Люди, совість є? Поблизу Водної арени підпалили траву та очерет – димить і смердить аж у Тернополі

Люди, совість є? Поблизу Водної арени підпалили траву та очерет – димить і смердить аж у Тернополі
Фото Антона Марчевського
  • Рятувальники підтвердили інформацію про пожежу і те, що виїхали на місце виклику. Поки що не можуть точно сказати, яка площа зайнялась. Деталі згодом.
  • Закон передбачає покарання: за знищення або пошкодження лісів, зелених насаджень, а також стерні, сухих дикоростучих трав або її залишків на землях вогнем чи іншим способом — штраф від 91 800 до 153 000 гривень, а також кримінальна відповідальність —  обмеження або позбавлення волі від 2 до 5 років.
  • За спалювання трави і листя в населеному пункті — штраф від 3 060 до 6 120 гривень.

Про пожежу по той бік ставу – в районі Білецької ОТГ, редакцію повідомляють читачі. Кажуть, горить, скоріш за все, прибережна зона. Дим і сморід такий, що чути аж до Тернополя.

Рятувальники підтвердили інформацію, що у Білій підпалили суху траву. Та запевнили, що пожежники вже виїхали на місце. Де саме горить, як і площу пожежі, пообіцяли повідомити згодом.

— В 15.20 год. рятувальники виїхали на ліквідацію пожежі в с.Біла поблизу водної арени "Тернопіль", горить очерет та суха трава, — повідомляє пресслужба управління ДСНС в Тернопільській області. — На місце події направлено чергові караули 1-ї Державної пожежно-рятувальної частини Головного управління. Гасіння пожежі триває. Деталі згодом.  

Відео дня

О 17.13 рятувальники повідомили, що пожежу локалізовано. Проте роботи ще тривають. За попередньою інформацією площа пожежі 4 га.

З димом у повітря вивільняються діоксини

Закон передбачає за знищення вогнем або пошкодження лісів, зелених насаджень штраф від 91 800 до 153 000 гривень. Існує і кримінальна відповідальність: обмеження або позбавлення волі від 2 до 5 років. Але це не зупиняє паліїв.

— Вогняна стихія не лише поглинає все живе на своєму шляху, — каже речниця управління ДСНС в Тернопільській області Ірина Крупа. — Шкода від спалювання сухої трави, листя та інших рослинних залишків різностороння, адже має багато негативних наслідків. На превеликий жаль, люди рідко надають цьому ваги. Не зупиняє їх навіть кримінальна відповідальність.

При згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється близько 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, угарний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. В тліючому без доступу кисню листі й траві виділяється бензоперен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин, наголошують рятувальники.

— Додаткова проблема полягає в тому, що з листям, як правило, горить і безліч різноманітного сміття, особливо пластмасові та поліетиленові вироби, що суттєво посилює забруднення атмосфери, - каже Ірина Крупа. - Саме вони, як правило, стають причиною подразнення в горлі та кашлю. Щільний чорний дим від тління пластикового сміття містить канцерогенні поліциклічні вуглеводні, що особливо небезпечні тим, хто страждає на бронхіти, бронхіальну астму, риніти чи тонзиліти. До вогнища нерідко потрапляють фанера та дерев’яні речі покриті масляною фарбою, що містять свинець.

Хибна думка, що зола – хороше добриво

Спалювання листя й трави призводить до руйнації верхнього ґрунтово-рослинного покриву, адже безпосередньо вигорають рослинні залишки, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми. За нормальних умов, коли листя перегниває, необхідні для розвитку рослин речовини повертаються у ґрунт. При згорянні ж утворюється зола, це у кращому випадку, наголошують рятувальники.

— Незважаючи на загальноприйняту думку, зола – дуже погане добриво і, таким чином, спалювання трави чи листя щороку призводить до все більшого збіднення ґрунту, - каже Ірина Крупа. - На природних луках, відкритих ділянках і газонах вогонь знищує насіння і коріння трав’янистих рослин, пошкоджує нижні частини дерев і кущів та верхні частини їх коріння. У лісогосподарських регіонах – це повне знищення лісу, яке супроводжується значними матеріальними втратами.

За випалювання сухої рослинності, нагадаємо, передбачено адміністративну, а в окремих випадках й кримінальну відповідальність.

Закон: паліям стотисячні штрафи і тюрма 

Від 17 квітня минулого року в Україні вступив  в дію закон щодо посилення відповідальності за спалення трави. Йдеться про Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою збереження навколишнього середовища» (щодо посилення відповідальності за дії, спрямовані на забруднення атмосферного повітря і знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу).

Штрафи за порушення пожежної безпеки суттєво збільшили, а відповідальність стала кримінальною.

Закон передбачає покарання:

— за знищення або пошкодження лісів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом — штраф від 91 800 до 153 000 гривень, а також кримінальна відповідальність -  обмеження або позбавлення волі від 2 до 5 років;

— за спалювання трави і листя в населеному пункті — адміністративна відповідальність і штраф від 3 060 до 6 120 гривень.

— за порушення пожежної безпеки в лісі через необережне поводження з вогнем — адміністративна відповідальність і штраф від 4 590 грн до 15 300 грн.

— за забруднення повітря шкідливими речовинами чи відходами (зокрема спалювання сміття) — кримінальна відповідальність і штраф від 30 600 до 61 200 гривень.

Коментар

 Сергій ДАНІЛІН, начальник відділу   агітаційно- пропагандистської роботи центру забезпечення   діяльності управління ДСНС в області:

— Зазвичай причиною таких пожеж є людська недбалість. Щороку навесні й восени селяни й дачники із дбайливою ретельністю спалюють суху траву й сміття. Вони переконані, що таким чином попіл від старих рослин удобрює землю для нових, тож так підвищують родючість. І хоч екологи кажуть, що від паління користі нема, а є лише шкода, люди продовжують наражати на небезпеку себе, інших людей і довкілля. Такі пожежі зазвичай набувають значних масштабів, вигорають великі території, часто вогонь перекидається на будівлі та об’єкти інфраструктури. У полум’ї гине все живе.

Довідка

Від початку цього року на території Тернопільської області ліквідовано 242 пожежі в екосистемах (на відкритій території) на площі 207 Га.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Бодя Олегович

    Уйобки бл.дь, пиз..ти таких треба (ногами)
  • Дмитро Смаглій

    Вчора такий же підпал трави в с.Підруда
  • Дмитро Смаглій

  • pitersuperfly

    Там кожний рік на весні підпалюють. Таке треба робити, тому что природа оновлюється. Потім буде гарно все рости там

    Вадим Єпур reply pitersuperfly

    Нічого гарно рости не буде. Вогонь випалює поживні речовини у верхніх шарах грунту. Після пожежі рослини відновлюються повільно і погано.

    Taras Hunter reply pitersuperfly

    Хату собі спали, відбудуєш кращу. Там гнізда птахів, зайчики малі і так далі. А такі йолопи, як ти палять

    pitersuperfly reply Taras Hunter

    Йолоп ти. Птахів там зараз немає, а зайчики в норах на глибині, вогонь там не сильний їх не достане. А от якщо такі дибіли будуть тримати ту сіхі траву пару років, вона ж нікуда не дінеться, виросте інша, яка теж засохне, і там назбирається стільки шо потім буде дійсно пожежа, і не весною, і літом, коли там як раз будуть і гнізда пташків, і зайчики згорять, бо одне діло трава горить коли її там пів метра де не де, і інше коли там коврик з трави які вже кілька років там не спалювалась. Але такі їблани як ти не думають головою, я слухають ящик їм нічого не докажеш
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 млн грн 09:02 Окупанти вдарили по багатоповерхівці в Дніпрі. Є загиблі, серед них — дитина Від читача 10:01 Набір до патрульної поліції Тернопільської області триває 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up