Партнер рубрики Події

Лавки у фекаліях, полущені тротуари та розбиті ліхтарі: як виглядає Старий парк у Тернополі

Лавки у фекаліях, полущені тротуари та розбиті ліхтарі: як виглядає Старий парк у Тернополі
  • Неодноразово у коментарях до матеріалів «20 хвилин» тернополяни скаржилися на те, який вигляд Старого парку. Зі слів місцевих, територія розбита і давно потребує повноцінної реконструкції.
  • Журналісти показують, які умови тут зараз, як управління парків збирається вирішувати проблеми, що турбують тернополян. 

Старий парк — найстаріший з парків Тернополя, засаджений наприкінці XIX століття. Це парк-пам'ятка садово-паркового мистецтва. У 1970—1991 роках мав назву «Парк Слави». Він розташований біля центрального міського стадіону і в межах одразу трьох вулиць: Генерала Шухевича, Євгена Петрушевича та Коцюбинського. Його територія займає площу понад п’ять га.

Обережно, вас можуть обгадити

На підході до парку вас зустрічають ворони своїм карканням, а в ніс пробивається трохи неприємний запах від пташиних фекалій. Здається, що це – справжнє містичне місце, до якого не всім дозволено увійти.

Відео дня

Також помічаємо дві облаштовані стоянки для велосипедів та перші сліди від птахів на тротуарній плитці.

Від центрального входу до «вічного вогню» веде алея Слави. Там досі є пам’ятники Героям Радянського Союзу. Вони брудні та деінде вже повідпадала мармурова плитка.

На всій території парку встановили лавки. Вони справні та пофарбовані, тільки на деяких відбиті шматки дощечок.

Проте знайти місце для сидіння в парку – справжній квест, адже більшість лавок забруднені пташиними фекаліями. Як давно їх мили чи чистили – питання залишається відкритим.

Чимала за зростом вже і трава у парку. Іксодових кліщів на атракціонних зонах та зонах відпочинку знищували зранку 24 травня. Про це свідчать розклеєні оголошення.

Також біля лавок є баки для сміття. Вони переважно пусті. Розкиданого сміття на території ми не помітили.

Для тих, хто полюбляє займатися спортом, встановили майданчик з тренажерами. Всі чисті та справні.

Обов’язково дивіться під ноги

Центральна алея та частина доріжок у парку вимощені тротуарною плиткою. Деінде трапляються вибоїни, тож варто бути обережними. Власне, як і на сходах, які теж не завадило б реставрувати.

А ось на околицях парку є ризик травмуватися. Бо частина старого асфальтного покриття вже стерлася і давно потребує проведення ремонтних робіт. Незручно на таких доріжках бігати, їздити велосипедом чи з дитячим візочком.

На території також встановлені ліхтарі. Деякі з них старі, потребують ремонту та іржаві. На момент нашого перебування (24 травня о 19.54 годин) у парку ліхтарі ще не працювали, тож не можемо говорити за їх справність. 

Птахів виселити не можемо

Керівник комунального підприємства «Об’єднання парків культури і відпочинку міста Тернополя» Микола Ткач наголошує, питання чистоти у Старому парку залежить не лише від комунальників та людей, а й птахів.

— Якщо ви хоча б раз були у нашому парку, то бачили, що там літають ворони. Вони ламають гілля, яке постійно валяється на тротуарах та алеях, вони забруднюють лавки. Але ми ж не можемо просто взяти і переселити їх звідти. Щодня зранку наші працівники приходять до Старого парку, підмітають територію, забирають сміття. Лавки намагаємося мити раз на тиждень або раз на два тижні. Зізнаюся вам, що це миття майже непомітне, адже вже ввечері чи через день ситуація повторюється, — каже пан Микола.

Нагадаємо, влітку 2022 року конкурсна комісія обрала найкращу ескізну пропозицію реконструкції Старого парку (із 13 поданих). Згідно з рішенням конкурсної комісії, переможцем конкурсу визначили проєкт організації Ulun architects. Автор проєкту – Вадим Милостюк з міста Дніпро.

За концепцією, в оновленому парку передбачені: місця для вшанування українських Героїв, локації для відпочинку молоді з врахуванням фудкорту, пішохідні алеї, велодоріжки, спортивні і дитячі майданчики, територія для проведення різноманітних культурних та мистецьких подій тощо.

Наразі через повномасштабне вторгнення та воєнний стан реконструкцію даного парку відтермінували.

 

Читайте також:

Комісія обрала найкращу концепцію реконструкції Старого парку. Як він виглядатиме після оновлення (ФОТО)

Коли у Тернополі запрацюють катамарани та скільки коштуватимуть цього року: ми дізналися

Як змінився Старий парк Тернополя. Ми відтворили ретро–фото з одного ракурсу!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up