Незвичні могили на Тернопіллі породжують легенди

Незвичні могили на Тернопіллі породжують легенди
Десятки старих і поруйнованих цвинтарів розкидані Тернопіллям. У тих місцях люди неодноразово спостерігали незвичні явища, навіть бачили привидів.

А подекуди наші земляки про поховання придумують романтичні та водночас страшні легенди. Хоча переважно для такого і причин немає.

Дівчина ходить ночами

Відео дня
nt>

На кладовищі у Микулинцях сидить дівчина. Не жива. З каменю. Це - Марія, дочка місцевих графів на прізвище Рей. Вона випила отруту через нещасливе кохання.

-  Марія хотіла віддатися за патріота. Він був без ноги. Той чоловік мав фільварок, але стара графиня-мати не дозволяла їй виходити заміж, - розповів кореспонденту місцевий житель Ярослав Чорненький. – Молода графиня мала хату, поліклініку облаштувала біля костелу, задурно людей лікувала. Вона навіть у моїх колишніх сусідів була за куму.

Та пані, як кажуть місцеві, полюбляла їздити верхи. Жінка була життєрадісною, але через нерозуміння з матір'ю вчинила самогубство. Це сталося на початку ХХ ст. На могилі Марії хреста немає, зате є фігура дівчини, наче вона сидить у задумі. Причому розміри скульптури майже вдвічі перевищують зріст людини.

До речі, працівники Микулинецького санаторію (він діє у колишньому графському палаці – прим. ред.) розповідають, що привид жінки інколи ночами блукає коридорами закладу. Особливо часто, за словами медперсоналу, “пані” можна побачити на сходах між першим і другим поверхами, пофарбованими у чорний колір. Їх так і називають - “чорними”.

Козаки палять свічі

Чи не наймістичнішим цвинтарем у Кременці вважають козацький. Він залишився із XVII cт. Козаки не жили у містечку, а дісталися туди, аби вигнати шляхту і здобувати замок восени 1648 р.

Після перемоги під Корсунем 7000 козаків Максима Кривоноса протягом шести тижнів облягали Кременецьку твердиню. Вона їм врешті піддалася. Панські маєтки на околицях вояки грабували 10 тижнів, але і шляхта сиднем не сиділа – багато козаків загинуло. Усіх, хто поліг під час облоги і штурму Кременця, поховали на П’ятницькому цвинтарі. Там досі стоять хрести. Місцеві розповідають, що у ніч на Великдень душі козаків бувають на цьому кладовищі, навіть палять свічки.

Пам’ятник – без щелепи

Зате пам’ятник на могилі у Личківцях на Гусятинщині, на думку селян, встановили у пам’ять про сина місцевого воєводи. Його начебто закатували татари. Місцеві називають монумент “пам’ятником зі щелепою”. Так, до речі, писали і в старих польських путівниках. Мовляв, це зображення голови людини, якій відрубали нижню щелепу. Та це - неправда. У тому місці поховали капітана польської армії Міхала Заборовського, учасника Наполеонівського походу, який загинув у 28-річному віці в битві під Бородіно. На високому постаменті зобразили шолом грецької богині Афіни-Палади. “Головою без щелепи” він став, бо сонце, вітри, дощі і морози "роз’їли" камінь до невпізнання.

 

Наречена зникла на кладовищі

Стара могила із дивним пам'ятником є і на Микулинецькому кладовищі в Тернополі. Біля кам'яного гробу присіла дівчина, тримаючи у руках мітлу.

- Мені якось знайома лікарка показала цю могилу, - розповідає тернополянка Лідія Ткач. - Я тоді зауважила, що це - дуже незвичний пам'ятник.

За однією з легенд, дочка із мамою якось бавилися і дівчина випадково кинула у матір мітлою. Удар припав жінці просто у скроню. Від чого мати одразу померла.

- Та дівчинка виросла. У неї з'явився хлопець, - продовжує розповідь тернополянка. – Вже й дату весілля наречені призначили.

У розпал святкування начебто люди помітили, що наречена зникла. Її довго шукали і знайшли лише через кілька днів. На кладовищі.

- Дівчина вже була мертвою, аж ворони на її плечах виклювали дві рани, - оповідає жінка. - Ніхто так і не дізнався, чому вона пішла на цвинтар у ночі та від чого померла...

 

 

 

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Anonymous

    ржунеможу))) та яка там мітла!? це скульптор умовно зобразив скорботного ангела з опущеним і погаслим смолоскипом в руці, як символ закінченого, "догорілого" життя... хоча, для туристів і перша версія підійде ))
  • Anonymous

    Дурня якась. Галичани взагалі схильні до містицизму

    Anonymous reply Anonymous

    а чому? Це цікаво і романтично. А правда не така вже й важлива.
  • Anonymous

    Автор!!!!! Ну підпишись будь ласка!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up