Партнер рубрики Події

Вчепився зубами у ногу маленькій дитині! Що робити, якщо накинувся або вже покусав собака?

Вчепився зубами у ногу маленькій дитині! Що робити, якщо накинувся або вже покусав собака?
  • Собака — не завжди вірний друг. Є випадки, коли агресивні тварини здатні до нападів та укусів прямо посеред вулиці. І мова йде не тільки про безпритульних собак, а й про домашніх, яких «вигулюють» господарі: без повідка, без намордника, без нагляду.
  • Яка відповідальність за недотримання правил вигулу, а яка – за укуси? Як стягнути шкоду з господарів? Поради кінолога при нападі собаки і роз’яснення ваших прав, читайте у матеріалі. 
  • Авторизуйтесь, або підпишіться, і завдяки Вашій підтримці ми зможемо готувати більше цікавих матеріалів.

 

Тернополянка Людмила розповідає, що на її очах маленький собака (йоркширський тер’єр – прим.ред.) почав гарчати на хлопчика у дворі, а коли той вирішив бігти геть від собаки, сталося несподіване: пес наздогнав хлопчика і вп’явся у його штанку. 

Ми вирішили розібратися у проблемі, як притягнути до відповідальності господаря, собака якого завдала вам шкоди: матеріальної і моральної. Хто відповідатиме за укуси безпритульних собак? Як поводитися, коли собака гарчить і коли вже наздоганяє, чим захищатися? 

Відео дня

Журналісти «20 хвилин» запитали в людей у соцмережах, чи стикалися вони із випадками нападу чи агресивного поводження собак на вулицях міста та як розгорталися такі історії.  Ось що відповідали тернополяни.

Домашні улюбленці

Мар’яна написала, що недавно гуляла з дітьми біля фабрики меблів «Нова». Там же прогулювалася сім’я у складі двох дорослих і трьох дітей. З ними була собака породи Джек-рассел-тер'єр на повідку. Побачивши чотирирічного сина Мар’яни, пес почав вириватися, гарчати і гавкати. — Хазяйка замість того, щоб утихомирити свого чотирилапого друга, чи одягнути йому намордник, почала кричати на мою маленьку дитину, що він зашвидко йшов, — написала жінка.

Наталія прокоментувала, що гуляла з дітками вдень в парку: до її п’ятирічної дитини без повідка і намордника підбігла такса, і давай гавкати, і гарчати. Господар стояв і спостерігав: не кликав собаку, не підійшов. Звісно жінка крикнула: «Негайно заберіть», а почула: «Не бійтеся, не вкусить». І так в більшості випадків.

— Якщо собака у наморднику, вона точно не вкусить. Поважаю собачників, які відповідальні за своїх улюбленців: виховують їх і прибирають за ними, — прокоментувала жінка.

Оксана зазначила: «Ми вчора гуляли в парку з трьома дітьми. Жіночка 40-ка років вигулювала великого собаку без повідка і намордника. На моє зауваження хоча б узяти його на повідок не відреагувала. Зате, коли переходила дорогу на виході з парку, то взяла його за нашийник і перевела через дорогу. Я розумію, що собаки можуть бути милими і хорошими друзями. Але вони можуть і кинутися до мене/дитини просто погратися і цим налякати, можуть забруднити, і не всім це приємно, а можуть і гарчати/кидатися (такий досвід був). Вважаю, що якщо хтось хоче, щоб його пес гуляв без повідка/намордника, то нехай купить собі хату і випускає там пса гуляти, як йому хочеться".

Безпритульні собаки

Дарія розповіла, що дуже боїться безпритульних собак. Одного разу на неї напало зразу три собаки, оточили, гарчали, а потім за ноги покусали. 

У сусідському дворі Маші, що на вул.Острозького,62, уже другий рік прижився пес, люди із сусіднього будинку його годують, навіть коробку з коциком кинули, щоб песику було добре. Проте собака без кліпси, агресивний, покусав вже не одну дитину, кидається на перехожих, страшно вийти у двір гуляти з дитиною! 

— Звертались по допомогу у служби, відповідь одна: ми приїдемо, заберемо, простерилізуємо і привеземо назад. Але ж з агресією собаки вони нічого не зроблять! От що робити? Чекати, коли воно само відкинеться чи хтось взлоститься і отравить? Але до того часу скількох воно ще вкусить?!, — бідкається жінка.

Жінка додає, що сусіди телефонували у міську раду за допомогою.

— На їхнє звернення відповіли, що бажано зафільмувати, як собака кусає когось. Хіба це здоровий глузд, — запитує жінка. 

Поради від експерта

Як поводитися на вулиці поруч з агресивним собакою, пояснює кінолог, грумер (стиліст тварин – прим.ред.) і заводчик собак Оксана Ільницька.

Як поводитися із собакою на вулиці, який почав гарчати. Як уникнути подальшого розвитку агресії у собаки?

Що робити, коли собака вже почав бігти за людиною?

  • Так само виставити захист, коли є сумка чи пакет, можна взяти якусь палку. Тоді вже потрібно точно оборонятися. Якщо собака побачить, що ви панікуєте і тікаєте, тобто у вас відбувається викид адреналіну, і ви починаєте транслювати страх, то собака нападатиме.

Що означає для собаки самооборона, захист?

Що робити, коли собака почала нападати і кусати?

Коли і чому нападають собаки?

Чи правда, що маленькі породи собак дуже агресивні?

Що б ви порадили власникам собак?

Що говорить закон про вигул собак

На законодавчому рівні поняття «домашні тварини» і «безпритульні тварини» визначається у Законі України «Про захист тварин від жорстокого поводження».

Так, домашні тварини – собаки, коти та інші тварини, що протягом тривалого історичного періоду традиційно утримуються і розводяться людиною, а також тварини видів чи порід, штучно виведених людиною для задоволення естетичних потреб і потреб у спілкуванні, що, як правило, не мають життєздатних диких популяцій, які складаються з особин з аналогічними морфологічними ознаками, та існують тривалий час у їх природному ареалі.

Безпритульні тварини – домашні тварини, що залишилися без догляду людини або утворили напіввільні угруповання, здатні розмножуватися поза контролем людини.

У цьому ж Законі визначаються правила супроводження домашніх тварин поза місцями їх постійного утримання:

При супроводженні домашніх тварин не допускається залишати їх без нагляду.

Що ухвалила міська рада

У Тернополі діють Правила утримання домашніх та безпритульних тварин (собак та котів) на території Тернопільської міської територіальної громади.

Де дозволено вигулювати домашніх тварин у Тернополі, читайте згодом. 

Згідно з цими Правилами, вигул собак та котів наступний. 

Особа, яка супроводжує собаку у громадських місцях, зобов'язана забезпечити:

- наявність на собаці нашийника, повідка, жетону та намордника з переліку порід собак, наведеному у додатку №1 до цих Правил;

- правопорядок, зокрема у транспорті – собаки повинні бути на короткому повідку та у наморднику (для порід собак, перелічених у додатку №1 до цих Правил), а маленькі собаки у – закритих контейнерах або на руках у власника. В інших громадських місцях собаки можуть бути на вільному повідку. У встановлених для вигулу місцях дозволено вільний вигул собак за умови дотримання вимог, встановлених цими Правилами.

При вигулі собаки власник зобов'язаний:

- виключити можливість вільного, неконтрольованого пересування тварини при перетині проїжджої частини автомобільної дороги, приміщеннях та територіях  загального користування,  на дитячих і спортивних майданчиках;

- забезпечувати негайне прибирання місць і територій загального користування від забруднень продуктами життєдіяльності домашньої тварини;

- не допускати вигул тварини в місцях, де встановлено знаки «Вигул заборонено».

Супроводжувати домашню тварину може особа, яка досягла 14-річного віку. 

Безпритульні собаки і коти можуть вільно проживати на території громади, є власністю територіальної громади і частиною екосистеми.

Безпритульні собаки і коти, які вільно проживають на території громади, повинні бути стерилізовані, вакциновані, проліковані в разі потреби і занесені до Єдиної електронної бази собак, котів на спеціальному веб-порталі із зазначенням району (вулиці) проживання.

Забороняється самовільне вилучення, вилов, знищення вільно проживаючих безпритульних собак і котів. 

Додаток №1 до Правил утримання домашніх та безпритульних тварин (собак та котів) в Тернопільській міській територіальній громаді
Перелік порід собак, визнаних як потенційно небезпечні:

Акіта-іну.

Американський бульдог.

Американський стафордширський тер'єр.

Англійський мастиф.

Аргентинський дог.

Бельгійська вівчарка.

Бернський зенненхунд.

Бордоський дог.

Бразильська філа.

Бульмастиф.

Бультер'єр.

Доберман.

Кавказька вівчарка.

Кане корсо.

Мастінонеаполитано.

Московська сторожова.

Німецька вівчарка.

Німецький дог.

Перо преса канаріо.

Південноруська вівчарка.

Пітбультер'єр.

Різеншнауцер.

Родезійський ріджбек.

Ротвейлер.

Середньоазіатська вівчарка.

Тосаіну.

Чорний тер'єр.

Німецький боксер.

Фокстер'єр.

Ягтер'єр німецький.

Африканський бур-буль.

Яка відповідальність і для кого?

За шкоду, завдану домашніми улюбленцями, відповідатимуть їхні господарі (власники собаки) та будуть нести різного роду відповідальність, залежно від ситуації.

Адміністративна відповідальність

У разі недотримання вищенаведених Правил, прийнятих міською радою, тобто, вигулювання собак без повідків і намордників (крім собак, у реєстраційних свідоцтвах на яких зроблено спеціальну відмітку) чи в невідведених для цього місцях тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян від 17 до 51 грн. і попередження або накладення штрафу на посадових осіб – від 51 до 85 грн. (ст.154 КУпАП).

Цивільна відповідальність

Шкода, заподіяна особі або майну фізичної особи, а також шкода, заподіяна майну юридичної особи твариною, підлягає відшкодуванню в повному обсязі особою, яка її утримує.

У разі спричинення тілесних ушкоджень собакою чи іншою твариною постраждалий може розраховувати на відшкодування матеріальної шкоди:

• спричиненої майну — взуттю, одягу тощо (ст.ст.22, 1166 Цивільного кодексу);

• спричиненої здоров’ю — витрати на лікування, протезування, санаторно-курортне лікування, щеплення тощо (ст.ст.1195 –1199 Цивільного кодексу).

Кримінальна відповідальність

Можливе необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження від укусів собаки. Це стаття 128 Кримінального кодексу. Карається громадськими роботами на строк від ста п'ятдесяти до двохсот сорока годин або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до двох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Ступінь тілесних ушкоджень визначається судово-медичною експертизою.

У разі смерті потерпілого від собаки для власника тварини передбачена кримінальна відповідальність за ст.119 КК України «Вбивство через необережність». По цій статті господарю тварини загрожує обмеження або позбавлення волі на строк від трьох до п'яти років.

Моральна шкода

Також постраждала особа може розраховувати на відшкодування моральної шкоди відповідно до ст.ст.23, 1167—1168 Цивільного кодексу: за моральну шкоду від пережитих страждань, страху, больових відчуттів, наявності шрамів від укусів, які псують зовнішній вигляд.

Коли звертатися до суду?

У разі відмови власника собаки відшкодувати шкоду в добровільному порядку, необхідно звертатися з позовом до суду. Позовну заяву про відшкодування шкоди слід подавати в порядку цивільного судочинства до районних, районних у містах, міських та міськрайонних судів за зареєстрованим місцем проживанням або перебуванням відповідача, а у випадку відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я − за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача або за місцем заподіяння шкоди (за бажанням позивача).

Хто відповість за укуси безпритульних собак?

Збиток, заподіяний бездомними тваринами, повинні відшкодовувати органи місцевого самоврядування населеного пункту, в якому було заподіяно шкоду, — роз’яснив Верховний Суд. 

Поради від Міністерства охорони здоров’я при укусі собаки:

Що робити, якщо вас вкусив собака 

Довідка:

Закон України «Про захист тварин від жорстокого поводження»

Стаття 9. Особливості утримання домашніх тварин

Особа, яка утримує домашню тварину, зобов'язана:

забезпечити домашній тварині необхідні умови, що відповідають її біологічним, видовим та індивідуальним особливостям, відповідно до вимог цього Закону;

дотримуватися санітарно-гігієнічних норм експлуатації жилого приміщення, де утримується домашня тварина (місце постійного утримання), та норм співжиття.

Правила утримання домашніх тварин установлюються органами місцевого самоврядування.

Особи, які утримують домашніх тварин, мають право з'являтися з ними поза місцями їх постійного утримання (супроводжувати їх).

Супроводжувати домашню тварину може особа, яка досягла 14-річного віку.

Особа, яка супроводжує тварину, зобов'язана забезпечити:

безпеку оточуючих людей і тварин, а також майна від заподіяння шкоди супроводжуваною домашньою твариною;

безпеку супроводжуваної домашньої тварини;

безпеку дорожнього руху при проходженні з домашньою твариною біля транспортних шляхів і при їх переході шляхом безпосереднього контролю за її поведінкою.

При супроводженні домашніх тварин не допускається залишати їх без нагляду.

Дозволяється утримувати:

домашніх тварин - у квартирах, де проживає кілька сімей, - лише за письмовою згодою всіх мешканців квартири. При цьому не дозволяється утримувати домашніх тварин у місцях загального користування;

домашніх тварин - у "зоокутках" дитячих, освітніх, наукових, санаторно-курортних і оздоровчих закладів - з дозволу відповідного органу за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення, та центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері ветеринарної медицини;

домашніх тварин - у вільному вигулі на ізольованій, добре огородженій території (в ізольованому приміщенні) на прив'язі або без неї;

домашніх тварин - юридичними особами: для охорони - в обладнаних приміщеннях або на прив'язі; для дослідної мети - у вольєрах, біологічних клініках (віваріях) або в розплідниках;

собак - без повідків і намордників під час оперативного використання правоохоронними органами, собак спеціального призначення, а також собак під час муштри, на полюванні, на навчально-дресирувальних майданчиках.

Фізичні та юридичні особи, які утримують домашніх тварин, зобов'язані дотримуватися вимог нормативно-правових актів, зазначених у статті 2 цього Закону, санітарно-гігієнічних і ветеринарних норм та правил, а також не допускати порушень прав і законних інтересів інших фізичних і юридичних осіб та не створювати загрози безпеці людей, а також інших тварин.

Цивільний кодекс України

Стаття 1187. Відшкодування шкоди, завданої джерелом підвищеної небезпеки

1. Джерелом підвищеної небезпеки є діяльність, пов'язана з використанням, зберіганням або утриманням транспортних засобів, механізмів та обладнання, використанням, зберіганням хімічних, радіоактивних, вибухо- і вогненебезпечних та інших речовин, утриманням диких звірів, службових собак та собак бійцівських порід тощо, що створює підвищену небезпеку для особи, яка цю діяльність здійснює, та інших осіб.

2. Шкода, завдана джерелом підвищеної небезпеки, відшкодовується особою, яка на відповідній правовій підставі (право власності, інше речове право, договір підряду, оренди тощо) володіє транспортним засобом, механізмом, іншим об'єктом, використання, зберігання або утримання якого створює підвищену небезпеку.

Пишіть в коментарях, чи мали трафунки з тваринами у Тернополі — своїми чи чужими, де не радите гуляти через агресивних собак. 

 

Читайте також:

Хотіла погладити: у парку Нацвідродження 9-річну дівчинку покусав прив'язаний собака
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up