Партнер рубрики Події

Називають Володя Великодній: що відомо про хлопчика, якого залишили у тернопільському Вікні життя

Називають Володя Великодній: що відомо про хлопчика, якого залишили у тернопільському Вікні життя
Фото: Тернопільська міська рада
  • Дзвінок у "Вікні життя", яке розташоване в Тернопільській міській лікарні №2, пролунав 27 квітня близько 10.30 ранку. Чергова медсестра знайшла там згорточок із малюком. Дитинка здорова, чистенька та доношена. Поруч була сумка із необхідними речами... 
  • Журналістам "20 хвилин" вдалося дізнатися про те, як почувається малюк. 

Інформацію про те, що у "Вікні життя" залишили малюка, підтвердив головний лікар КНП "Тернопільська міська лікарня №2" Ростислав Левчук. За його словами, хлопчик здоровий. І зараз почувається добре. 

Привітно на цікавість журналістів "20 хвилин" долею малюка реагує заступниця директора з медичної роботи лікарні Ольга Сидорчук. Зізнається, навіть чекала дзвінка. Каже, що малюк спокійний та чемний. Коли його знайшли, був чистенький і доглянутий. 

 — Хлопчика у "Вікні життя" залишили між 10 і 11-ю годиною дня. Дитина здоровенька. Поряд з малюком була сумка, у якій був одяг. Дитинка чистенька, доглянута, здорова, — каже вона. 

Відео дня

По черзі працівники лікарні ходять до ліжечка малюка. Граються, розмовляють з ним. Купають та перевдягають. Діляться: дитина здоровенька, і це найбільше щастя. 

Назвали Володя Великодній

 За інформацією медиків, дитині приблизно 10-ть днів від народження. І в лікарні йому вибрали тимчасове ім'я.

  — Аби знати між собою, про кого йдеться наші працівники вибрали для малюка ім'я. Назвали Володею. Дивились в календарі на імена. А прізвище обрали Великодній, бо познайомились ми з ним напередодні такого великого свята,  — каже пані Сидорчук. 

Жінка каже, що якщо крихітку усиновлять, то звісно,  ім'я у нього буде інше. А зараз весь колектив щиро переймається за маленького Володю.

— Дитинка здорова, доношена. Я вірю і знаю, що його усиновлять. От і буде комусь велике щастя, — говорить Ольга Сидорчук. 

Можна допомогти

Речі першої необхідності у хлопчика є. Проте постійно він потребує підгузок і дитячого харчування.

— Коли ми розповідаємо про знайдених у "Вікні життя" малюків, багато небайдужих хочуть їм допомогти. То якщо в когось є зайві речі для малюків, то люди охоче з нами діляться, — каже пані Сидорчук. 

Небайдужі тернополяни можуть приносити допомогу новонародженому до пологового відділення Тернопільської міської лікарні №2.

Лише за останні два роки батьки відмовились від трьох новонароджених немовлят: двох дівчаток залишили у "Вікні життя", ще одну дитину мама народила на вулиці, а потім залишила в пологовому.

Читайте також: Історії до сліз: де зараз дівчатка, яких покинули батьки у "Вікні життя" чи хотіли лишити на вулиці

Двох дівчат залишили у 2019-му та 2020-му

Уперше за вісім років в "Вікні життя" дзвінок пролунав у травні 2019-го року. Тоді історія покинутої дівчинки сколихнула Тернопіль. Дитині допомагали сотні незнайомих людей. Ще десятки готові були стати батьками для крихітки. І врешті - сім'я знайшлась.

Детальніше читайте у матеріалі:  "Ми полюбили крихітку всім серцем": хто зможе удочерити дівчинку, яку мама залишила у вікні пологового".

Оскільки ні ім'я батька, ні ім'я мами невідомо, назвали дитину - Марія Бандера. Бо народилась вона в рік Степана Бандери. Деталі за посиланням тут. 

У лютому 2020-го в "Вікно життя" підкинули ще одне немовля - і знову дівчинку. Ми писали її історію в матеріалі: "Дуже гарна і спокійна дівчинка": у "Вікні життя" в Тернополі знайшли дитину, якій лише день"

Назвали дитину Оксанкою, тому, що народилась напередодні Дня Ангела Оксани, а прізвище знову дали Бандера, мовляв, одну дівчинку вдочерили з таким прізвищем, то і другу заберуть в сім'ю. І передбачення спрацювало. Оксанку вдочерили на початку липня цього року.

Деталі за посиланням тут. 

"Дуже гарна і спокійна дівчинка": у "Вікні життя" в Тернополі знайшли дитину, якій лише день

Довідка

«Вікно життя» для новонароджених у Тернополі врятувало три дитячі життя.

У приймальній пологового відділення міської лікарні №2 з 2010 року облаштоване «Вікно життя». Працює пункт цілодобово. За цей час матері, які опинилися у складних життєвих умовах, залишили там трьох дітей.

«Вікно життя» працює наступним чином: матір відчиняє знадвору спеціальне пластикове вікно і кладе дитину на стіл-нішу, далі автоматично спрацьовує сигналізація, яка повідомляє про це медперсонал. Після чого, працівники закладу одразу забирають немовля. Матір ніхто при цьому побачити не може. Біля вікна встановлений спеціальний пристрій для підтримки стабільної температури та вентиляція.

Впродовж одного тижня дитина перебуватиме у пологовому відділені, потім її направлять в обласну дитячу лікарню у відділ патології для новонароджених.

Згідно із чинним законодавством, матір, яка залишила новонародженого, може забрати своє дитя впродовж двох місяців. Якщо цього не відбудеться, немовля передають у будинок маляти. Там оформлять усі документи та через рішення виконкому дадуть дитині ім’я та прізвище. З будинку маляти дитину можуть віддати на усиновлення.
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (93)
  • Алена Корицкая

    Хорошо что хоть невыбросила
  • Юлия Белик

    Незмогла б свою дитинку віддати😥😥😥у мене зараз манюнька місяца ще немає,як можно так взяти і віддати подивишся в ті очинятка на ті рученятка манюнькі,і хочеться від усього миру його закрити і захистити,а то віддати свою кровинку нерозумію😥😥😥

    Світлана Сауляк reply Юлия Белик

    Юлия Белик підтримую. Як би важко не було я б своєї дитини не залишила ні в якому разі. В мене 3 дітей і я щаслива.
  • Inna Riabchun

    Яке невимовне горе, отак віддати кровиночку. Це як серце вирвати і покласти в ье вікно, бо ьак краще. Впевнена, що та мама не від хорошого життя так зробила. Нажаль...
  • Олександр Баштан

    всеж краще як десь по ямах викидають
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up