Негода вирує: які наслідки на Тернопільщині від злив та чи готуватись до гіршого

Негода вирує: які наслідки на Тернопільщині від злив та чи готуватись до гіршого

Практично від початку літа зливи на території України не припиняються. За цей час негода вже наробила лиха, але екологи кажуть, ймовірно, це ще не кінець. 

 

Чи не щодня ще від початку червня бачимо повідомлення про катастрофічні наслідки від негоди в області. 

У селі Озерна Зборівського району жителі мали змогу спостерігати смерч 9 червня . Як видно на відео, він пронісся полями.

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">

Уже через кілька днів внаслідок негоди на ділянці автодороги М-19 Доманово-Ковель-Чернівці-Тереблече на відрізку Заліщики - Дзвиняч було повалено 12 дерев та заблоковано рух автотранспортних засобів в обох напрямках. Без світла залишилось кілька населених пунктів. 

У самому Тернополі теж негода спричинила чимало незручностей. 

13 червня місто затопило". Автівки просто не могли проїхати калюжі, які утворились лише за годину зливи. 

У Тернополі через негоду автівки «тонуть» в калюжах. Як виглядає місто після зливи (ВІДЕО)

Через три дні ситуація повторилась. Вулиці затопило, а в один із будинків влучила блискавка

Які райони постраждали 

21 червня управління ДСНС в Тернопільській області повідомило про нові невтішні наслідки зливи. Людям позривало дахи із будинків та затопило подвіря. 

 - Рятувальників залучали до відкачування води з підвалів, будівель, криниць. Зокрема, черговий караул місцевої пожежної команди селища Мельниця-Подільська за допомогою мотопомп відкачували забруднену воду з 10 криниць села Зелена, що на Борщівщині. У цьому ж населеному пункті відбулося замулення 10 приватних дворів, - йдеться в повідомленні. 


Зірвані дахи та підтоплені будинки: негода наробила біди на Тернопільщині (ФОТО, ВІДЕО)

У селах Настасів (частково), Миролюбівка та Йосипівка Тернопільського району внаслідок сильного вітру було відключене електропостачання. У селі Йосипівка вітер пошкодив покрівлю фермерського господарства на площі 100 м.кв. та покрівлю житлового будинку на на площі 50 м.кв. У Бережанському районі внаслідок негоди кілька населених пунктів без електропостачання.

23 червня з'явилась нова інформація про затоплену святиню на Монастирищині. 

Буря понищила капличку та Джерело Всецариці, яке власноруч облаштовували місцеві.

Наслідки негоди: буря понищила святиню на Монастирищині

Рівень води ще підніметься

У сусідніх областях ситуація ще складніша. Як повідомляє МВС, 23 червня негода вирує у  восьми областях України. 

- Внаслідок інтенсивних дощів та поривів вітру 22-23 червня в Івано-Франківській, Чернівецькій, Кіровоградській, Вінницькій, Полтавській, Львівській, Одеській та Рівненській областях сталося падіння дерев, підтоплено значну кількість житлових будинків, господарських будівель, вулиць, автомобільних доріг, пошкоджено покрівлі шкіл, будівель та житлових будинків, - йдеться в повідомленні. 

Найгірша ситуація у Чернівецькій області. Тут стався порив дамби № 5 на р. Черемош, протяжністю 10 м, а також підмиття підпірної стіни бетонного берегоукріплення автодороги регіонального значення Р-62 «Чернівці-Верховина», протяжністю 50 м, (наразі проїзд забезпечено).
Жертв та постраждалих немає. Проте рятувальники евакуйовували людей. 

До чого готуватись?

23 червня рятувальники попередили про підйом рівня води у річках

- Через прогнозовані значні дощі у річці Дністер очікується підйом рівня води. - повідомляє пресслужба ДСНС.- 23 червня на Тернопільщині прогнозують грози, місцями значні дощі, вдень подекуди град, під час гроз в окремих районах шквали 15-20 м/с.

Як розповідає керівник  відділу агітаційно-пропагандистської роботи центру забезпечення діяльності Управління ДСНС в Тернопільській області Сергій Данілін, зараз найбільшу загрозу становить заплава Дністра. 

- Сильні опади спричиняють ряд негативних наслідків, - каже пан Данілін. - Через велику кількість опадів  річка Дністер може вийти з берегів. Ми зараз постійно моніторимо ситуацію та відслідковуємо підняття рівня води.  Наразі критичних позначок не досягнуто, але ситуація постійно змінюється. Тому може вийти з-під контролю в будь-який момент.

Рятувальники зараз у повній готовності до будь-якого розвитку ситуації. 

- Наразі основну загрозу нам становить Дністер та невеликі потічки, які  внаслідок великого випадання опадів можуть розливатись на значні території. - каже пан Данілін. - Тому зараз у не дуже сприятливій ситуації Монастириський район.

За словами Сергія Даніліна, на вихідних такі розливи річок ставались у Бучацькому, Борщівському, Теребовлянському та Кременецькому районах. 

Що кажуть екологи 

- Звісно, на ситуацію з затопленням впливає вирубка лісів, -  каже начальник державного управління екології й природних ресурсів в області Орест Сінгалевич. - Зокрема, це стосується гірської частини басейну Дністра. Вирубка лісів спричиняє зменшенню акумулюючої здатності, і внаслідок цього відбувається різкі підйоми води і так далі. Хоча ймовірно, це стосується більше весняних паводків, коли вода спускається з гір. 

Хоча, за словами еколога, на таку ситуацію впливає цілий комплекс природних чинників. Це і кліматичні зміни, термальний кліматичний чинник.

- Ще одна причина таких катастрофічних наслідків - серйозне замулення річок, - говорить пан Сінгалевич. - Вода в такому разі виходить на заплаву. Може також затоплювати суміжні території. Зараз реалізовуються два проекти розчистки річки Дністер приватними структурами. Хоча  навколо цього в людей виникає дуже багато питань та підозр в злочинних діях. Проте річки потребують регулярного чищення, а ще - запобігання водній ерозії грунтів басейну. Тому що річки замулюються грунтом, який змивається з крутосхилів та нерідко використовується як рілля. 

Як поводити себе під час негоди

  • У випадку загрози підтоплення або раптового затоплення під час проходження паводка необхідно: постійно прослуховувати засоби масової інформації про обстановку яка склалася на даний час; зберігати спокій, уникати паніки;
  • забрати заздалегідь підготовлені документи, цінності та гроші, ліки, продукти на три доби, туалетні приналежності, теплі й інші необхідні речі.
  • Надайте допомогу дітям, інвалідам і людям похилого віку. Вони підлягають евакуації в першу чергу;
  • перед виходом з будинку виключіть електро- і газопостачання, погасіть вогонь у печах, по можливості підніміть меблі та речі з підлоги.
  • Закрийте вікна й двері будинку, якщо є час – закрийте вікна та двері дошками (щитами); заздалегідь відправте (переведіть) живність у безпечні місця;
  • за можливості негайно покиньте зону підтоплення, у випадку, якщо ви не встигли цього зробити, підніміться на верхні поверхи або горище;
  • до прибуття допомоги залишайтеся на верхніх поверхах, горищах, сигналізуйте рятувальникам, щоб вони змогли швидко вас знайти.
  • Перевірте, чи немає поблизу потерпілих, за можливості, допоможіть їм;
  • перебуваючи в машині, уникайте їхати затопленою дорогою.
  • Якщо ви потрапили в зону підтоплення, а машина зламалася, покиньте її та викличте допомогу; якщо ви потрапили у воду, скиньте із себе важкий одяг і взуття, скористайтеся будь-якими плаваючими поблизу предметами, які можна використати до прибуття допомоги.
     

І на завершення читайте кориснощі від наших журналістів у матеріалі "Які парасолі обирати, де їх можна полагодити у Тернополі та скільки коштують дощовики"

А ваш населений пункт зачепила негода? Відповіді пишіть в коментарях.
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • David Starr

    Вже навіть природа вказує, що ті каплички непотрібні.
  • Наталія Гумницька

    Люди платять за своє бездумне нищення природних екосистем! Пора схаменутися!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up