Партнер рубрики Події

"Такої брудної води не пам'ятаю за 20 років": чи не страшно місцевим їсти рибу з Тернопільського ставу

"Такої брудної води не пам'ятаю за 20 років": чи не страшно місцевим їсти рибу з Тернопільського ставу

На Тернопільському ставі з самого ранку до пізнього вечора можна побачити рибалок. Вони ловлять рибу незважаючи на стан озера. Журналіст «20 хвилин» запитав у місцевих, чи не страшно їм ловити рибу у брудній водоймі та що вони думають про стан ставу.

Вздовж всього берега можна зустріти чимало людей, які займаються рибальством не один рік і добре пам’ятають стан озера раніше. Люди розповідають – таких проблем зі ставом як цього року вони не пам’ятають.

- Минулого року став цвів, але такого не було, - розповідає рибалка Тарас. – Вся ця пліснява пішла на дно, вода ніби стала чистіша, але, я думаю, буде «друга хвиля» цвітіння водоростей. Щоб цього не було – треба чистити став, вапно розсипати. Риба гине, бо їм не вистачає кисню. Ці аераційні фонтани – що вони є, що їх немає. Це крапля в морі.

Відео дня

«Став треба чистити»

Рибаки запевняють, необхідно негайно займатися ставом.

- Я вже двадцять років рибачу, але щоб такого було зі ставом – не пригадаю, - каже тернополянин пан Роман. Це все через цвітіння водоростей. Треба щось робити зі ставом, бо буде біда.

Про те, що цього літа водойме знову «зацвіте» кажуть і еклоги. Як пояснює еколога Орест Сінгалевич, після збільшення температури цвітіння водоростей припинилося, а їх рештки або осіли на дно, або змило за течією річки. Однак життєвий цикл їх не скінчився. Тому при сприятливих умовах вода знову «зацвіте».

Чи поменшало риби?

Як кажуть рибалки, хоча цього літа став виглядає жахливо – риби стало більше.

- Звичайно, вода погана, це цвітіння вплинуло на рибу, та ще й цього року пух з тополь почав несвоєчасно падати, - розповідає рибалка Роман. – Пух потрапляє в воду і зябри риб. Але, на моє здивування, цього літа риби багато. Все через теплу зиму. Льоду на водоймі фактично не було і рибалки не виловлювали рибу. Я минулого року рахував. Коли хороша погода і є лід твердий – близько 300 рибалок можуть приходити на став.

Як розповідають тернополяни – у водоймі живуть окунь, плотва, червоноірка, карась, лящ, щука, товстолобик, соми.

- Нещодавно запустили сомиків, вони вже підросли – до трьох кілограмів важать, - каже пан Роман. – Але ж багато чого і від нас залежить. Якщо рибак має совість – маленьку рибу виловлювати не буде. Минулого року мій найбільший улов - рибина вагою 5 кілограмів. Наш став - хороше місце для рибацтва, але ж потрібно за ним стежити та чистити.

Незважаючи на брудний стан озера, рибалки запевняють – боятися нічого, риба здорова та її можа їсти.

- Те що було цвітіння – то нічого страшного, це природній процес, на якість риби воно не вплинуло, - кажуть рибалки. – Звичайно, рибу потрібно добре обробити, щоб вбити паразитів, які можуть бути у рибі. Але у нас ніхто не боїться їсти рибу, інакше навіщо б ми тут стояли? Більше питань до тої риби, яку привозять на ринки і в магазини зі штучних водойм та рибних ферм. Бо там не зрозуміло ні звідки вона, ні чим ту рибу годували та якими антибіотиками "труїли".

Одне з улюблених місць місцевих рибалок – «Острівець закоханих». Однак їх можна побачити вздовж всього берега ставу.

А ви б наважились спробувати рибу зі ставу? Чи рибалили колись самі? Пишіть у коментарях!

Читайте також:

«Вода знову «зацвіте»»: екологи пояснили, чому Тернопільський став "очистився"
Вилами та граблями: як у Тернополі очищають став від водоростей та сміття
Ось чому сморід та бруд: тернополяни виявили докази штучного забруднення Тернопільського ставу

Стежте за новинами Тернополя у: Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.  

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо потім він добровільно мобілізувався 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» Від читача 14:22 Маленьким тернопільчанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up