Марія та Оксана Бандери, а тепер Марта Картавенко: хто ж вибирає імена діткам, яких покинули батьки

Марія та Оксана Бандери, а тепер Марта Картавенко: хто ж вибирає імена діткам, яких покинули батьки
  • Новонародженій дівчинку, яку мати ледь не покинула прямо на вулиці посеред мікрорайону "Бам" 18 липня, уже дали ім'я. Тепер її звуть Марта Картавенко.
  • Це вже не перший випадок, коли діток залишають батьки. Нагадаємо, що недавно двох дівчаток знайшли у "Вікні життя" пологового. 
  • Хто ж придумує імена малюкам, яких батьки не називають, читайте у матеріалі. 

Новонароджену дівчинку, від якої нещодавно відмовилась мама, тепер звуть Марта Картавенко. 

Таке рішення підтримали члени Тернопільського міськвиконкому на засіданні 29 липня. Чому саме таке ім'я обрали та хто має право називати дітей, у яких немає батьків,  дізнавалися через законодавчі акти. 

Ім'я присвоює виконком

Відповідно до "Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов’язаної із захистом прав дитини", опублікованому на сайті Кабміну, йдеться про те, що повноваження щодо присвоєння імені, прізвища та місця реєстрації підкинутої чи знайденої дитини покладаються на місцевий виконавчий комітет. 

Відео дня

- Реєстрація народження підкинутої, знайденої дитини, особу якої встановлено, проводиться за місцем проживання її батьків або одного з них, а якщо місце проживання батьків невідоме — за місцем її виявлення, - йдеться у пункті 69 порядку. 

Також в рішенні виконавчого органу влади зазначається прізвище, ім’я, по-батькові, які присвоюються дитині, прізвище, ім’я, по-батькові її батьків, а якщо батьки дитини невідомі — прізвище, ім’я, по-батькові чоловіка і жінки. 

Тобто, якщо невідомо, хто мати чи батько - виконком має просто "вигадати" імена, щоб їх надалі можна було використовувати у потрібних документах. 

Ім'я - Марта, прізвище, як - у мами

Під час засідання виконкому, дівчинці, з якою мама на вимогу правоохоронців приїхала у медзаклад, а потім її там залишила, дали ім'я Марта. Прізвище - Картавенко. Інформацію озвучили під час прямої трансляції засідання виконкому. 

- Дівчинку вирішили назвати Мартою, - каже керівник служби у справах дітей Тернопільської міськради Христина Білінська. - Прізвище вирішили залишити таке ж, як було у мами, адже особа жінки була встановлена. 

Як розповідають у службі, якщо дитину вдочерять - їм'я їй можуть змінити. 

Де зараз Марія Бандера та Оксанка Бандера 

У травні 2019-го року у "Вікні життя", що знаходиться в Другій міській лікарні, уперше за вісім років залишили немовля. 

Детальніше читайте у матеріалі:  "Ми полюбили крихітку всім серцем": хто зможе удочерити дівчинку, яку мама залишила у вікні пологового".

Оскільки ні ім'я батька, ні ім'я мами невідомо, назвали дитину - Марія Бандера. Бо народилась вона в рік Степана Бандери. Деталі за посиланням тут. 

У лютому 2020-го в "Вікно життя" підкинули ще одне немовля - і знову дівчинку. Ми писали її історію в матеріалі: "Дуже гарна і спокійна дівчинка": у "Вікні життя" в Тернополі знайшли дитину, якій лише день"

Назвали дитину Оксанкою, тому, що народилась напередодні Дня Ангела Оксани, а прізвище знову дали Бандера, мовляв, одну дівчинку вдочерили з таким прізвищем, то і другу заберуть в сім'ю. 

Деталі за посиланням тут. 

Раніше тернополяни під публікаціями на сайті "20 хвилин" залишали обурливі та навіть гнівні коментарі що того, хто взагалі придумує так називати дітей. Абсурду, пишуть, більшого не бачили. А якби дітей не забрали у родини?

Спрацювало припущення посадовців щодо щасливого прізвища, або дівчаткам справді пощастило, невідомо. Але, як розповідають. в службі у справах дітей, обоє дітей зараз вже у сім'ях. Оксанку вдочерили на початку липня цього року. 

За сім'ями постійно стежать служби, але зараз переконують:у малечі - усе добре. 

Історію Марти ми розкажемо трохи згодом. Сподіваємось, і ця дівчинка знайде для себе справжню люблячу сім'ю. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Leokadia

    Не розумію навіщо давати таке прізвище будуть діти у школі прозивати малу а ще як потрібна буде допомога логопеда тим більше
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up