Партнер рубрики Події

Конкурс "Моє особливе весілля": на весілля – борщівський стрій та вінок на голову

Конкурс "Моє особливе весілля": на весілля – борщівський стрій та вінок на голову

Редакція газети «RIA плюс» продовжує проект «Моє особливе весілля». Присилайте свої розповіді з фотографіями. Ми їх опублікуємо в газеті та на сайті «20 хвилин». Згодом читачі проголосують за кращу історію, а переможці отримають подарунки.

Їхня історія схожа на сюжет романтичного фільму про те, як крок за кроком народжується кохання. Юлія Тихоліз та Роман Скаляк познайомились у студентському профкомі. Їхня активна життєва позиція сплела два серця докупи.

У червні 2017 року закохані одружились. І в них було не одне, а два весілля – в українському стилі із борщівськими обрядами та класичне європейське. Тож і наречена, і наречений мали змогу двічі пережити найщасливішу мить свого життя. І кожен раз – по-різному.

Як познайомились?

Відео дня

Це був 2014 рік. Юля і Роман – студенти місцевого педуніверситету. Обоє записалися у студентський профком. Крім того, жили в одному гуртожитку. Тож почали товаришувати.

- Щотижня ходили на «побачення» у профком, обговорювали різні важливі питання студентського самоврядування, - розповідає героїня публікації. – Поступово наше ненав’язливе спілкування переросло у дружбу, а згодом – і кохання.

Часті зустрічі, довготривалі романтичні прогулянки, розмови на будь-які теми… У пам’яті подружжя закарбувалося багато позитивних моментів.

Як освідчувався?

31 грудня 2015 року Юлія та Роман разом із друзями зібрались зустрічати Новий рік. Приготували багато страв, ретельно продумали розважальну частину. Молодь спілкувалася та з нетерпінням чекала бою курантів, коли нарешті вже можна буде відкрити шампанське та загадати бажання. І Юлія знала, що воно буде пов’язане із коханим.

- Усе сталося несподівано, ми вже почали святкувати. Коханий вийшов і повернувся за кілька хвилин з букетом квітів. Тоді і запропонував мені стати його дружиною. У мене був настільки приємний шок, що я з труднощами пригадую, що він говорив. Пам’ятаю лишень, що це були теплі душевні слова. Як я могла не погодитись?! – наголошує співрозмовниця.

Півтора року пара планувала весілля та збирала гроші. Щоб зменшити витрати, закохані вирішили самі зробити декоративні прикраси. Завдяки цьому вдалось зекономити на оформленні залу та святкових столів. А ще в молодят були вишиті власноруч рушиники (під ноги і під коровай), хустка (що свекруха закручує), подушка на крісло для молодої, а також подушечка для обручок.

Місце і час проведення весілля

18 травня поточного року Юлія та Роман офіційно зареєстрували шлюб. Це якраз був День вишиванки.

А вже 27 травня у рідному селі нареченого – Гермаківка Борщівського району – влаштували неперевершене весілля в українських традиціях. За словами Юлії, уже кілька десятиліть в селі побутує звичай, що наречена вдягає на весілля стрій. Усі дружки та жінки були вбрані в сорочки, у яких рукава, груди і навіть спина оздоблені багатою вишивкою, горбаткою та крайкою.

Яким було весільне вбрання?

Юлю надзвичайно вразило національне вбрання.  Весільний костюм був дуже багатим та красивим.

- Весільний стрій передають від однієї сім’ї до другої, - продовжує жінка. – Окрім прикрас з намиста та перлів на шиї, у мене на голові ще був дуже великий вінок. Його для мене робила місцева майстриня. Майже дві години вона заплітала стрічки. Мені розповідали, що їх потрібно було зробити аж 80 пар, кожна стрічка – по два метри довжиною. Той вінок був дуже важким. Але мені все подобалося.

Спочатку молодята пішли до місцевого священика, аби той благословив їх на довге подружнє життя. Святкували весілля у шалаші, який спеціально зробили напередодні свята. Увесь вечір лунали українські пісні, а на подвір’ї гості збиралися в танці.

На наступний день подружжя йшло на службу в церкву.

- Цікаво, що всі неодружені гості були нашими дружбами, - додає героїня розповіді. – Ще одна тамтешня традиція – коли молодий іде запрошувати людей на святкування, то всім неодруженим дарує маленькі букетики. На весіллі гостям також робили такі символічні подарунки.

Головне весілля в пари відбулося 10 червня.

Весілля забави

Спочатку Юля та Роман повінчалися в церкві у Теребовлі. Там народилася і виросла наречена.

Юля співає в церковному хорі понад 10 років, тому шлюб подружжю давали аж три місцеві священики. Для пари це був сюрприз. На пам'ять отці подарували срібну ікону. На самій церемонії вінчання також були присутні маленькі вихованці Юлії. Вони виступили в ролі ангеликів.

Святкування відбулося у ресторані «Три бажання» у селі Підгороднє Тернопільського району. Оскільки це весілля було в класичному стилі, Юлія вдягнула довгу пишну білу сукню з рожевими вставками. Також у неї була білосніжна фата, довжина якої становила аж три метри.

На початку святкування пара виконала свій перший весільний танець під чарівну пісню Злати Огневич «Пристрасть».

Розважальна програма на весіллі була дуже насиченою. Роль ведучих на святі успішно виконали друзі молодят – дует «Рижий та Яскевич». Було надзвичайно весело. Хлопцям вдалось «завести» публіку. Музичну програму на себе взяв гурт із Теребовлі «Компанія».

Бюджет весілля

На класичне весілля Юлія та Роман запросили 130 гостей. Бюджет весілля, за словами жінки, важко назвати точно. Але орієнтовно святкування обійшлося молодятам у шість тисяч доларів.

Поради нареченим

- Коли ми сіли за стіл, то зрозуміли, що в нас із Ромою немає спеціальних бокалів для шампанського, нічого страшного – обійшлись звичайними. Це дрібничка насправді. Так само і букетики для гостей, які вони чіпляли на вбрання. Багато хто навіть шкодував свій одяг і не хотів вішати прикраси. Певне, ми мусимо відходити від стереотипів і обходитися без тих дрібничок, які насправді особливої ролі не грають, - завершує Юлія Тихоліз.

 

ДОВІДКА

Якщо ви хочете розказати про своє незвичайне весілля та взяти участь у проекті, надсилайте свої фотографії та розповіді з контактними даними на електронну скриньку: [email protected]. Контактний номер телефону: 097-445-82-67 (Наталія).

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Anonymous

    головне сі повимахувати з весіллям притому напрягти ще всю родину щоб превезли завезли зготували
  • David Starr

    У нас самим стосункам відводиться другорядна роль, головне - виділитись на весіллі, а потім дивуємось чого така величезна кількість розлучень, але ж "зі мною такого не станеться", правда?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up