Мобільні бригади, які відбирали матеріали на COVID, скасували. Як тепер тестуватимуть тернополян?

Мобільні бригади, які відбирали матеріали на COVID, скасували. Як тепер тестуватимуть тернополян?
  • У НСЗУ скасували роботу мобільних бригад медиків, які здійснювали забір біоматеріалів для ПЛР-тестів на дому у пацієнтів з підозрою на COVID-19. Мовляв, деякі заклади спекулювали і "списували" гроші.
  • Але як тепер зможуть здати тести ті, хто не може приїхати сам до пункту забору? Хто та як відбиратиме біоматеріал тепер та що зміниться для пацієнтів – читайте у матеріалі.

У Тернополі працювали вісім мобільних бригад медиків, які виїжджали на дім до пацієнтів та робили забір біоматеріалів для ПЛР-тестування. Однак з 1 січня НСЗУ фактично ліквідувала їх, пакет на мобільні бригади не продовжили.

Навіщо скасували мобільні бригади?

Під час брифінгу НСЗУ 11 січня повідомили, що пакетів на мобільні бригади більше не має, однак лікувальні заклади можуть їх створювати.

– У першому кварталі 2021 року вже немає пакету послуг для мобільних бригад, які відбирають матеріал для тестування у пацієнтів з підозрою на COVID-19, – розповіли під час брифінгу НСЗУ. – Натомість Центри надання первинної медичної допомоги створюють пункти тестування. Медики виїжджають до тих пацієнтів, які не можуть дістатися до пунктів самостійно. Також центри медико-санітарної медичної допомоги можуть домовитися між собою та створити спільні пункти тестування, або виїзні бригади.

Відео дня

Хоча в НСЗУ і скасували пакети послуг для мобільних бригад, вони можуть існувати на базі лікувальних закладів.

Виконувач обов'язків голови НСЗУ Андрій Віленський також пояснив, що це рішення пов'язано з тим, що кількість тестувань знизилась, а у деяких регіонах бригади фактично не виїжджали. Тому необхідності в них немає.

Одна з імовірних причин, через яку могли також скасувати пакети НСЗУ - спекуляції окремих медичних закладів. еАдже важко простежити, чи справді мобільні бригади виїздили до тих пацієнтів, інформацію про яких подавали у звітах. Можливо деякі, до кого "на папері" приїздили, самі йшли до пунктів забору матеріалів. 

Як тепер здати ПЛР-тест у Тернополі?

У Центрі первинної медико-санітарної допомоги, на базі якого функціонували дві мобільні бригади, нам пояснили, у місті здати ПЛР-тест можна, як і раніше, – у пунктах забору матеріалів. До пацієнтів, які не можуть самостійно прийти, продовжує їздити мобільна група.

– До 31 грудня була угода з НСЗУ на окремий пакет №29, який передбачав роботу мобільних бригад, – пояснює заступниця керівника Центру первинної медико-санітарної допомоги Надія Боднар. – Вони були створені на базі лікувальних закладів, які мали угоди з НСЗУ. Однак з 1 січня 2021 року нові угоди вже не укладались. Такий пакет був ліквідований. Але вся ця робота перекладена на первинну медичну допомогу та амбулаторну медичну допомогу. Пацієнти змін не відчули.

Тернополян, яким потрібно зробити тест, координують сімейні лікарі.

– У місті продовжують функціонувати пункти забору мазків, – продовжує Надія Боднар. – Усі, хто мають покази до проведення ПЛР-тесту, – його отримують безкоштовно. Незважаючи на те, що пакет НСЗУ на мобільні бригади ліквідовано, якщо є важкохворі пацієнти, або ті, які не мають змоги самостійно дістатись до пункту забору, – до них виїжджає бригада. Це вже відбувається за рахунок медичного закладу.

У скільки обходиться один такий виїзд бригади пані Боднар не говорить. 

– Не можу сказати цю суму, оскільки все залежить від багатьох параметрів, – каже заступниця директора. – Це і віддаленість від бригади, адже це не лише виїзди по Тернополю, а і в Березовицю, Кутківці, Малашівці та інші. Це і обслуговування авто, і пальне, і робота бригади. Тому не можу сказати, скільки це коштувало.

Хоч у лікувальному закладі суму не називають, її можна орієнтовно порахувати, виходячи з оплати НСЗУ. Одна мобільна бригада мала норму – 150 виїздів на місяць. За це НСЗУ виділяло 50 тис. гривень. Тому не важко порахувати, що НСЗУ оцінювала один виїзд бригади медиків за забором біоматеріалу в середньому у 333 гривні.

Що з медиками, які працювали у мобільних бригадах

Як розповіла Надія Боднар, кожна мобільна бригада складалась з працівників медичного закладу.

– У наших мобільних бригадах працювали наші працівники. Вони здійснювали виїзди відповідно до графіків. Кожен медик знав, коли він не працює на дільниці, а займається забором біоматеріалів. Після того, як відпрацьовував у мобільній бригаді – він повертався на своє робоче місце. Тобто всі ті, хто були у медичних бригадах, продовжують свою роботу. У нашому закладі було 2 мобільні бригади, загалом у місті – 8.

Пункти забору біоматеріалів облаштовані на базі дитячої поліклініки, лікувально-діагностичного центру, лікарні №2. Виїздна бригада створена на базі Центру первинної медико-санітарної допомоги.

До якого саме пункту потрібно прийти пацієнту та о котрій годині - повідомляє ваш сімейний лікар. 

Читайте також:

"Лікар буде з вами цілодобово" - обіцяли, а тепер кажуть дзвонити тільки в робочі години. Як діяти?

Як безкоштовно зробити ПЛР-тест у Тернополі, якщо є симптоми COVID-19. Скільки доведеться чекати черги
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up