Партнер рубрики Події

Підприємці в Тернополі кажуть, що генератори б’ють по кишені. Як працюватиме бізнес цієї зими?

Підприємці в Тернополі кажуть, що генератори б’ють по кишені. Як працюватиме бізнес цієї зими?

Погодинні відключення електроенергії минулого року суттєво вплинули на роботу бізнесу, його витрати та прибуток. Одні підлаштовувалися під графіки, а інші рятувалися спецобладнанням.

Для матеріалу журналісти «20 хвилин» обрали підприємців з трьох різних сфер діяльності: власника ресторанного та квіткового бізнесів, а також виробника продуктів харчування. 

Готові працювати на генераторах

Аби не зупиняти роботу сімейної ресторації «Три Миколи» під час блекаутів, довелося купувати потужний генератор. Керівник Микола Дерецький розповідає, ціни на таке обладнання в Україні різко зросли, тому довелося замовляти в іншій країні.

— Ми ще минулого року придбали генератор на 165 кВт. Загалом нам би вистачило і на 50 кВт, але вирішили купувати потужніший, бо ніхто не міг гарантувати, як воно буде. Наш генератор дозволяє не зупиняти роботу закладу ні під час блекауту, ні під час аварійних чи планових відключень світла. У нас вже налагоджений механізм: як тільки зовнішнє живлення зникає – генератор запускається. Це дозволяє відвідувачам комфортно відпочивати, а персоналу – працювати, — каже він.

Відео дня

Наразі генератор вже пройшов обслуговування спеціалістів. Тож на випадок чергових проблем з електроенергією, готовий до повноцінної роботи.

— У нашому закладі переважно все залежить від світла. Проте є обладнання, яке працює і від світла, і від блакитного палива. Все залежить від того, який режим обирати. Але ми готові до роботи навіть в блекаути, готові приймати і обслуговувати наших гостей. Відсутність електроенергії на меню не вплине, — запевнив пан Дерецький.

Механізм у теплицях налагодили

Квіткове господарство Matla Flowers займає три теплиці, площею понад 600 кв.м, та налічує понад 300 видів рослин. Розалія, рододендрон, вейгела, спірея, туї, смарагд, ялівці, кипарисовик, троянди, дейція – лише мала частина всього асортименту. Крім того, навесні збільшується попит і на розсаду овочів. Тут вирощують помідори, огірки, солодкий перець та баклажани. 

Власник квіткового господарства Тарас Матла наголошує, ще минулого року довелося закуповувати нове обладнання, що коштує десятки, а то і сотні тисяч гривень. Але без цього під час блекауту у теплиці неможливо підтримувати необхідну температуру.

— У теплицях ми проклали труби, встановили твердопаливний котел, тепловентилятори та помпи. Усе працює системно. Тобто ми розпалюємо котел, запускаються помпи й по трубах циркулює тепла вода, а отже і є тепло в теплиці. Від електроенергії безпосередньо залежить робота помп. Якщо електроенергію вимикали на шість і більше годин, то вода не циркулювала. Чим це загрожує? Система замерзає і потім треба вирішувати цю проблему, —  каже він.

Цього разу з трьох теплиць родина підприємців планує опалювати лише одну протягом півтора місяця. Постійно користуватися альтернативним джерелом живлення – справа не з дешевих. 

— Ми взимку закупили ще один потужний генератор. Лише він обійшовся в майже 100 тисяч гривень, а тепер ще рахуємо туди паливо, що заливається щодня і масло, що треба замінювати раз на три-чотири дні. Ціни на паливо всі знають, а пляшка масла коштує 700 гривень. Плюс ще у нас працювали безперебійники та акумулятори. Це великі витрати щодня, і я розумію, що кошти можна було б вкласти у розвиток, але ж у кожній теплиці та рослині — так багато нашої роботи. Тому через відсутність лише світла не хотіли здаватися і від чогось відмовлятися, —  розповів Тарас Матла.

Доведеться зменшити потужності 

А ось гендиректор релокованої із Запоріжжя компанії DELTA FOOD Тарас Кутко переконує, торішні блекаути суттєво не вплинули на роботу підприємства. Вони підлаштовувалися під графік та використовували генератор.

— Ми оперативно придбали генератор, потужністю 240 кВт. Він повністю забезпечував виробництво електроенергією, коли за нашою адресою діяли графіки відключень. Як на мене, то минулого року не було катастрофічної ситуації зі світлом, ми пройшли той етап гладко. У деяких регіонах ситуація була складнішою, тож я не можу сказати, що ми дуже страждали, — розповів підприємець.

Зі слів пана Кутка, наразі готуються до найгірших сценаріїв. За потреби готові застосувати план з оптимізації асортименту, аби з мінімальними втратами пережити сезон.

— Нам не хотілося б постійно працювати на генераторі, адже це – альтернативне джерело енергозабезпечення. Чимало треба витратити коштів на його обслуговування та пальне. Якщо будемо бачити, що ситуація зі світлом критична, то доведеться оптимізувати асортимент – залишатимемо ті товари, за якими маємо контрактні зобов’язання. Також будемо аналізувати, як зростають наші витрати, як від цього змінюється собівартість продукції. І можливо, доведеться робити переоцінку товарів, — каже гендиректор компанії DELTA FOOD.

Читайте також:

Готуємось до можливих блекаутів: як підготувати генератор до початку роботи. Поради майстра

Чи будуть у нас вода, світло і тепло: як Тернопільщина підготувалася до можливого блекауту?

Готуємось до можливих блекаутів: скільки коштують свічки та газові пальники у Тернополі

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Nin Ja

    Генератори не б'ють по кишені підприємців, не треба триндіти! По кишені підприємців б'ють зовсім інші особини!

keyboard_arrow_up