Партнер рубрики Події

На Тернопіллі рятують ведмедів від лісників

На Тернопіллі рятують ведмедів від лісників
Червонокнижні бурі ведмеді в Улашківському лісництві змушені жити у тісних клітках. Доки ними не зайнялися громадські активісти, тварин ще й погано годували
На утримання червонокнижних бурих ведмедів у нестерпних для них умовах в Улашківському лісництві поскаржилися у редакцію 20minut.ua волонтери.

Небайдужі до охорони природи обурюються,що ще влітку вони дізналися про пару виснажених недоїданням ведмедів у тісних клітках і поскаржилися на лісівників до природоохоронного прокурора та в екоінспекцію.Але ведмеді і досі там-їх хіба краще годують,до догляду за бурими приєдналася чортківська громада.А от винних у знущанні над тваринами досі не покарали.

-Ще улітку ми побачили тих ведмедів,викликали міліцію,ветеринарів.Адже тварини були у жахливих умовах.Клітки2х3і3х3,5метрів,а згідно з законодавством,на одного ведмедя у клітці має припадати не менше30кв.м,причому клітка повинна мати висоту принаймні три метри.Тварин годували низькокалорійною їжею,у них не було води.У ведмедів-шрами.Люди кажуть,що їх травили собаками.У ведмедиці взагалі лівого ока немає,-говорить громадський активіст Андрій Об'єщик.-Природоохоронний прокурор тоді пообіцяв,що приїде керівник екоінспекції,але ми його так і не дочекалися.

Ситуація з ведмедями в Улашківському лісництві просто нестерпна і недопустима,вважають громадські активісти.Як з'ясувалося,у лісівників навіть документів на утримання тварин немає.

Відео дня

-Після розголосу про все це до мене у соцмережах зверталося дуже багато людей.Не тільки з України,а й із США,Британії,Греції,Італії,Португалії,Іспанії...Усі запитували,чим можуть допомогти.Ми регулярно приїжджали на місце,привозили їсти,під'єдналася чортківська громада,-продовжує чоловік.-Годували уже не тільки кашею,але й рибою,яблуками.Тож стоїть велике питання:чому у нас роботу працівників екології мають виконувати волонтери!?

Скарги від громадських активістів на лісівників-порушників,які мали б бути фахівцями і берегти природу,доходили до Мінекології,каже Андрій Об'єщик.-І місяць тому стан ведмедів покращився.Ми були у тварин і12листопада.Так,їм краще.Змили той10-сантиметровий шар фекалій.Але води у поїлках,як не було,так і нема.А її наявність регламентована законами.

За інформацією волонтерів,ведмеді у клітках перебувають приблизно вісім років.Активісти,за словами пана Об'єщика,шукають місце,де бурих могли б утримувати офіційно і в кращих умовах.

Як пояснює заступник начальника держекоінспекції в області Юрій Рослий,порушення екологи зафіксували,видали припис на йогоусунення.Справу передали до Чортківського райсуду.Винних мають покарати,каже він.

«Справу ведмедів» від екоінспекції вів державний інспектор з охорони навколишнього природного середовища Тернопільської області Олександр Добенько.

-Справу можуть розглядати до трьох місяців,цей термін ще не завершився,-говорить пан Добенько.-Суд визначить розмір штрафу,а також може конфіскувати ведмедів і постановити,куди їх передати.

Наразі екоінспектори не можуть перевірити стан виконання своїх приписів лісівникам про покращення умов утримання ведмедів-у країні до початку нового року діє мораторій на позапланові перевірки.

-Дозвіл на таку перевірку зараз може видати тільки Кабмін.Добре було б,якби громадськість звернулася до уряду з такою ініціативою,-пояснює інспектор.

Головний мисливствознавець Тернопільської області Андрій Барабаш запевняє,що ведмеді в Улашківському лісництві-єдині ведмеді,яких утримують на території області на лісівницьких підприємствах.

-За документами,які мені надали,цих ведмедів на тимчасове утримання лісівникам передав Львівський цирк.Ситуація зараз така,що лісівники мають до нового року або отримати дозвіл на утримання ведмедів,або передати їх тим,хто цей дозвіл має.У природі ці ведмеді уже не виживуть.

Спершу пару улашківських тварин планували передати до Національного природного парку «Синевир»,продовжує пан Барабаш.

-Ще1квітня2014року Чортківський лісгосп звертався до них з відповідним проханням.Тільки9жовтня отримали відповідь: «На даний час ми не можемо прийняти жодного ведмедя у свій реабілітаційний центр через відсутність коштів на годівлю,профілактику хвороб та догляд»,-деталізує мисливствознавець.

Журналіст зателефонував до керівника «Синевиру» Миколи Дербака14листопада.І той одразу сказав,що тваринприймуть.

-Ми зараз добудовуємо реабілітаційний центр.Територія-12гектарів і в нас уже живуть12ведмедів.Нам виділили державні кошти,допомагають волонтери,-розповідає пан Дербак.-Готові прийняти,але потрібно,щоб лісгосп ще раз звернувся або хоча б надав адресу.Можемо приїхати за тваринами навіть за тиждень.У нас є спеціальна команда для цього.

До слова,на сайті «Синевиру» npp-synevyr.net.ua кожен може дізнатися про життя реабілітованих ведмедів,їх детальний раціон та умови утримання.Тернопільщина,за словами пана Дербака,не входить до природного ареалу бурого ведмедя.Його рідні краї-Карпати.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Анонім

    Молодці!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:45 В аварії на Тернопільщині постраждав 12-річний хлопець 12:30 У Теребовлі стартував перший етап будівництва моста на місці аварійного play_circle_filled 11:45 У пункті пропуску «Рава-Руська – Гребенне» поновився рух вантажівок 11:25 У Тернопільському районі згорів автомобіль Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 11:00 У Тернополі планують відремонтувати дорожнє покриття ще на семи вулицях 10:25 Митрополит Василій освятив Плащаницю для Архикатедри Тернополя 09:30 На фронті загинув розвідник-сапер з Тернопільщини 09:01 У центрі Заліщиків встановили розкішні Великодні декорації. ФОТО photo_camera 08:01 Розпочався Страсний тиждень: особливості кожного дня від понеділка до неділі 20:01 Тернополянка замовила собаку потягом, а коли прийшла зустрічати — його там не було 19:01 З 1 травня в Україні на водіїв чекають зміни 18:01 Кошики, великодні свічки та вербу купували тернополяни на ярмарку, щоб допомогти ЗСУ photo_camera 17:03 «Дрони треба вже»: у Тернополі відбувся благодійний концерт на підтримку ЗСУ 16:01 «За тиждень — Великдень!»: тернополяни освятили вербу та діляться фото в соцмережах photo_camera 15:05 «Моє серце два роки в полоні»: матері та дружини благають звільнити військових 14:00 Ціни стартують від 29 гривень: де та за скільки можна придбати великодні паски у Тернополі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up