Коли і за чиї гроші ремонтуватимуть укриття на зупинках у Тернополі – ми дізналися

Коли і за чиї гроші ремонтуватимуть укриття на зупинках у Тернополі – ми дізналися
  • У Тернополі біля десятьох зупинок громадського транспорту є мобільні укриття. Кожне розраховане на 20 осіб. Однак деякі з них перетворились на туалети, а частина вже з облущеним фасадом. 
  • Ми перевірили чистоту та вигляд укриттів. Хто відновить їх зовнішній вигляд та за чиї кошти? Про це у матеріалі.

Мобільні укриття облаштували на зупинках у грудні минулого року. Одна така бетонна конструкція обійшлась місту майже у 300 тис. гривень. Загалом з міського бюджету витратили на їх встановлення 2 975 000 гривень. У міській раді повідомили, що укриття слугують захистом від частинок снарядів, уламків ракет та стрілецької зброї. Мають сертифікат відповідності та витримують навантаження 10 тонн на квадратний метр.

Журналісти «20 хвилин» неодноразово перевіряли чистоту укриттів, адже від тернополян були скарги на ці конструкції. Деякі з них перетворили на туалети, там можна знайти сміття, пляшки від алкоголю.

Про це читайте у наших публікаціях:

Відео дня

На вході решітка і замок: тернополяни скаржаться, що не змогли потрапити до укриття під час обстрілів

На укриттях біля зупинок вчепили грати. Усередині бруд, калюжі та сміття – «20 хвилин» перевірили

Порозтирали віником по підлозі... Як після нашого експерименту прибирали укриття на зупинках

Встановили грати, штукатурка обсипається

У міській раді вирішили радикально виправити ситуацію в укриттях, з якими були найбільше проблем. Так, біля зупинки «Залізничний вокзал» та «Київська» на укриттях встановили грати. У міській раді пояснили – ключі до захисних решіток мають двірники прилеглих територій та працівники технагляду, які у випадку сигналу «Повітряна тривога» відкриють укриття, щоб мешканці могли сховатися від небезпеки. А на час відсутності тривоги укриття будуть закриті.

Ми перевірили стан укриттів їх зовнішній вигляд та чистоту. Що з цього вийшло?

Вул. Дружби

Штукатурка з фасаду захисної споруди обсипалась, тож її повністю зняли. Всередині на підлозі лежало сміття – порожні банки з-під напоїв, серветки. Також був віник. Лавки в укритті були брудні. Однак неприємного запаху не було.

Пр. Степана Бандери

Стіни цього укриття також очистили від залишків штукатурки. Зняли частину штукатурки і всередині. На підлозі було сміття – кілька обгорток та папірців. 

На стіні були помітні сліди від черевиків – хтось гупав в стіни ногами. 

Кооперативний коледж

Зовні зупинка виглядає добре – штукатурка не обсипається. А от всередині – брудно. Хтось сходив в укриття в туалет. Всередині сморід. На підлозі залишки битого скла.

вул. Бродівська

У деяких місцях на фасаді відшарувалась штукатурка. Вона обсипається. Всередині ми не побачили сміття. Там було прибрано, хоча на підлозі старі сліди від калюжі. Неприємного запаху не було. Лавки були чисті. 

Церква Святого Іллі

Штукатурка на фасаді облущується. Коли ми зайшли всередину – відчули їдкий запах сечі. На підлозі була велика жовта калюжа посеред укриття. На лавці стояли пляшки з-під алкоголю. У стіни хтось бив ногами – на них сліди взуття. 

Автовокзал

Зовні фасад не мав дефектів. Всередині була брудна підлога – розтерті віником залишки фекалій. Відчутно неприємний запах. Було розкидано кілька папірців.

Залізничний вокзал

Зовні укриття виглядає добре – штукатурка не обсипається. Потрапити всередину можна лише під час тривоги. Коли відкривають решітку. На дверях – замок. Ми помітили, що на вході було чисто. 

Вул. Київська

На цій захисній споруді також є решітка, однак двері були відчинені. Всередині ми не побачили сміття, але підлога та лавки були брудні. Неприємного запаху немає. 

2-га міська лікарня

Це було одне з найчистіших мобільних укриттів. Ми не побачили сміття, не було неприємного запаху. Підлога та лавки, хоч і не ідеально, але чисті. Помітно, що тут регулярно прибирають. 

Універсам

У деяких місцях зовні відшаровується та обсипається штукатурка. Всередині ми побачили брудну підлогу та лавки. У кутку – калюжа. Сміття ми не побачили. 

Коли відремонтують укриття

Ми звернулися за коментарем до міської ради та запитали, за якими адресами повинні відновити фасади, у який термін. Також ми уточнили, чи планують змінити оформлення фасаду.

У відповіді на інформаційний запит нам повідомили, що фасади відремонтують біля зупинок громадського транспорту «вул.Дружби» (від Центру) та «пр. Ст. Бандери» (від Центру).

Відповідно до гарантійних зобов’язань, виконавець робіт повинен зробити це без використання бюджетних коштів громади, а за свій рахунок – йдеться у відповіді на запит.

Строки виконання робіт відтерміновані через несприятливі погодні умови, однак роботи активно тривають. Коли саме повинні виконати ці роботи – не повідомляють. 

Також у міській раді зазначили, що зовнішній вигляд фасадів буде такий, як при встановленні. Змін у оформленні не передбачено. 

А що ви думаєте про стан мобільних укриттів? Пишіть у коментарях! 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (11)
  • Ростислав Гарасимчук

    Впевнений, що деякі з коментаторів сцяли і срали в цих сховках, так саме, як сруть і сцють тут в коментарях.
  • Ромашка Гірська

    Не встигли поставити і вже ремонтувати? Та скільки можна знущатися з мешканців?
  • Надія Гульовська

    Гроші  викинуті на смітник 😰.Як таке
    недолуге керівництво?
  • Ромашка Гірська

    Який ремонт? Тож тільки встановили. Знову списання, а точніше крадіжка, бюджетних грошей?

keyboard_arrow_up