Овочі-салати, холодці: тернополян попередили, які страви не варто готувати на випускний

Овочі-салати, холодці: тернополян попередили, які страви не варто готувати на випускний

Випускний вечір має бути незабутнім та безпечним, зазначають у Держпродспоживслужбі.

В зв’язку з проведенням в червні-липні 2021 року випускних вечорів в загальноосвітніх навчальних закладах області Головне управління Держпродспоживслужби інформує про правила безпечного випускного.

Більшість спалахів інфекційних хвороб та харчових отруєнь пов’язана із вживанням недоброякісних продуктів харчування, питної води та готових страв, виготовлених, як в закладах громадського харчування, так і в домашніх умовах, йдеться у повідомленні пресслужби Головного управління Держпрожспоживлужби в Тернопільській області.

Основними причинами спалахів є використання продовольчої сировини сумнівної якості (без документів, які засвідчують її якість), відсутність належних умов для приготування страв, порушення технології приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму, залучення до приготування страв випадкових осіб, які не обізнані з елементарними правилами особистої гігієни та ін. 

Відео дня

Тому, щоб Ваші свята залишили після себе лише щасливі спогади, прислухайтесь до порад спеціалістів Держпродспоживслужби. Отже, основними вимогами з профілактики виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь під час проведення неофіційних частин випускних вечорів є:

- заборона виготовлення та використання страв  небезпечних в епідемічному відношенні: самокваси, макарони по-флотськи, кондитерські вироби з кремом, морси, кваси, напої, холодці, заливні страви, паштети, салати із свіжих не ошпарених овочів, вінегрети, млинці з м'ясом, вироби у фритюрі, фляжний сир, сметана та зелений горошок без термічної обробки, молоко без кип'ятіння, консервовані продукти домашнього виготовлення, кров'яні та ліверні ковбаси тощо;

- заборона використання продуктів харчування та продовольчої сировини без супровідної документації, яка засвідчує їх походження, безпечність і якість;

- дотримання необхідного температурного режиму при зберіганні швидкопсувної продукції;

- дотримання правил товарного сусідства, не допущення сумісного зберігання сировини та готової продукції в холодильному обладнанні;

- дотримання правил особистої гігієни під час виготовлення продукції;

- забезпечення миючими та дезінфікуючими засобами, рідким милом та паперовими рушниками;

- забезпечення в достатній кількості відповідно маркованим розроблювальним інвентарем, посудом;

- недопущення до приготування страв осіб, які не мають спеціальної освіти, не пройшли профілактичні медичні огляди у встановленому законодавством порядку (обов’язкова наявність списків осіб з відмітками про пройдені періодичні медичні огляди та допуск до роботи);

- неофіційну частину випускних вечорів проводити лише в закладах громадського харчування, що зареєстровані в державному реєстрі потужностей операторів ринку.

У відповідності до п. 11 Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 25.09.2020 р. №2205 - здача в оренду території, будівель, приміщень, обладнання державних та комунальних закладів освіти підприємствам, установам, організаціям іншим юридичним та фізичним особам для використання не за освітнім призначенням не дозволяється.

 Окрім цього, в умовах карантину, з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), відповідальні за організацію випускних вечорів мають здійснювати свою діяльність з урахуванням забезпечення належних протиепідемічних заходів, спрямованих на запобігання ускладнення епідемічної ситуації внаслідок поширення коронавірусної хвороби (COVID-19), прописаних у дорученнях Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, постановах Кабінету Міністрів України та Головного державного санітарного лікаря України.

Зокрема, організаторами заходу має бути визначена відповідальна особа за дотриманням протиепідемічних заходів під час проведення заходів, яка проводить температурний скринінг безконтактним методом усім учасникам перед початком заходу; не допущення осіб, які мають виражені ознаки респіраторних захворювань чи температуру тіла вище 37,3°С; уникнення масового скупчення - дозволяється одночасне перебування відвідувачів заходу з розрахунку не більше однієї особи на 4 квадратних метри загальної площі будівлі або території (якщо захід проводиться на відкритому повітрі) або наповненість залів понад дві третини місць; використання засобів індивідуального захисту усіма учасниками та організаторами заходу. Окрім цього, на вході до місця проведення масових заходів мають бути інформаційні матеріали щодо індивідуальних заходів профілактики коронавірусної хвороби COVID-19, а в місцях масового скупчення осіб організовуються місця для обробки рук спиртовмісними антисептиками з концентрацією активно діючої речовини понад 60 % для ізопропілового спирту та понад 70 % для етилового спирту, доцільно розмістити яскравий вказівник про необхідність дезінфекції рук (банер, наклейка, вказівник тощо).

У разі встановлення «жовтого», «помаранчевого», або «червоного» рівня епідемічної небезпеки протиепідемічні заходи та обмеження будуть посилені відповідно до вимог Постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 року №1236 (зі змінами) «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

 При встановленні на території регіону «червоного» рівня епідемічної небезпеки,  проведення всіх масових, розважальних, спортивних, соціальних, рекламних та інших заходів  забороняється.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 Язловецький замок: історія і таємниці давньої фортеці photo_camera 21:00 Письменниця з Тернопільщини Наталка Галицька вирощує спаржу на власному городі. Як готувати 20:03 Що знімали тернополяни у ТікТок: добірка нових популярних відео за тиждень play_circle_filled 19:30 Заморозки до -3°C та туман: штормове попередження оголосили на Тернопільщині на 12 травня Від читача 16:49 Тижневий дайджест новин служби зайнятості Тернопільщини: 19:03 Частинка Італії у Тернополі: яка історія Венеціанського дворика. Дивіться відео! play_circle_filled 18:00 Троянди для палацу: спільнота квітникарів подарувала понад 150 кущів для Вишнівця 17:00 Як зрозуміти, що дитина готова йти у перший клас та підготувати її: поради психолога 16:00 На Тернопільщині київські спелеологи виявили нову печеру 15:00 У День матері поїзди Укрзалізниці курсують під іменами матерів захисників України 14:03 На Театральному майдані благодійний концерт до Дня матері: збирають гроші на аптечки для захисників photo_camera 13:03 Миру, любові та повернення синів: тернополяни вітають з Днем матері photo_camera 12:00 Залиште ці гроші для себе: як економити на енергоспоживанні 11:00 Тернополяни вітають матусь зі святом: підбірка з соцмереж play_circle_filled photo_camera 10:00 В Україні запрацювали зміни до діючих валютних обмежень 09:00 Війна забрала життя 34-річного Героя з Гермаківки на Тернопільщині Івана Тимківа
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up