Партнер рубрики Події

Як безкоштовно зробити ПЛР-тест у Тернополі, якщо є симптоми COVID-19. Скільки доведеться чекати черги

Як безкоштовно зробити ПЛР-тест у Тернополі, якщо є симптоми COVID-19. Скільки доведеться чекати черги
  • В редакцію «20 хвилин» звернулось одразу кілька тернополян, які розповіли, що сімейні лікарі не направляють їх на проходження ПЛР-тесту, хоча є всі симптоми коронавірусу.
  • Як пройти ПЛР-тест безкоштовно, чи справді лабораторний центр не може впоратися з біоматеріалом, який приходить на дослідження, та скільки коштуватиме тестування у приватній клініці – дізнавався журналіст «20 хвилин».

Як розповіла тернополянка Катерина, після того як вона виявила перші симптоми хвороби – звернулась до свого сімейного лікаря.

- Коли почалась температура, я зателефонувала своєму сімейному лікарю, який назначив мені лікування, - каже Катерина. – Температура в мене трималась, тоді лікар назначив мені антибіотики. Ще через три дні краще я себе не почувала. Мене направили на КТ легенів. Там в мене виявили двостороню пневмонію. Тоді мене направили на ПЛР-тест.

Результат тесту вдалось дізнатися через 3 дні – каже тернополянка. Він виявився негативним.

Відео дня

Як проходить процедура забору матеріалу

Якщо ви відчуваєте симптоми гостої респіраторної інфекції – варто одразу повідомити про це свого сімейного лікаря в телефонному режимі. Саме він вирішуватиме про подальшу госпіталізацію, ПЛР-тестування та госпіталізацію.

У ДУ "Тернопільський обласний лабораторний центр" пояснили, що насправді сімейний лікар не може виписати направлення на проходження тесту. Він лише має повідомити мобільну бригаду, про можливу хворобу. Саме мобільна бригада повинна здійснювати забір біматеріалу. 

- Відповідно до протоколів МОЗ, сімейний лікар не може вас направити на проходження ПЛР-тесту, пояснює лікар-епідеміолог обласного лабораторного центру Володимир Паничев. – Сімейний лікар повідомляє спеціальну мобільну бригаду, що пацієнт має симптоми і йому необхідно провести забір біоматеріалу для ПЛР-тесту на визначення коронавірусу. Відправляти вас на проходження тестування самим вас не можуть.

Однак варто розуміти, що не завжди, якщо у вас з’являються симптоми, вам будуть проводити ПЛР-тестування. Все залежить від ваших симптомів та стану. Чи справді вам потрібно проходити тестування - вирішить сімейний лікар. Адже не потрібно забувати, що 80% людей переносять хворобу у легкій формі. 

- Лабораторний центр  також надає послугу проходження ПЛР та ІФА тестування на визначення коронавірусу на платній основі, - пояснює епідеміолог. – Це здійснюється у порядку черги. Пріорітетів платного тестування над безкоштовним немає.

Чи впорається лабораторний центр

Як пояснює Володимир Паничев, навантаження на лабораторний центр дійсно збільшилось протягом останнього часу, однак ситуація не критична і результати аналізів подають вчасно.

- Дійсно, кількість надходжень до нас збільшилась, - каже пан Володимир. – Якщо ми на початку спостереження отримували в день близько 300 зразків на дослідження, то тепер щодня ми отримуємо понад 1000 зразків з усієї області. Але ми маємо все необхідне, щоб вчасно проводити дослідження. Але якщо, до прикладу, біоматеріал нам надходить у другій половині дня, його можуть дослідити вже наступного дня.

Як запевнили у лабораторному центрі, хоч ситуація напружена, однак свої обов’язки там виконують і ніякого «завалу» немає. Не бракує і тест-систем для аналізів. 

Скільки коштує тестування у приватній клініці?

Якщо ваш сімейний лікар не бачить потреби проводити вам ПЛР-дослідження, ви все ж можете зробити його самостійно. Для цього можна звернутися як у приватні клініки, так і в сам лабораторний центр.

Вартість ПЛР-дослідження у лабораторному центрі становить  912 гривень. У приватних клініках – дорожче.

У приватній лабораторії «Оксфорд медікал» вартість ПЛР-дослідження складає 1500 гривень. Така ж вартість тесту у лабораторії «Ескулаб». У стільки ж обійдеться дослідження методом ПЛР у лабораторії «Панакея».

У приватних лабораторіях результат потрібно чекати до 3 днів, як і в державній лабораторії.

Щоб правильно підготуватися до здачі тесту - за 6 годин до тесту не рекомендується:

  • вживати лікарські засоби для зрошення ротоглотки;
  • використовувати препарати для розсмоктування.

За 3-4 години:

  • жувати гумку;
  • чистити зуби, полоскати рот, горло;
  • їсти, пити;
  • курити.

А ви проходили ПЛР-тестування? Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (22)
  • Вікторія Лаврів

    Люди прокиньтеся,ніхто тих тестів не робить ви прийшли сказали симтоми от вони вам і написали,позитивний,нема симптомів ага значить негативний.На роботу потрібна корочка що я не з курвідом ну ок.Проведу в інстаграмі онлайн ефір,сьогодні з прихованою камерою іду в лабораторію і кажу що пропав нюх трохи є кашель і пече в грудях хоча цього у мене немає але я гарантую плр йо.баний покаже курвід.Потім піду в іншу лабораторію і скажу нічого не болить здорова як бик потрібна корочка шо немає тої х..йні.Ну що готові давайте тоді всі онлайн.Спочатку вони страшили трупами в мішках виїзжали  в противогазах підїзди і парки кропили водою а зараз що х..ня лож піз.дьож потроху випаровується ,вже можна хоронити не в мішку вже з ковідом йо.баним хворий може їхати в машрутці може іти в магазин купляти їду бо він з..дохне як не від х..ні то з голоду.Отямтеся не кажуть робити тестів от і не робіть менше знаєш крепче спиш.
  • Сергій

    У статті описаний ПЛР метод, а всі фото для зовсім іншого - ІФА, який при ковіді не ефективний
  • Клієнт

    Ольга. Я сьогодні з температурою 39,5 стояла під лікарнею 1 ,щоб здати аналізи на ковід, але вийшла медик і пояснила,що пробірок немає,бардак повний.там стоять і хворі і здорові,і з підозрою на хворобу,ніякої дистанції.???
  • Клієнт

    У лабораторії немає пробірок,а сімейні лікарі нідочого.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:30 За 7,5 тисяч доларів пообіцяла допомогти втекти за кордон. А в суді відбулась… штрафом 17:20 Натуральний ЧЕСНИЙ ПЛОМБІР вже в Тернополі. Де знайти новинку? (новини компаній) 16:45 Біля фонтану «Кульбаба» розквітли павловнії photo_camera 16:00 Ціни стартують від 29 гривень: де та за скільки можна придбати великодні паски у Тернополі Від читача 16:38 Кіберполіція запускає проєкт "БРАМА" для боротьби з ворожими фейками 15:05 На Тернопільщині водійка не справилася з керуванням і врізалася в скульптуру 14:35 П'яна водійка з Тернопільського району пропонувала хабар поліцейським 14:02 Вдарив у груди сусіда ножем, яким чистив овочі: подробиці конфлікту на «Сонячному» у Тернополі 13:35 5 ветеранів з Тернопільщини перемогли у конкурсі Варто: скільки грошей їм вдасться залучити в громади 12:45 В аварії на Тернопільщині постраждав 12-річний хлопець 12:30 У Теребовлі стартував перший етап будівництва моста на місці аварійного play_circle_filled 11:45 У пункті пропуску «Рава-Руська – Гребенне» поновився рух вантажівок 11:25 У Тернопільському районі згорів автомобіль 11:00 У Тернополі планують відремонтувати дорожнє покриття ще на семи вулицях 10:25 Митрополит Василій освятив Плащаницю для Архикатедри Тернополя 09:30 На фронті загинув розвідник-сапер з Тернопільщини 09:01 У центрі Заліщиків встановили розкішні Великодні декорації. ФОТО photo_camera 08:01 Розпочався Страсний тиждень: особливості кожного дня від понеділка до неділі 20:01 Тернополянка замовила собаку потягом, а коли прийшла зустрічати — його там не було 19:01 З 1 травня в Україні на водіїв чекають зміни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up