На аукціон виставили тварин із зоокутка у «Сопільче». За одних просять 50 грн, за інших – 16 тисяч

На аукціон виставили тварин із зоокутка у «Сопільче». За одних просять 50 грн, за інших – 16 тисяч

Оголошення про продаж частини тварин із Тернопільського зоокутка 7 травня опублікували в електронній системі закупівель. Вартість продажу однієї особини коливається від 50 гривень і до 16 тисяч. «20 хвилин» дізнались, яка причина продажу та чисельність звірів. 

Тварин із зоокутка, який знаходиться у місцевому гідропарку «Сопільче», виставили на продаж в електронній системі публічних закупівель Prozorro.

Всього опубліковано 6 оголошень – на аукціоні продадуть два поні, два віслюки та дві кози. Вони є майном комунального підприємства «Об’єднання парків культури та відпочинку м. Тернополя». Цінові пропозиції за лоти від покупців приймають з 7 до 30 травня.

Відео дня

– Аукціон проводять відповідно до Закону України «Про приватизацію державного і комунального майна» та Положення про порядок відчуження майна, що є комунальною власністю Тернопільської міської територіальної громади, затвердженим рішенням міської ради від 13 березня 2020 року №7/47/11. Дата та час проведення аукціону: 31 травня 2023. Торги стартують з 10 години, – йдеться в офіційних Проєктах-договорах купівлі-продажу, що прикріплені до дописів у системі.

Рішення про надання дозволу на відчуження комунального майна (тобто тварин) прийняли на 25 сесії Тернопільської міської ради, яка відбулась 28 квітня. Запропонував його начальник управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології Олег Соколовський.

– У зв’язку зі збільшенням популяції тварин у зоокутку парку «Сопільче», прошу прийняти рішення, аби частину з них винести на аукціон і продати тим, кому вони більше потрібні. Ми залишаємо ту видову кількість, яка була. Продаємо надлишок тварин, – зауважив Олег Соколовський.

Купити козу за 50 гривень  

Найдорожчу початкову ціну на аукціоні – за одного із поні. Тварина 2012 року народження. Її продають за як мінімум 16 086 грн. Розмір найменшого кроку підвищення ціни становить 160,86 грн. Іншого поні можна купити за 9000 гривень – він молодший, бо 2018 року народження. Мінімальна ставка підвищення ціни за тварину налічує 90 гривень.

У зоокутку під час прогулянки ми помітили три поні

Стартова вартість реалізації двох віслюків – не менше 13 788 гривень. Одна з тварин 2011 року народження, а інша – 2013 року. Ціна торгів встановлена на рівні +137,88 грн.

Віслюків також було три, але вони не підходили близько до огорожі

А от кіз продають майже за безцінь. Початкова ціна їх продажу – 52,80 гривень. Кози 2017 та 2020 років народження. Мінімальну ставку на аукціоні за них поставили трохи більше 50 копійок.

Дорослих кіз виставили на продаж

Ми поцікавились в «Об’єднанні парків культури та відпочинку м. Тернополя», за яким принципом визначали стартову вартість і чому, скажімо, поні продають за 16 тисяч, а кіз – за ціну, меншу у 300 разів! 

«Ми не фермерське господарство!»

Керівник комунального підприємства «Об’єднання парків культури і відпочинку міста Тернополя» Микола Ткач розповідає – за останні місяці у Тернопільському зоокутку суттєво збільшилось поголів’я тварин. Народилось багато молодих, приміром, у грудні 2022 року у Різдвяній шопці на світ з’явились двоє ягнят. Це лише один приклад. Малеча підросла, її слід випускати на територію. А місць для утримання такої кількості тварин у зоокутку бракує. Частину більших видів, які у надлишку, продають.

– Ми продаємо тварин не тому, що вони нам не потрібні, а через те, що народився молодняк і немає місця для його утримання. Ми не фермерське господарство, не займаємось розведенням тварин. Наш зоокуток призначений для того, аби люди могли подивитись на них, показати дітям. Тому немає потреби тримати аж надто велику чисельність тварин, – пояснює нам Микола Ткач.

За його словами, всі види, які проживають у зоокутку в «Сопільче», збережені. Наразі на балансі «Об’єднання парків культури і відпочинку міста Тернополя» перебувають понад 70 голів тварин. На запитання, чи планує підприємство виставляти на продаж ще «надлишкових», Микола Ткач відповідає, що поки сказати точно не може, але це вирішать згодом.

– На даний момент ми продаємо великих тварин – віслюків, поні та кіз. У подальшому, я думаю, виставимо на аукціон кілька овець. Їх теж маємо велику популяцію. Та це буде пізніше! – додає він.

У зоокутку дуже велике поголів'я овець

Стартову ціну для торгів, говорить пан Микола, визначали на основі залишкової балансової вартості кожної тварини. Саме тому декого ціни можуть здивувати, бо коливаються від 50 до 16 тисяч гривень.

– Саме по такій вартості тварини, які продаємо, стоять на балансі комунального підприємства. Меншої чи більшої ціни ми поставити не можемо. Я взагалі не сподівався, що аукціон настільки швидко проходитиме. Думав, що процес продажу дещо затягнеться, – завершує Микола Ткач.

Як проходять торги?

Подробиці про активи й умови участі у торгах можна переглянути за лінком. До оголошень відразу прикріплені фотографії тварин із «Сопільче», усі необхідні документи та накази від комунального підприємства. Учасниками аукціону мають право стати юридичні і фізичні особи, окрім представників російської федерації або осіб, пов’язаних із державою-агресоркою, а також тих, на кого поширюються обмеження, визначені Законом України «Про приватизацію державного і комунального майна».

Деталі. Відкритий електронний аукціон 31 травня проведуть за англійським принципом – найбільш поширеним різновидом у системі Prozorro. Це означає, що ще до початку торгів учасники подають свої закриті цінові пропозиції. Потенційні покупці не знають, чи є ще конкуренти та не бачать ставки один одного. Далі електронна система ранжує ставки учасників від найменшої до найбільшої і той, хто зробив найвищу (закриту) цінову пропозицію має право останнього ходу в кожному з раундів. Це дає найвищі шанси на перемогу. Аукціон розпочинається, коли зареєструвалося щонайменше два учасники. Проте в певних напрямах лот може викупити єдиний зареєстрований учасник за тією ціною, яку запропонував. Протягом трьох раундів, які тривають по три хвилини учасники змагаються за лот та підвищують свої ставки. Коли аукціон завершується, вся інформація про учасників розкривається.

 

Читайте також:

У Різдвяній шопці на Театральній площі народилися ягнятка (ФОТО ДНЯ)

Як двоє товаришів з села Переходи, що на Чортківщині, розвивають тваринництво

Чортків’янин Олег Сович створює буйволину ферму

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up