися, бо впали на землю, але тіло у порізах від скла. Як тернополяни пережили ракетний удар

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Володимир Козін

    Це вже третя стаття про "супер-пупер" фото студію за останній тиждень. Чому немає позначки "на правах реклами"?
  • Larysa Berezyuk

    А це для чого ?
    Щоб  i всi так робили
  • Любовь Бондаренко

    Це не для фотостудії

keyboard_arrow_up