Партнер рубрики Події

У громаді на Тернопільщині показали, як сортують пластикові пляшки

У громаді на Тернопільщині показали, як сортують пластикові пляшки

Пластикові пляшки у Кременці збирають великим сміттєвозом.

Який шлях долає ПЕТ-пляшка у Кременці, прямуючи на вторинну переробку і хто їй в цьому допомагає, розповіли і показали в Кременецькій громаді.

— Допомагають їй перетворитися зі сміття у вторинну сировину ті жителі міста Кременець, які відсортували ПЕТ-пляшку від іншого сміття і принесли її до сітчастого контейнеру, — йдеться у повідомленні.

Відео дня

Чотири працівники комунального підприємства "Кременецький Міськводгосп" раз на 10 днів ці пластикові пляшки збирають сміттєвозом на 45 кубів.

Витрачають 20 літрів дизпального, безмежну кількість кілокалорій на піднімання 60 сітчастих контейнерів впродовж 5 годин та невідому кількість нервових клітин під час того, коли прибирають з цих контейнерів поліетилен та різний непотріб.

Потім ще два працівники сортують ці зібрані пляшки за кольором, скручують з кожної пляшки кришку та пресують.

Лише після цього пляшка готова до відправки на переробку. Вона вже не сміття, а вторинна сировина. "Міськводгосп" здає її на переробку. За виручені від продажу кошти купують додаткові баки для сміття. І так вже три роки.

До речі, працівники, які збирають і сортують пластикові пляшки, просять жителів міста дотримуватися нескладних правил, важливих при сортуванні:

—  Не кидайте в сітчасті контейнері нічого, окрім пластикових пляшок

— Пляшку звільніть від залишків рідини (іноді втрьох не можемо підняти наповнений контейнер)

— Стисніть максимально пляшку (більше пляшок вміститься в контейнер і ми сміттєвозом не возитимемо повітря, а це менше "ходок", менше витраченого пального)

—  Якщо ви ще не відсортовуєте пластикові пляшки — почніть від сьогодні це робити (чим більше жителів стане сортувати, тим чистіший буде навколишній світ і більше заробимо з вами грошей на нові сміттєві баки.

Опитування

А ви стискаєте пластикову пляшку перед тим, як викинути її в спеціальний контейнер?

Читайте також 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Ajvego Dikardios

    в супермаркетах з людей  гроші качають  за пластик!  і ці гроші мають йти на сорування і переробку а не надалу в кишеню!
  • Ольга Черкасова

    Треба ще пластик та папiр окремо викидати. Чекаемо.
  • Наталія Савенко

    А окрім пляшок більше пластику нема: пакети, упаковки і т.д, куди це все подіти?
  • Читач71

    То сортують пластикові пляшки чи ПЕТ пляшки? Поясніть нормально, щоб потім не нарікали, що щось не те накидали.

    Liliana Fedchuk reply Читач71

    )))не смішить людей з вашим питанням)))

    Будь-яка пластикова пляшка зроблена із поліетилентерефталату (ПЕТ), а кришка і звичайна етикетка – із поліпропілену. Це різні види пластику!

    Читач71 reply Liliana Fedchuk

    Щоб вас не смішити, почитайте що таке пластикова пляшка у Вікіпедії: ПЕТ пляшка один із різновидів пластикових пляшок. Наприклад, пластикова пляшка з-під будь-якої побутової хімії не завжди є ПЕТ пляшкою.

    Liliana Fedchuk reply Читач71

    ))))))))))

keyboard_arrow_up