Партнер рубрики Події

Над Ставом вчетверте горіло за рік: це свідома безгосподарність чи умисні підпали?

Над Ставом вчетверте горіло за рік: це свідома безгосподарність чи умисні підпали?

Закинута будівля, де оселились безхатьки, але яка має власника, регулярно горить. Люди з навколишніх будинків куди тільки не звертались, але горить знову і знову. У міськраді стверджують: у будівлі є власник. Він і несе відповідальність за все, що там відбувається. Днями власник підрізав дерева і обіцяє встановити вікна з дверима. У розмові з журналістами власник стверджує, що вони й самі потерпіють від безхатьків, а зарадити наразі не в силах

Будівля у самісінькому центрі міста регулярно горить.

Цього року журналісти нарахували не менше чотирьох разів. Люди звертались неодноразово до різних інстанцій і до редакції, журналісти «смикали» міськраду. Ті кивали у бік нового власника, мовляв, це його приватна власність і відповідальність лише його. А через деякий час з будівлі, що Над Ставом, знову валить чорний дим і їдкий запах. А оточуючі знову викликають пожежників та потерпають від сусідства.

Лист – вже вдруге стосовно цієї теми, днями журналістці написала наша постійна читачка Марія.

Відео дня
  • Днями на сайті "20 хвилин" побачила новину, що у Центрі вчора горіла будівля,  - пише пані Марія. - Справді ця будівля горіла, з неї йшов чорний дим та їдкий запах. А так як спека і в більшості мешканців навколишніх будинків вікна відкриті, то цим димом подихало багато людей. 

Ця будівля вже вчетверте горить за цей рік і «20 хвилин» вже писали про цей будинок у червні.

  • Тоді ви опублікували коментар п. Зварич з міської ради про пошук власника, припис. Але від тоді нічого не змінилось, - стверджує в листі пані Марія. - Невже не можуть знайти власника, адже тільки за цей рік він двічі звертався до міської ради, відповідно до відомостей, розміщених на сайті міської ради. Тож це свідома безгосподарність, чи це свідоме знищення саме цих будівель, щоб збудувати щось нове?

Ми звернулись до документів, вказаних тернополянкою. Виявилось, що на сайті міськради, у розділі «Проекти рішень сесій 2018-2019» є й повідомлення, що власникові надали безоплатно земельну ділянку під вищевказаним будинком.

  • Розглянувши звернення гр.Маціпури Костянтина Володимировича, керуючись ст.12,40,79-1,116,118,121,125,126 Земельного кодексу України,  Законами України «Про Державний земельний кадастр», «Про землеустрій», «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», Генеральним планом м.Тернополя, враховуючи висновок постійної комісії міської ради з питань містобудування, міська рада вирішила: Передати гр.Маціпурі Костянтину Володимировичу (рнокпп) безоплатно у власність земельну ділянку (кад.номер 6110100000:02:021:0025) площею 0,0390га для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд за адресою вул.Над Ставом, - йдеться на сайті міськради.

Нещодавно на сайті міськради з’явився ще один документ, що земельну ділянку 24 липня безоплатно передали в користування. Там же є пункт 3.3, де чітко вказано, що новий власник зобов’язаний «Проводити роботи по прибиранню і благоустрою наданої території та території від зовнішніх меж земельних ділянок до середини проїжджої частини доріг і проїздів».
Нагадаємо, у червні тернополяни розповіли, що на вул. Над Ставом, 1-3, є напіврозвалений будинок. В будівлі ніхто не проживає. І його облюбували безхатьки. 13 червня вже в черговий раз в цьому будинку виникла пожежа. Це відбувається вже не вперше, а навколо - житлові будинки. Люди просили з’ясувати, хто в Тернополі має здійснювати нагляд за такими будинками, куди звертатись, щоб в тому будинку закрили вікна та двері. І він став недоступним для «бомжів» та більш безпечним для мешканців навколишніх будинків. Як нам вдалось тоді дізнатись, лише цього року будівля горіла у серпні, червні, січні та лютому. У міськраді, посилаючись на Правила благоустрою міста Тернополя, повідомили: «Благоустрій території приватного будинковолодіння повинно забезпечуватися її власником або користувачем ділянки».

Або власника не настільки оперативно встановили, або припис він просто ігнорував, адже у серпні загорілось вчетверте. Ми знову за коментарем звернулись до речниці міськради Мар’яни Зварич.

  • На даний час на цьому об’єктів власник частково провів благоустрій території - вивіз сміття, підрізав дерева, - повідомила речниця міськради, підкріпивши слова фото з ділянки. - З його слів, днями заплановано поставити решітки на вікна та двері з метою обмеження потрапляння сторонніх осіб в будівлю. Наступного тижня планується розпочати роботи зі встановлення огорожі для повного обмеження доступу безхатченків на даний об’єкт.

Ми поцікавились також, що ж робити, коли будівля має власника, а він ігнорує зобов’язання, наражаючи на небезпеку людей. В такому випадку, коли йдеться про небезпеку оточуючих, у міськраді порадили звертатись до поліції. І наголосили – у приміщення є власник. Він і несе відповідальність за все, що там відбувається.

Костянтин Маціпура, власник будівлі, що Над Ставом, 3, зв’язався з журналістами. Чоловік наголосив, що він є власником саме ділянки Над Ставом, 3 і землі, де він розташований. А горить зазвичай у сусідньому приміщенні – Над Ставом, 1.

  • Ми й самі потерпаємо від безхатьків, - каже Костянтин Маціпура. – Не раз і вікна ставили, і замки вішали – все одно збивають. Ще влітку куди не йшло. Взимку взагалі раду дати важко. Не раз ми і до поліції звертались, і пожежникам пояснення давали щодо загоряння будинків. Наразі ми не маємо фінансової можливості щось кардинально там міняти чи будувати.

Власники цих сусідніх будівель спілкувались і спільно вирішували, як навести там лад, розповів пан Костянтин.

  • На моїй власності є й огорожа, і грати – в межах, які допускають це встановлювати, - каже Костянтин Маціпура. – Зараз ми впорядковуємо все, що у наших силах. І, повірте, теж зацікавлені, щоб туди ніхто не залазив. Зараз знову зустрічатимемось з власником сусідньої ділянки. Спільно міркуватимемо, як зарадити ситуації.

Ми стежитимемо й надалі за ситуацією.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up