Партнер рубрики Події

На Лановеччині знову конфлікт навколо свинокомплексу

На Лановеччині знову конфлікт навколо свинокомплексу
  • Cвинокомплекс в Оришківцях працює незаконно і отруює людей, скаржаться лановецькі активісти.
  • Усе законно, і жодної шкоди для екології немає, запевняють на підприємстві. 

Вплив діяльності свинокомплексу ПАП “Агропродсервіс” на навколишнє природне середовище, здоров’я жителів міста Ланівці та прилеглих сіл. Про це йшлося на засіданні регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при Тернопільській ОДА. Засідання відбулось у п’ятницю, 30 вересня. 

Нагадаємо, у січні 2016 року жителі Ланівців вимагали, щоб підприємство “Агро Ланівці” закрили, а свиней звідти вивезли. Протестувати проти роботи підприємства люди почали ще у травні 2015 року. Їхній пікет тривав 221 день. Активісти свого таки добились - підприємвсто закрили. Тепер активісти та лановецька міська рада - проти незаконної роботи іншого підприємства - ПАП “Агропродсервіс”. Воно працює у селі Оришківці Лановецького району. 
- Незаконну свиноферму на підприємстві закрили. Свиней, яких за документами, за законом там не повинно було бути, вивезли, - каже міський голова Лановець Роман Казновецький. - Проблема у тому, що свинокомплекс у селі Оришківці викидає відходи за межі свого господарства. Вони їх вносять на 10-15 сантиметрів її в ґрунт. Це дозволено, але є ще додаткова перекачка самої сичівки, яка виливається на людські паї. 

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">Міський голова запевняє, що у Ланівцях не проти, щоб це підприємство працювало, але лише у рамках закону, а ще воно повинне дотримуватись встановлених норм. 
Цього ж року у січні у Оришківцях місцевий житель виявив у полі величезну кількість мертвих свиней, неподалік від підприємства “Агропродсервіс”. Тоді правоохоронці встановили, що працівники підприємства скидали в яму туші тварин різного віку.
- Підприємство у Оришківцях забруднило дві земельні ділянки. Одну, площею більше 2 тисяч метрів, забруднили відходами. На іншій були трупи тварин, - повідомляє заступник начальника Державної екологічної інспекції в Тернопільській області Едуард Ференц. - Ми цю ділянку знезаразили. Державна екологічна інспекція відібрала пробу землі, нарахували збитки. За одну ділянку 228 гривень, а за іншу 5 тисяч. 
Загалом за забруднення землі підприємство заплатило 6 000 грн, а також штрафів - до 5 000 тисяч. 
Представники підприємства запевняють, що діяльність “Агропродсервісу” законна.
- Ми закрили підприємство “Агро Ланівці”, де утримували 1700 свиноматок і малих поросят, - каже заступник директора ПАП “Агропродсервіс” з тваринництва Роман Березовський. - Зараз працює підприємство “Агропродсервіс”, яке утримує до 12000 свиней. 
За документами та дозволами підприємство має право на роботу, запевняє пан Березовський.
- Зараз 11 тисяч 800 голів свиней у Оришківцях, а за документами їх може бути 12 тисяч на рік, - продовжує заступник. - Навіть за дозволом інституту гігієни та санітарії ми можемо утримувати 54 тисячі і більше свиней. З документами усе гаразд, усе законно і немає жодних збитків для екології. 
Зауважимо, що подібну проблему, пов'язану з діяльністю костомельного заводу мали і жителі с. Острів поблизу Тернополя.

Нещодавно мешканці села поскаржились на сайті 20minut.ua, що на території заводу є сотні трупів свиней, і люди потерпають від жахливого смороду. Проте пан Березовський запевняє, що трупів тварин там немає, а фото, опубліковані у мережі Інтернет, - фейкові. 
- Є договір між ПАТ “Агропромсервіс” та заводом, який працює у селі Острів про щомісячний вивіз відходів з комплексу в Оришківцях у це село, - пояснює Роман Березовський. - Але їх там небагато. Це десь від 500 кілограм до однієї тони в місяць. У той день, коли були опубліковані фото з трупами свиней, ми були в Острові, розмовляли з керівництвом. Бо є момент, що договір може бути не продовженим і там зовсім інша ситуація, аніж те, що поширене Інтернетом.
Чоловік  запевняє, що не все так критично і підприємство повинне функціонувати, бо туди звозять і відходи з мʼясокомбінатів, і зіпсовану продукцію. 
- Я не хочу бути адвокатом заводу, але його потрібно не закривати, а модернізувати, - додає пан Березовський. - А для цього потрібні кошти, бо це державне підприємство. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Діонісій

    знову передел беспредел.

    в одних забрати іншим віддати.
  • Ольга Пташка

    брешуть в очі й не червоніють навіть!!!! це все, що треба знати про Чайківського і його команду! журналісти туди їздили, з перевіркою туди їздили, люди скараться.. - чи всі тут фейкові, крім Агропродсервісу?
  • Ольга Пташка

    ну да,і відео фейкове, було ж навіть по телебаченню! всі визнають, що там гори трупів, а йому фейкове??? нащо так брехати?!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up