Майже всі рятувальники в області бажають щепитися. А чи вистачить всім вакцини?

Майже всі рятувальники в області бажають щепитися. А чи вистачить всім вакцини?
  • У області триває вакцинація населення від коронавірусної інфекції. Для цього використовують три типи вакцини, найефективніша з яких – Pfizer (близько 95%). Першу дозу цієї вакцини, окрім працівників та мешканців інтернатних закладів та геріатричних центрів, отримають рятувальники.
  • Ми дізналися, скільки вакцини вже використано, та чи всіх рятувальників зможуть щепити.

Вакцинація працівників ДСНС розпочалася зранку, 26 квітня. Близько 300 рятувальників, які виявили бажання щепитися з усієї області приїхали до Тернополя. Тут їх щеплювала спеціально навчена група медиків.

Майже всі хочуть щепитися

Наразі першу дозу вакцини отримають перші 300 рятувальникыв. Загалом в області є близько тисячі працівників ДСНС. Майже всі вирішили щелюватися та написали інформаційні згоди.

Відео дня

– Наразі вакцинація рятувальників почалася, – заступниця начальника Управління ДСНС у Тернопільській області з питань зв'язків зі ЗМІ та роботи з громадськістю Ірина Крупа. – Ми маємо близько 1000 працівників особового складу в області. Майже всі виявили бажання вакцинуватися. Але наразі є вакцини на 300 осіб. Решту провакцинують тоді, коли буде нова поставка. Всі розуміють, що це потрібно робити, адже рятувальники також на «передовій». Постійно доводиться контактувати з великою кількістю людей. Тому рятувальники повинні бути здорові і захищені, щоб захистити інших.

Як розповіла Ірина Крупа, вакцинують перших тих, хто швидше записався на вакцину. Решта рятувальників чекатимуть, коли надійде нова партія. 

Чи зможуть рятувальники працювати після щеплення

Наразі всі вакциновані почувають себе добре, однак побічні ефекти можуть проявитися впродовж однієї–двох діб після вакцинації. Це запаморочення, температура, головний біль, озноб, тощо. Чи не завадить це рятувальникам, які заступатимуть на службу після щеплення?

– Ми пильнуємо за своїм самопочуттям, – каже Ірина Крупа. – Рятувальники працюють добу та три дні вдома. Відповідно ті, хто вакцинується, матимуть час побути вдома, навіть якщо побічні дії проявляться.

Рятувальники закликають не боятися та ставати в чергу на вакцинацію, оскільки це може врятувати не одне життя.

– Рятувальники показують власним прикладом, що вакцинація необхідна і її потрібно проводити якомога швидше, – каже Ірина Крупа. – Особисто я вже щепилась. Ми всі розуміємо, що таке коронавірус. Адже рятувальники, як і медики, з перших днів мають справу з хворими. Це дезінфекції, транспортування, робота з великою кількістю людей.

Одним з перших щепився начальник ДСНС в області Віктор Маслей. Він також закликає тернополян не боятись вакцинуватися, щоб ми якомога швидше виробили колективний імунітет.

– Вакцинація Тернопільських рятувальників символічно припала на Всесвітній Тиждень імунізації, – каже начальник ГУ ДСНС України у Тернопльській області Віктор Маслей. – В рамках цієї акції в головному управлінні ДСНС у Тернопільській області розпочата масова вакцинація. Вже вакцинувалися майже 300 осіб. Можна сказати, що рятувальники тепер захищені, адже вони працюють в зонах надзвичайних ситуацій з різними людьми, серед яких є ті, хто може бути носієм інфекції. Тому вакцинація для працівників ДСНС є актульною.

Чи вистачить вакцини?

Однак чи вистачить вакцини усім охочим щепитися та чи провакцинували всіх в інтернатних закладах та геріатричних центрах області? Як розповіла заступниця генерального директора КНП "Тернопільський обласний центр громадського здоров’я" Марія Павельєва, вакцина вже закінчується, але всі мешканці інтернатних закладів та їх працівники, які виявили бажання, вже провакциновані, тому черга дійшла до рятувальників.

– Ми провакцинували близько 900 осіб в закладах інтернатного типу відповідно до складених списків, – каже Марія Павельєва. – Всі, хто виявив бажання серед мешканців та працівників цих закладів вже щепилися. Відповідно ми перейшли до вакцинації працівників ДСНС. Це близько 300 рятувальників.

Наступна партія вакцини прийде до області для ревакцинації.

– Україна отримала дуже малу кількість вакцини, – продовжує Марія Павельєва. – На область був розподіл 2340 доз вакцини. Ця кількість передбачена на два щеплення. Першу партію для першого щеплення ми отримали і вже майже всю використали. Коли прийде час ревакцинації – нам надійде решта вакцини. Однак чи буде якийсь перерозподіл вакцини, щоб ми отримаємо більше доз – навядчи. Треба чекати нової партії вакцини, яка має надійти в Україну.

Загалом держава отримала 117 тис. доз вакцини «Файзер» безкоштовно в рамках глобальної ініціативи COVAX.

Коли в Україну надійде нова партія вакцини «Файзер» – її знову розділять між регіонами. Однак ні коли це відбудеться, ні в якій кількості вакцини отримає Тернопільщина, в обласному Центрі громадського здоров’я сказати не можуть.

Загалом же президент України в одному зі своїх звернень повідомив, що Україна має закупити 10 млн доз «Файзеру».

Читайте також:

1000 осіб на Тернопільщині вже чекають на Pfizer. Кому вакцина і чи не розійдеться "по блату"

Вакцина «Файзер» уже на Тернопільщині. Скільки отримали та як зберігають (ВІДЕО)

У геріатричному центрі в Петрикові майже всі підопічні хочуть вакцинуватися Pfizer. Що розповідають?

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up