Овочі-салати, холодці: тернополян попередили, які страви не варто готувати на випускний

Овочі-салати, холодці: тернополян попередили, які страви не варто готувати на випускний

Випускний вечір має бути незабутнім та безпечним, зазначають у Держпродспоживслужбі.

В зв’язку з проведенням в червні-липні 2021 року випускних вечорів в загальноосвітніх навчальних закладах області Головне управління Держпродспоживслужби інформує про правила безпечного випускного.

Більшість спалахів інфекційних хвороб та харчових отруєнь пов’язана із вживанням недоброякісних продуктів харчування, питної води та готових страв, виготовлених, як в закладах громадського харчування, так і в домашніх умовах, йдеться у повідомленні пресслужби Головного управління Держпрожспоживлужби в Тернопільській області.

Основними причинами спалахів є використання продовольчої сировини сумнівної якості (без документів, які засвідчують її якість), відсутність належних умов для приготування страв, порушення технології приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму, залучення до приготування страв випадкових осіб, які не обізнані з елементарними правилами особистої гігієни та ін. 

Відео дня

Тому, щоб Ваші свята залишили після себе лише щасливі спогади, прислухайтесь до порад спеціалістів Держпродспоживслужби. Отже, основними вимогами з профілактики виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь під час проведення неофіційних частин випускних вечорів є:

- заборона виготовлення та використання страв  небезпечних в епідемічному відношенні: самокваси, макарони по-флотськи, кондитерські вироби з кремом, морси, кваси, напої, холодці, заливні страви, паштети, салати із свіжих не ошпарених овочів, вінегрети, млинці з м'ясом, вироби у фритюрі, фляжний сир, сметана та зелений горошок без термічної обробки, молоко без кип'ятіння, консервовані продукти домашнього виготовлення, кров'яні та ліверні ковбаси тощо;

- заборона використання продуктів харчування та продовольчої сировини без супровідної документації, яка засвідчує їх походження, безпечність і якість;

- дотримання необхідного температурного режиму при зберіганні швидкопсувної продукції;

- дотримання правил товарного сусідства, не допущення сумісного зберігання сировини та готової продукції в холодильному обладнанні;

- дотримання правил особистої гігієни під час виготовлення продукції;

- забезпечення миючими та дезінфікуючими засобами, рідким милом та паперовими рушниками;

- забезпечення в достатній кількості відповідно маркованим розроблювальним інвентарем, посудом;

- недопущення до приготування страв осіб, які не мають спеціальної освіти, не пройшли профілактичні медичні огляди у встановленому законодавством порядку (обов’язкова наявність списків осіб з відмітками про пройдені періодичні медичні огляди та допуск до роботи);

- неофіційну частину випускних вечорів проводити лише в закладах громадського харчування, що зареєстровані в державному реєстрі потужностей операторів ринку.

У відповідності до п. 11 Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 25.09.2020 р. №2205 - здача в оренду території, будівель, приміщень, обладнання державних та комунальних закладів освіти підприємствам, установам, організаціям іншим юридичним та фізичним особам для використання не за освітнім призначенням не дозволяється.

 Окрім цього, в умовах карантину, з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), відповідальні за організацію випускних вечорів мають здійснювати свою діяльність з урахуванням забезпечення належних протиепідемічних заходів, спрямованих на запобігання ускладнення епідемічної ситуації внаслідок поширення коронавірусної хвороби (COVID-19), прописаних у дорученнях Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, постановах Кабінету Міністрів України та Головного державного санітарного лікаря України.

Зокрема, організаторами заходу має бути визначена відповідальна особа за дотриманням протиепідемічних заходів під час проведення заходів, яка проводить температурний скринінг безконтактним методом усім учасникам перед початком заходу; не допущення осіб, які мають виражені ознаки респіраторних захворювань чи температуру тіла вище 37,3°С; уникнення масового скупчення - дозволяється одночасне перебування відвідувачів заходу з розрахунку не більше однієї особи на 4 квадратних метри загальної площі будівлі або території (якщо захід проводиться на відкритому повітрі) або наповненість залів понад дві третини місць; використання засобів індивідуального захисту усіма учасниками та організаторами заходу. Окрім цього, на вході до місця проведення масових заходів мають бути інформаційні матеріали щодо індивідуальних заходів профілактики коронавірусної хвороби COVID-19, а в місцях масового скупчення осіб організовуються місця для обробки рук спиртовмісними антисептиками з концентрацією активно діючої речовини понад 60 % для ізопропілового спирту та понад 70 % для етилового спирту, доцільно розмістити яскравий вказівник про необхідність дезінфекції рук (банер, наклейка, вказівник тощо).

У разі встановлення «жовтого», «помаранчевого», або «червоного» рівня епідемічної небезпеки протиепідемічні заходи та обмеження будуть посилені відповідно до вимог Постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 року №1236 (зі змінами) «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

 При встановленні на території регіону «червоного» рівня епідемічної небезпеки,  проведення всіх масових, розважальних, спортивних, соціальних, рекламних та інших заходів  забороняється.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби Від читача 21:33 Сольний концерт YAGODY 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій 18:00 Понад 1,2 млн грн збитків завдали під час ремонту доріг у Заліщиках 17:03 Погроза вбивством, крадіжка та угон авто: просив не відправляти до тюрми, аби повернутись на службу 16:35 Сиротами залишились двоє синів... Родина Руслана Біленького просить підтримати петицію 16:20 Тернопіль підготував для наших захисників та захисниць нові індивідуальні сезонні аптечки - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 16:01 У Тернополі загорівся будинок: подробиці пожежі 15:35 Волейбольний майданчик на Циганці планують ремонтувати: у якому він стані та що мають робити play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up