Партнер рубрики Події

На яких умовах Тернопіль отримає кредит на 2 млн євро, щоб купити нові автобуси

На яких умовах Тернопіль отримає кредит на 2 млн євро, щоб купити нові автобуси
  • На позачерговому засіданні сесії Тернопільської міської ради 27 грудня депутати міської ради ухвалили угоду "Про передачу позики" в розмірі 2 млн євро на придбання 15-ти нових автобусів. 
  • Якими ці автобуси будуть, поки що невідомо. 

Нагадаємо, на сесії 23 грудня депутати надали дозвіл КП «Міськавтотранс» на участь у проєкті «Міський громадський транспорт України» шляхом залучення коштів позики відповідно до Фінансової угоди між Україною та Європейським інвестиційним банком в обсязі 2,0 млн Євро для реалізації підпроєкту «Оновлення рухомого складу автобусного парку КП «Міськавтотранс» у місті Тернопіль».

Як зазначив міський голова, влада близько року плідно співпрацює з Міністерством фінансів України і з Міністерством  інфраструктури для того, щоб  Тернопіль взяв участь у Всеукраїнському проєкті «Міський громадський транспорт України. І тепер ми отримали підтвердження з Міністерства економіки, що беремо участь у проєкті, і маємо можливість ще до кінця цього року підписати попередні договори з банком.

Проєкт передбачає придбання комунальним підприємством «Міськавтотранс» Тернопільської міської ради 15-ти нових автобусів за рахунок коштів Європейського інвестиційного банку, що надаються у вигляді кредиту на пільгових умовах в обсязі 2 млн Євро строком на 13 років. Для забезпечення виконання підприємством боргових зобов’язань за запозиченням Міністерства фінансів України для реалізації проекту «Міський громадський транспорт України», депутати підтримали також надання місцевої гарантії Тернопільської міської ради.

Відео дня

На позачерговому засіданні затвердили угоду

Про позачергове засідання сесії депутатів повідомили увечері напередодні.  Як зазначив міський голова Сергій Надал, лише 26 грудня завершили оформлення усіх документів. А рішення потрібно було прийняти ще у цьому році.

- Для того, щоб ми розпочали реалізацію проекту із придбання автобусів вже з січня 2020 року, МінФін вимагає, щоб сесія затвердила угоду ще в 2019 році, - сказав міський голова. 

Перед початком розгляду питання свою позицію щодо даного питання висловив депутат Тарас Білан.

- Хочу зазначити, що є порушення регламенту Тернопільської міської ради та Закону України "Про місцеве самоврядування", - сказав пан Білан. - Інформацію про сьогоднішню сесію мені надіслали вчора о 20 годині 09 хвилин. До цього листа був доданий невідомий папірчик без угоди, яку ми підтримуємо рішенням сьогодні. Так само нам колись запропонували прийняти рішення про продаж ресторану "Україна", яке ми оскаржуємо сьогодні. Що ми сьогодні приймаємо, я в себе на столі не бачу. Якщо люди в міській раді не хочуть приймати проект рішення про незаконний продаж замлі, а в один день висувають такий проект рішення - то даруйте, я за такий проект рішення голосувати не буду. 

Журналістка "20 хвилин" запитала ще кількох депутатів у сесійній залі про те коли їм надіслали повідомлення про сесію. Вони підтвердили, що повідомлення отримали увечері напередодні засідання. Проте із матеріалами рішення вони мали змогу ознайомитись, оскільки їх надіслали разом із запрошенням на сесію. 

У залі зібрались 32 депутати. Рішення підтримав 31 депутат.

Як повертатимуть кредит

Угоду вже підписали Міністерство Фінансів, Міністерство Інфраструктури, міський голова та директор КП "Тернопільавтотранс". 

Термін надання позики - до 13 років, включаючи пільговий період - до 3 років від дати зарахування коштів на рахунок. 

- Відповідно до угоди, КП "Міськавтотранс" ТМР сплачує МІНФІНУ плату за надання частини коштів позики у розмірі 0,5 відсотка річних від непогашеної частини коштів позики, - зазначила під час виступу начальник управління економіки, промисловості та праці Тетяна Корчак. 

Якими будуть ці автобуси наразі невідомо. Згодом буде оголошено тендер на придбання. Автобуси можуть придбати іноземного виробництва. У тендері участь можуть брати усі країни, окрім країни-агресора. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up