Партнер рубрики Події

На Тернопільщині 38 гектарів землі заростає небезпечним борщівником: як з ним борються

На Тернопільщині 38 гектарів землі заростає небезпечним борщівником: як з ним борються
  • Ця рослина – небезпечна для людей, наголошують фахівці.

  • Лише доторкнувшись до листка, цвіту чи стебла, людина отримує хімічні опіки різної важкості. Особливо небезпечний борщівник влітку, у період цвітіння, кажуть у Держпродспоживслужбі.

  • А як з ним борються на Тернопільщині, дізналась журналістка “20 хвилин”.


 

Зазначимо, борщівник – отруйна рослина, яка при дотику дає токсичну реакцію, - каже лікар-дерматолог вищої категорії тернопільської районної поліклініки Марія Миколаїшин. – Борщівник викликає фотодерматити, які прирівнюються до опіків. Спершу на тілі з'являються червоні плями, потім водяні пухирі. Згодом вони тріскають і залишають коричневі гіперпігментовані плями. Якщо таких опіків багато, виникає інтоксикація організму. Були навіть випадки, коли люди через таке потрапляли до реанімації.

Фахівці Держпродспоживслужби закликають жителів області не торкатися до листя борщівника оголеними руками. Тернополяни у соцмережах скаржаться, що бачать зарості борщівника у селі Острів Тернопільського району. Траплявся борщівник і на узбіччях траси в напрямку Тернопільського цвинтаря, біля села Довжанка. Також багато його вздовж дороги на Петриків, неподалік від будинку пристарілих.

Відео дня

На Тернопільщині 38 гектарів землі заростає небезпечним борщівником, кажуть у Держпродспоживслужбі.

Фахівці кажуть, що навіть зараз у період, коли рослина ще не розрослася, вона може зашкодити.

 - У Тернополі ми проводимо скошування, - коментує начальник управління фітосанітарної безпеки головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області Віталій Панькевич. - Треба робити два-три скошування в сезон і не допустити високого росту даного бур'яну. Ми хочемо зараз повторно скошувати, а також зробити ревізію старих вогнищ.

Як зазначають фахівці, якщо борщівник росте за межами села чи міста, то ліквідують його хімічним методом. Щоб зрозуміти масштаби проблеми, до кінця місяця планують провести обстеження території та підготувати програму боротьби зі шкідником.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Taras Vasyuchka

    Купляєте гербіциди сплошної дії і до 5см. Рослини кропите. Все просто
  • Руслан Содомора

    Або втрати і коріння збирати і зникне так з города вивів
  • Михайло Слюсар

    Сіль знищує повністю,якщо не багато росте на ділянці,скосити насипати в стебла солі,і накрити чим небу. Через два тижні залишиться тільки ямка від кореня.
  • анонім

    В мене дача в Буцневому... Я обпікся раз цією гедотою.. Реально дуже довго заживала рана.. Діти наші цього незнають... Потрібно приділити багато уваги знищенню даної рослини...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up