Традиція приготування ще однієї страви з Тернопільщини може поповнити Національний перелік нематеріальної культурної спадщини

Традиція приготування ще однієї страви з Тернопільщини може поповнити Національний перелік нематеріальної культурної спадщини

«Лемківська киселиця» з Тернопільщини може поповнити національний перелік нематеріальної культурної спадщини.

Про це повідомили в Тернопільській обласній військовій адміністрації.

Це лемківська прадавня страва. Культура споживання вівсяного киселю своїм корінням сягає дохристиянських часів та є реліктом давньоукраїнської їжі Київської Русі.

 

Відео дня

 

До слова, Національний перелік нематеріальної культурної спадщини вже налічує 93 елементи, 2 з них — з Тернопільщини, як от кременецькі гречані вареники, зроблені із гречаного борошна та із сирною начинкою.

Нагадаємо, раніше «20 хвилин» розповідали, як приготувати лемківські страви.

Довідка
У 2008 році Україна ратифікувала Конвенцію ЮНЕСКО про охорону нематеріальної культурної спадщини. Відповідно до Конвенції нематеріальна культурна спадщина означає ті звичаї, форми показу та вираження, знання та навички, а також пов'язані інструменти, предмети, артефакти й культурні простори, які визнані спільнотами, групами та, у деяких випадках, окремими особами як частина їхньої культурної спадщини. Нематеріальна культурна спадщина, що передається від покоління до покоління, постійно відтворюється спільнотами та групами під впливом їхнього оточення, їхньої взаємодії з природою та їхньої історії і формує у них почуття самобутності й наступності, сприяючи таким чином повазі до культурного різноманіття й творчості людини.

 

Читайте також:

Страва з Тернопільщини поповнить Національний перелік нематеріальної культурної спадщини

Як приготувати дзядки та лежні, розповіли на лемківській ватрі

Кухня по-лемківськи: смачно і ситно, але назви незвичні!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Ольга Проць
    Можна рецепт такого борщу?
  • Галя Дячина
    Моя бабуся і дідусь переселенці з Перемишля. З дитинства бабуся частувала внуків дуже смачною стравою. Нам казали що це «польський борщ», щоб смачніше і цікавіше було їсти (бо привезений із самої Польщі). Так назва і прижилась. Ми наминали борщ з картоплею в три щоки, бо він ще й корисний, трохи кисленький і викликає апетит. В гарячу пору літа холодний борщ добре втамовує спрагу. До тепер готую цю смачну страву, особливо на святий вечір.
  • Ірина Куликовська
    Завтра можна буде посмакувати цією стравою на лемківській ватрі Нескорених у м. Монастириська

keyboard_arrow_up