Партнер рубрики Події

На вході решітка і замок: тернополяни скаржаться, що не змогли потрапити до укриття під час обстрілів

На вході решітка і замок: тернополяни скаржаться, що не змогли потрапити до укриття під час обстрілів
  • «Куди нам бігти, якщо укриття зачинені» — саме такі повідомлення під час нічної атаки надсилали тернополяни до редакції «20 хвилин».
  • Журналісти зібрали вказані тернополянами адреси і перевірили, чи дійсно укриття за сімома замками.
  • Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

У соціальних мережах з’явилося відео, на якому тернополянин обурюється зачиненому мобільному укриттю. Відео, як вказує автор, відзняте 13 травня травня поблизу залізничного вокзалу.

— У нас зараз повітряна тривога, ми чули вибухи. Сховаймося в укриття, яке нещодавно зробили. Ага, не вдасться нам потрапити до укриття, бо зачинене, — коментує на відео чоловік.

Про інші зачинені сховища написали місцеві жителі під постом на нашому телеграм-каналі, де ми постійно закликаємо під час повітряних тривог знаходитися у безпечному місці.

Відео дня

Потрапити можна, але не скрізь

Після чисельних скарг ми вирішили перевірити, чи справді все так, як розповідають тернополяни. Отож, зранку 14 травня пішли за вказаними адресами. 

Першочергово ми направилися до мобільного укриття, що поруч із зупинкою «Залізничний вокзал» на вулиці Богдана Хмельницького.

Решітка та замок. Укриття було зачинене 14 травня об 11.05 годин.

Даді перевірили мобільне укриття на вулиці Київській. На момент нашого перебування — 13.13 годин поблизу споруди замок був відсутній. У сховищі було трохи сміття.

Журналісти поспілкувалися з продавчинею хлібного кіоску і запитали, чи реально під час повітряної тривоги потрапити до цього укриття.

— Раніше тут взагалі не було решітки, а потім поставили, щоб люди не смітили. Але я ніколи не бачила, щоб тут вішали замок. Завжди решітка прикрита і все. Інколи під час повітряної тривоги люди заходять та не так масово. Я читала, що скаржаться на зачинені укриття в Тернополі, але, можливо, люди здалеку побачили решітку і подумали, що зачинено. Все може бути, — каже жінка.

А ось мобільне укриття поблизу Тернопільського кооперативного коледжу завжди відчинене і доступне для пересічних тернополян. Жодних решіток, замків та ключів – просто зайшов та сів на лавку.

На момент нашого візиту — об 11.17 годин ми помітили на підлозі невідому рідину, яку, ймовірно, просто розтерли віником під час прибирання. Сторонніх предметів та сміття нам не було.

Не оминули журналісти укриття і біля зупинки громадського транспорту «вулиця Дружби» (від центру). Там ми побували 14 травня об 11.34 годин. Споруда відчинена, решітки та замки відсутні. Всередині споруди брудні лавки, а на підлозі дрібне сміття.

Вільно сховатися під час повітряної тривоги тернополяни можуть і в споруді біля зупинки громадського транспорту «Автовокзал» на вулиці Торговиця. В укритті є три лавки, проте вони були облиті невідомою рідиною, а також на них позалишали недоїдки. Інформація актуальна на 14 травня 12.11 годин. 

Крім того, тернополяни скаржилися на закриті укриття, що знаходяться на прибудинкових територіях. Зокрема, нам писали, що неможливо було потрапити у сховище за адресою: вулиця Бриковича, 28т.

Під час нашого візиту — 14 травня об 11.47 годин у підвальне приміщення, яке слугує укриттям, потрапити сюди не вдалося. Адже там стоїть решітка і відкрити її можливо лише ключем. Біля будинку ми зустріли жителя цього будинку і поцікавилися, чи дійсно це укриття за сімома замками для людей?

— В ніч з 13 на 14 травня я не спускався до сховища, хоча вибухи чув. Подумав, що краще сиділи в коридорі, а там вже як Бог дасть. Тому не можу сказати, як було цього разу. Але загалом я бачив, що цю металеву решітку відкривають, можливо, щось прибирають там. Від сусідів ніколи не чув скарг на те, що сховище зачинене. Можливо, відповідальна особа не встигла ще прибігти, щоб відкрити, а молодь одразу скаржиться, — каже пан Микола.

Хто відповідальний за укриття?

Аби дізнатися, хто відповідальний за укриття, сховища у Тернополі й чому під час повітряних тривог люди не можуть туди потрапити, журналісти «20 хвилин» звернулися до Тернопільської міської ради.

Зі слів речниці міської ради Мар’яни Зварич, решітки встановили лише на двох мобільних укриттях, тому всі не можуть бути зачинені.

— Решітки лише на укриттях поблизу залізничного вокзалу та на вулиці Київська. На вулиці Київській укриття не зачиняють, просто прикривають решітку. Поблизу залізничного вокзалу мобільне укриття відкривають тільки під час повітряної тривоги й коли не діє комендантська година. Якщо на годиннику від 00.00 до 05.00, то тернополяни можуть прийти безпосередньо у сховище залізничного вокзалу. Міський голова видав розпорядження перевірити всі укриття, зокрема і вуличні, які розміщенні на зупинках громадського транспорту. Власники укриттів мають написати графік роботи, якщо це укриття знаходиться не в підвалі житлового будинку, — каже вона.

А ось за первинне укриття на прибудинкових територіях відповідає визначена особа. Ця людина має проживати в будинку і на випадок повітряної тривоги протягом кількох хвилин відкрити сховище та запустити людей.

15 травня під час Ради оборони Тернопільщини міський голова Сергій Надал відреагував на скарги щодо зачинених укриттів та сховищ. Він запевнив, всі коментарі у соціальних мережах – повна брехня.

— Я скажу, що це повна брехня. Всі сховища, що знаходяться на зупинках – відкриті. Одне єдине сховище, що знаходиться на залізничному вокзалі, закривається. Через те, що наші культурні тернополяни використовують це укриття як вбиральню. Тому було прийнято рішення поставити двері та замок. Ключ постійно знаходиться у працівника поліції, який цілодобово чергує на залізничному вокзалі. Під час ракетної безпеки працівник оперативно відчиняє двері укриття і люди можуть ним скористатися. Нагадаю, укриття на зупинках громадського транспорту встановлювалися для тих людей, які під час тривоги опинилися посеред вулиці або в очікуванні транспорту. Вони можуть там сховатися від уламків, скла та каміння. Під час комендантської години люди мають знаходитись у себе вдома або на робочому місці. Відповідно є спеціалізовані сховища та укриття у вашому будинку або в сусідньому, якими можна скористатися. На жаль, є люди, які готові допомагати під час війни, а хтось займається хайпом, — наголосив він.

Крім того, Сергій Надал закликав людей скаржитися на закритті укриття до Тернопільської міської ради.

— У Тернополі є 30 сховищ та укриттів. Одна частина працює у цілодобовому режимі, а інша – після завершення навчального процесу, до настання комендантської години. Нагадаю, інформацію про сховища, укриття, про години їх роботи знаходиться на інтерактивній мапі. Якщо в когось із вас є укриття в неналежному стані або воно не працює, то чітко звертайтеся до мене. Можна подзвонити на гарячу лінію 15-80 або написати на електронну пошту, що саме не працює. Від 15 травня по всіх цих об’єктах пройдеться комісія і подивиться, в якому стані укриття і чи готові вони до роботи. Не пишіть огульно, що просто нічого не працює і немає, де сховатися. Пишіть чітко назву та адресу сховища, що саме там не працює або коли було зачинене, — каже Сергій Надал.

Читайте також:

Пошкоджені будинки та автівки: є фото та відео після нічних прильотів на Тернопільщині

Врятувалися, бо впали на землю, але тіло у порізах від скла. Як тернополяни пережили ракетний удар

Вибухи на Тернопільщині: зібрана вся офіційна інформація

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (19)
  • Николай Лукасик

    Це так собі аби гроші вкрасти.Бардак.
  • Людмила Гук

    Невже це укриття?  Це схоже на  звичайні вуличні туалети
  • Віка Віка

    Для чого взагалі чіпляти на укриття решітки?

    Polina Daineha reply Віка Віка

    Вітаю. З цим питанням вам варто звернутися до міського голови. Не думаю, що в коментарях вам нададуть чітку відповідь
  • Микола Шкарупа

    Крадуть але щось роблять.Для чого ці решітки? Є прибиральники і нехай прибирають.Я розумію що є нелюди які там в туалет ходять..

    Віка Віка reply Микола Шкарупа

    Якби поряд, був сучасний, безкоштовний туалет. Хтось би ходив справляти природні потреби туди?

    Teren Teren reply Микола Шкарупа

    А туалет взагалі людям не потрібен? То мудило всі громадські туалети позакривало, реберні там повідкривало, а тепер як людям жити? То є раз.

    І ще, а скільки людей в ту будку поміститься?! От одночасно поряд в центрі міста кілька сотень народу, КУДА їм сховатись? А в спальних районах? В старенькій панельній хрущовці в підвал, щоб відразу і поховало? Куда бігти, де ховатись? А ніхрена, полтінніка і його зграї то зовсім не цікавить. Для них головне бабло вкрасти, а решта похрін. затошосьробе?

keyboard_arrow_up