Партнер рубрики Події

Мама покинула, а комусь буде щастя: хто може всиновити малюків, яких залишили у "Вікні життя"

Мама покинула, а комусь буде щастя: хто може всиновити малюків, яких залишили у "Вікні життя"
  • Руденький блакитноокий хлопчик і чорняві братик з сестричкою, яким лише кілька днів, зараз під наглядом лікарів у Тернопільській міській лікарні №2. Мами залишили діток 27 та 29 квітня у "Вікні життя".
  • Через кілька днів в мережі з`явилась інформація про те, що мама першого хлопчика повернулась. Редакція "20 хвилин" готова надати матері дитини правову допомогу. Просимо її звернутись до нас.

Нагадаємо, дзвінок у "Вікні життя", яке розташоване в Тернопільській міській лікарні №2, пролунав 27 квітня близько 10.30 ранку. Чергова медсестра знайшла там згорточок із малюком. Дитинка здорова, чистенька та доношена. Поруч була сумка із необхідними речами... 

Більше про це читайте у матеріалі: Називають Володя Великодній: що відомо про хлопчика, якого залишили у тернопільському Вікні життя

До слова, через кілька днів з'явилась інформація, що мама Володіє повернулась. Але навіть в такому випадку забрати хлопчика їй буде непросто.

Відео дня

 

Вже через два дні дзвінок пролунав знову. Двійнят залишили у «Вікні життя» 29 квітня близько 17 год 29 квітня. Як завжди спрацював сигнал. Коли відчинили вікно, побачили двох малюків. Речей чи всього, що потрібно немовлятам, біля них не було.

Читайте також: Мами їх не скривдили, дітки здорові. Репортаж із лікарні, куди за два дні підкинули трьох малят

Усі троє малюків здорові 

Журналісти "20 хвилин" побували у Тернопільській міській лікарні №2, де зараз перебувають діти. Медики переконують: усі троє діток здорові, хоча двійняткам було лише кілька годин від народження. Усі троє тихенько спали у лікарняних ліжечках та різнобарвних ковдрочках і не чекають, коли до них прийде мама... У медзакладі за ними добре доглядають: годують, перевдягають, обстежують

— Ми провели діткам необхідні огляди, наклали клеми. Стан їх задовільний, реагують на усе, плачуть, коли хочуть їсти. У Володі усі аналізи взагалі чудові, — розповідає завідувачка відділенням неонатального догляду та лікування новонароджених  Наталя Бадюк. — Такий у нас прибуток перед Великодніми святами. 

Люди цікавляться, чи можна забрати 

Уже після публікації матеріалу про Володю Великоднього, у редакцію прийшло повідомлення від читачки.

 — У мене є всі необхідні документи. Я хочу забрати цю дитину. Куди мені звертатись? — пише у редакцію пані Тетяна.

До слова, Тернопіль вже має дві щасливих історії дітей із "Вікна життя". Вперше за вісім років дівчинку там залишили у 2019-му, а вже менше ніж за півроку дитина знайшла нову сім`ю. В лютому 2020-го ще одну новонароджену покинула мама. І як повідомила журналістам "20 хвилин" начальниця управління Тернопільської міської ради Христина Білінська, ця дитина теж вже у новій родині. 

— Ми і далі стежимо за долями діток, які в прийомних сім`ях. Другу дівчинку теж практично одразу вдочерили. Практично після двох місяців від дня, коли її залишили, одразу розпочався процес, — продовжує співрозмовниця. 

Дітей переведуть в обласну лікарню, далі "Малятко"

У найближчий час усіх трьох малюків переведуть в дитячу обласну лікарню.

— Наразі ми чекаємо повідомлення із Поліції, далі на наступному засіданні міськвиконкому ми надамо дітям тимчасові імена. Це має відбутись у термін до 10-ти днів. А також ми будемо після того їх реєструвати у РАЦСі, — говорить Христина Білінська. — Також дітям мають надати статус дитини позбавленої батьківського піклування. 

У термін два місяці після цього матері дітей ще мають змогу повернутись та забрати дитину. Зробити це можна у судовому порядку.

В обласній дитячій лікарні малюки будуть допоки їм не нададуть статус. Далі дітей можуть відправити в дитячий будинок "Малятко". Але, як переконують у службі в справах дітей, ймовірно до того часу вже знайдеться для малюків нова сім`я і потреби в цьому не буде.

Куди звертатись, якщо ви вирішили всиновити дитину

Існує черга, у якій люди стоять вже роками.

 — Громадяни України, які бажають усиновити дитину, звертаються з письмовою заявою до служби у справах дітей за місцем реєстрації. Надають пакет документів, відповідно до законодавства. Служба у справах дітей протягом 10 робочих днів після отримання від громадян України заяви перевіряє документи на відповідність вимогам законодавства, складає акт обстеження їх житлово-побутових умов, розглядає питання про можливість заявників бути усиновлювачами і готує відповідний висновок. У разі прийняття позитивного рішення ставить заявників на облік як кандидатів в усиновлювачі,  — коментують редакції “RIA плюс” у міській службі у справах дітей.

Служба у справах дітей має отримати акт органу внутрішніх справ України та закладу охорони здоров'я про підкинуту чи знайдену дитину. Після того орган опіки має 15 днів для того, щоб зареєструвати малечу.

 — Прізвище та ім'я даємо на власний розсуд. Після реєстрації дитини, згідно із законодавством, є два місяці для того, щоб юридично визначити її соціальний статус. На цей момент діти перебуватимуть в обласній дитячій лікарні, після того їх переведуть у будинок дитини. Потім ми їх вносимо в нашу базу даних на усиновлення. Протягом першого місяця ті кандидати, які стоять на обліку у нашій службі, зможуть усиновити малечу. Якщо вони відмовляються, ми вносимо дитину в обласну базу даних, і там вже кандидати з районів можуть претендувати на те, щоб її усиновити. Якщо охочі не знайдуться, ще через місяць дітей вносимо у всеукраїнську базу даних. Відповідно, усиновити їх можуть кандидати з різних куточків України, додають у службі. Двійнят розділяти не будуть.

Як бачимо, усиновити малюків буде не так вже й просто. Зараз у міській черзі на усиновлення малюків - 10 сімей.

Чи будуть дітям бебі-бокси?

Наразі діти у безпеці та під наглядом. У них є усе необхідне. Якщо ви бажаєте підтримати діток, нижче розповімо, як це можна зробити. Все ж цікаво, чи дістануться новонародженим, передбачені законом пакунки малюка з необхідними речами. 

У лікарні нам повідомили, що бебі-боксів малюки не отримали через те, що вони в лікарні закінчились. І усі батьки тимчасово можуть отримати компенсацію замість них.

 — Зараз Перший пологовий будинок отримує ці пакунки, а пологовий у Тернопільській міській лікарні №2 ні. Бебі бокси лікарні отримують напряму з обласного управління, — говорить начальник управління соціальної політики Тернопільської міської ради Володимир Сулима. — Батьки можуть звернутись до нас за компенсацією. 

А що робити діткам, які не мають батьків? 

— Якщо дитина має опікуна — він може отримати пакунок. А якщо дитина взагалі позбавлена батьківського піклування, на жаль, постановою пакунок не передбачено, — каже пан Сулима.

Можна допомогти

Речі першої необхідності у дітей є. Діткам вже тернополяни принесли по кілька пакунків із речами. Проте постійно вони потребує підгузок і дитячого харчування. Володю годують сумішшю «Хумана гіпоалергенна». А двійнят — "Нутрілон 1".

Немає опису.

— Коли ми розповідаємо про знайдених у "Вікні життя" малюків, багато небайдужих хочуть їм допомогти. То якщо в когось є зайві речі для малюків, то люди охоче з нами діляться, але допомога зайвою не буде. Бо малюків ж у нас тепер троє, — каже медичний директор з дитинства та пологової роботи Ольга Сидорчук.

Небайдужі тернополяни можуть приносити допомогу новонародженим до пологового відділення Тернопільської міської лікарні №2.

Довідка

«Вікно життя» для новонароджених у Тернополі врятувало три дитячі життя.

У приймальній пологового відділення міської лікарні №2 з 2010 року облаштоване «Вікно життя». Працює пункт цілодобово. За цей час матері, які опинилися у складних життєвих умовах, залишили там трьох дітей.

«Вікно життя» працює наступним чином: матір відчиняє знадвору спеціальне пластикове вікно і кладе дитину на стіл-нішу, далі автоматично спрацьовує сигналізація, яка повідомляє про це медперсонал. Після чого, працівники закладу одразу забирають немовля. Матір ніхто при цьому побачити не може. Біля вікна встановлений спеціальний пристрій для підтримки стабільної температури та вентиляція.

Впродовж одного тижня дитина перебуватиме у пологовому відділені, потім її направлять в обласну дитячу лікарню у відділ патології для новонароджених.

Згідно із чинним законодавством, матір, яка залишила новонародженого, може забрати своє дитя впродовж двох місяців. Якщо цього не відбудеться, немовля передають у будинок маляти. Там оформлять усі документи та через рішення виконкому дадуть дитині ім’я та прізвище. З будинку маляти дитину можуть віддати на усиновлення.

Лише за останні два роки батьки відмовились від трьох новонароджених немовлят: двох дівчаток залишили у "Вікні життя", ще одну дитину мама народила на вулиці, а потім залишила в пологовому.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (22)
  • Liybov Grigorchuk

    Це не мама яка залишає своїх діток
  • Галина Попюк

    Я...Я..я...я заберу
  • Галина Попюк

    Я
  • Валентина Мартинюк

    Забрати не так просто потрібно пройти всі кабінети і не факт що віддадуть а ще ж черга по якій відають дітей
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:01 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 20:01 Борсук «життєрадісний»: у лісі на Тернопільщині фотопастка зафіксувала рідкісну тварину photo_camera 19:03 Відео у TikTok від тернополян та про Тернопіль: дивіться підбірку! play_circle_filled 18:01 Благодатний вогонь вже привезли у тернопільські церкви photo_camera Від читача 17:08 Кіберполіція запустила проєкт "Чатові онлайн" 17:02 Великдень на передовій: українські воїни розповіли як не забувають про традиції 16:01 Очікуємо грози: на Тернопільщині — штормове попередження photo_camera 15:01 Невипита кава рятує життя: танкіст-депутат зі Збаража відкрив збір на ремонт військового авто 14:03 Біля Катедри діти влаштували Великодні гаївки: як усе відбувалось photo_camera 13:02 Капелани 105 окремої бригади тероборони ЗСУ вітають військових з Великоднем play_circle_filled 12:03 Як тернополяни йшли на Великодню службу до храмів photo_camera 11:02 «Паски були скромні, без родзинок, але смачні... спечені мамою на засланні»: тернополянка про сумний Великдень play_circle_filled 10:03 Маленькі тернополяни вітають захисників з Великоднем play_circle_filled 09:01 Частуйте дітей Великодніми стравами розумно. Поради батькам від медиків
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up