Станом на 21 лютого кількість хворих не збільшилася і становить 25 осіб.
Фахівці ДУ «Тернопільський ОЛЦ МОЗ України» встановили, що даний спалах гострої кишкової інфекції є вірусного походження. Про це установа повідомила на своїй сторінці у facebook.
Станом на 13:00 21 лютого при проведені лабораторних досліджень біологічного матеріалу, відібраного від хворих виявлено фрагменти РНК норовірусів.
Регіональною комісією з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при Тернопільській ОДА заслухано дане питання та надано рекомендації керівнику закладу щодо комплексу протиепідемічних заходів.
Нагадаємо, з підозрою на харчове отруєння в ніч з 18 на 19 лютого до районної лікарні Збаража почали поступати курсанти Тернопільського професійного коледжу з посиленою військовою та фізичною підготовкою. Спочатку їх було сімнадцятеро.
Усі діти скаржилися на загальну слабкість та діарею. У частини неповнолітніх перші симптоми почали проявлятися ще вдень 18 лютого. В решти - під вечір. За словами начальника відділу ювенальної превенції Петра Тиховича, серед госпіталізованих як дівчата, так і хлопці віком від 15 до 18 років.
Правоохоронці разом з експертами встановлювали причини масового отруєння. Експерти відбирали взірці їжі у їдальні, перевіряли харчі, які діти привозили з дому, а також обстежували кімнати, де мешкають студенти.
За попередньою інформацією, обідали в їдальні коледжу 153 студентів, а вечеряли - 100. Потерпілі також стверджують, що не всі в день отруєння там харчувалися. Стан дітей не важкий.
19 лютого за медичною допомогою звернулося уже 25 осіб, усі неповнолітні. Впродовж ночі до інфекційного відділення Збаразької районної лікарні поступали студенти коледжу з скаргами на погане самопочуття, діарею, підвищену температуру тіла та блювоту.
Попередній діагноз, який встановили дітям, харчова токсикоінфекція.
В коледжі працювали спеціалісти Збаразького районного управління Держпродспоживслужби. Також у санепідрозслідуванні приймають участь дві лабораторії: фахівці Тернопільської державної регіональної лабораторії Держпродспоживслужби та ТОЛЦ відібрали змиви з кухонного інвентарю, обладнання, проби води, обстежили працівників харчоблоку. Відібрали залишки готових страв, добову пробу та взірці інших продуктів харчування, які перевіряли упродовж трьох діб.
Спеціалісти перевірили також і наявність швидкопсувних продуктів харчування в тумбочках ліцеїстів, які зберігалися без належних умов, а також опитали їх про можливе вживання продуктів харчування, придбаних за межами закладу.
Епідрозслідування триває, зазначають в обласному Лабораторному центрі МОЗ України.
Довідка
Норові́русна інфекція (Norovirus Infection; також Норуолк-вірусна інфекція, Norwalk virus Infection; зимова блювальна хвороба) — гостре висококонтагіозне інфекційне захворювання з фекально-оральним механізмом передачі інфекції, яке спричинює вірус Норуолк, характеризується розвитком гострого гастроентериту та дегідратації.
Відомий лікар Євген Комаровський в короткій інфографіці пояснює, які прояви інфекції, яку підхопили курсанти в Збаражі, і як захиститися:
Читайте також "Злягли від інфекції 24 родичі. Є діти і вагітна": нові подробиці отруєння в тернопільському ресторані
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 39 від 27 вересня 2023
Читати номер
саша
Igor Novak reply саша
Igor Novak reply Igor Novak