Партнер рубрики Події

Колядували і збирали кошти на ЗСУ: як минуло пластове свято «Різдвяна свічечка»? (Репортаж)

Колядували і збирали кошти на ЗСУ: як минуло пластове свято «Різдвяна свічечка»? (Репортаж)
  • У Тернополі організували традиційне пластове свято «Різдвяна свічечка». 
  • На дійстві зібрались понад 300 юнаків і юначок з усіх куренів, а також їхні батьки, друзі і партнери скаутської організації. Долучились до свята й журналісти «20 хвилин».
  • Як все відбувалося – читайте у нашому репортажі!

«Різдвяна свічечка» – це традиційна пластова акція, започаткована ще в 1950 році. З нагоди цього свята пластуни в цілому світі духовно об’єднуються, запалюють символічні «свічечки», колядують та влаштовують вертеп.

Великий пластовий захід, на який запрошують всіх причетних до цієї організації людей, щороку проводять й у Тернополі. Цьогоріч він відбувся вже вдруге, розповідає нам Катерина Семенець, комендантка свята і заступниця голови «Станиця. Тернопіль».

Відео дня

– Пластуни традиційно влаштовують «Різдвяну свічечку». Через те, що Україна перейшла на новий календар, змістилися дати свят і ми відзначали Різдво 25 грудня разом з Європою, наша станиця проводить вже друге таке свято. Ми зібрали на ньому всю велику пластову родину – батьків, друзів, знайомих, партнерів. Мета цього свята – вшанувати народження Ісуса Христа, – говорить Катерина.

На локації, де проходило дійство, розвішали фото пластунів, зроблені у 2023 році

«Різдвяну свічечку 2023» організували в Українському домі «Перемога» 30 грудня. Дійство мало розпочатись о 12 годині, однак через повітряну тривогу стартувало воно близько 13.00. Загалом «Станиця. Тернопіль» налічує понад 500 пластунів, зауважує Катерина Семенець. До «Різдвяної свічечки» долучились більше 300 осіб. Це крайній захід тернопільських пластунів у цьому році.

– Ми провели загальну виставу, в якій взяли участь як маленькі пластуни від 3 років, так і старші – від 18 до 35 років. Хтось співав, хтось грав у вертепі, хтось колядував. Після цього була запланована ще одна програма для старших 11-18-річних юнаків та юначок. Це різдвяний квест. Кожен мав свою роль з вертепу, діти бігали в різних костюмах по місту, виконували завдання і наприкінці складали шопку. Їхня місія у квесті – врятувати Різдво. Захід триватиме до 15-00. Далі ми усі хочемо зібратись у нашій станиці на Федьковича, колядувати, спілкуватись та пити чай з печивом, – каже комендантка.

У холі «Перемоги» також провели благодійну ярмарку. Кожен курінь мав можливість представити на ній свої солодощі чи вироби ручної роботи, пояснює Катерина.

Пластуни самі мають можливість обрати, на що витратять зароблені кошти. Деякі курені хочуть перерахувати їх для Збройних Сил України або пластунам-військовикам, які наразі на передовій. А інші діти збирають гроші на літній пластовий табір.

– Наш захід був відкритий для усіх тернополян. Люди мали можливість скуштувати солодощі, а діти – трішки підзаробити собі, – зауважує заступниця голови «Станиця. Тернопіль».

Програма заходу була насичена, а всі учасники отримали гарний настрій. По завершенню дійства пластовій родині побажали спокійних свят. А станиця продовжить свою роботу після Нового року.

 

Читайте також:

У Тернополі розвиватимуть Пласт. Є попит і потрібні виховники

Вифлеємський вогонь миру привезли у Тернопіль

У центрі Тернополя пластунки організували благодійний ярмарок

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up