Партнер рубрики Події

На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств

На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств

Через дефіцит електроенергії в Україні в Тернопільській області обмежать електропостачання для деяких підприємств.З 18:00 до 22:00 год  вводяться в дію графіки обмеження споживання електричної потужності (ГОП) для підприємств

У Тернопільській області 19 квітня вводять в дію графіки обмеження споживання електричної потужності (ГОП) для підприємств.

Про це повідомили в АТ «Тернопільобленерго».

— На Тернопільщині сьогодні знову вводяться графіки обмеження потужності для юридичних споживачів. За вказівкою диспетчера НЕК  "Укренерго" в Тернопільській області сьогодні, 19 квітня, з 18:00 до 22:00 год  вводяться в дію графіки обмеження споживання електричної потужності (ГОП) для підприємств, — йдеться в повідомленні.

Відео дня

Рішення обумовлено дефіцитом потужності в Об’єднаній енергосистемі України внаслідок пошкоджень енергооб’єктів, спричинених обстрілами країни-агресора, а також на тлі зниження температури повітря у більшості регіонів.

Графіки вводяться для окремої групи юридичних споживачів, які задіяні у регулюванні навантаження та споживання електричної енергії.

Нагадуємо, що відключення електроенергії для побутових споживачів на разі не передбачається.  Проте, зважаючи на виникнення дефіциту в об'єднаній енергосистемі країни, закликаємо споживачів використовувати електроенергію ощадливо.

Нагадаємо, раніше журналісти «20 хвилин» розповідали про прилади, які споживають найбільше електроенергії у вашому домі. 

Як заощаджувати

Для того щоб економити гроші на витратах за електроенергію – можна перейти на багатозонний облік та рахувати витрати струму за різними тарифами протягом доби.

Наразі багатозонним обліком електроенергії користуються понад 31 000 жителів Тернопільщини, з них двозонним – 30 964. Вони економлять на щомісячних витратах за комунальні послуги. Адже при двозонному обліку нічний тариф на 50% менший порівняно з денним. При тризонному обліку нічна енергія може бути 2,5 рази дешевшою за денну.

– Такий лічильник рахує не лише обсяг використаної електроенергії, а й час споживання. Наприклад, для двозонного тарифу вартість електроенергії, спожитої у певний проміжок часу, множиться на спеціальний понижуючий коефіцієнт. Таким чином, людей стимулюють споживати електроенергію саме в цей час, – розповідає заступник комерційного директора «Тернопільобленерго» Андрій Курило.

Для тих, хто обирає двозонний тариф, то використана електроенергія рахуватиметься так:

  • з 23-ї години до сьомої години ранку – 0,5 тарифу;
  • з сьомої години ранку до 23-ї години – повний тариф.

Для тих, хто обирає тризонний тариф, то у цьому випадку система трохи інша:

  • 1,5 тарифу в години максимального навантаження енергосистеми (з восьмої до 11-ї години і з 20-ї до 22-ї години);
  • повний тариф у напівпіковий період (з сьомої до восьмої години, з 11-ї до 20-ї години, з 22-ї до 23-ї години);
  • 0,4 тарифу в години нічного мінімального навантаження енергосистеми (з 23-ї до сьомої години).

Як саме перейти на багатозонний тариф та що для цього потрібно – читайте у нашому матеріалі за посиланням.

Читайте також:

Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)

keyboard_arrow_up