А якщо блекаут: чи будуть на Тернопільщині світло, вода і тепло

А якщо блекаут: чи будуть на Тернопільщині світло, вода і тепло
  • Журналісти «20 хвилин» дізналися, як місцева влада готує Тернопіль та область до можливих блекаутів.
  • Розповідаємо про реальні кроки, які вже зробили.

Усім українцям потрібно підготуватися до можливих блекаутів взимку, як наслідку російських атак на нашу енергетику, розповів в ефірі телемарафону міністр енергетики Герман Галущенко. За його словами, зараз в областях мають проводити тренування для підготовки «до будь-яких рішень». 

Ми запитали у Тернопільській міській раді та у Тернопільській обласній військовій адміністрації, чи готові місто й область до можливих блекаутів. 

Як готують Тернопіль

Якщо відключення світла будуть за графіком на декілька годин, то у Тернополі працюватимуть пункти незламності, каже речниця Тернопільської міської ради Мар’яна Зварич. Щомісяця, за її словами, у міській раді затверджують розпорядження «Про забезпечення функціонування Пунктів незламності». Ті, що вказані у цьому списку, відкриють у першу чергу. Якщо ситуація з вимкненнями світла буде тривалою, розгортатимуть додаткові пункти на базі закладів, де вони діяли у 2022 році. Про це додатково проінформують через сайт міської ради та додаток «е-Тернопіль».

Відео дня

Станом на листопад, пункти незламності у випадку блекауту запрацюють у «Тернопільському центрі дозвілля та молодіжних ініціатив ім. Довженка» (проспект Злуки, 45) та на залізничному вокзалі (Привокзальний майдан, 1). На першій локації двоє працівників чергуватимуть з 18.00 до 21.00, а на другій – з 18.00 до 8.00. Однак у дні цілодобової подачі електроенергії (як зараз – додає пані Зварич) ці два пункти незламності не працюють. 

Якщо блекаут буде тривалий, наприклад, кілька днів, каже Мар’яна Зварич, то у місті розгортатимуть пункти масового проживання населення. Їх підготували на базі 12 міських закладів освіти. Ми надішлемо інформаційний запит у міську раду, аби дізнатись, скільки коштів витратили на облаштування цих пунктів. Як тільки отримаємо відповідь – опублікуємо.  

У випадку критичної ситуації, коли буде відсутня подача електроенергії, централізованого тепла, газу й водопостачання, ці школи припинять працювати як освітні заклади і стануть пунктом масового проживання. Такі пункти розміщені практично у всіх мікрорайонах міста. Вони, за словами речниці міської ради, забезпечені необхідним інвентарем, аби стати тимчасовим прихистком для людей. Тут є генератори, пічки-буржуйки, спальні мішки, польові кухні, каремати, старлінки, дрова, вогнегасники тощо. Там облаштовані санвузли, є побутова хімія, засоби дезінфекції, ліхтарі, аптечки.

Генератори перевірили на справність та забезпечили пальним для кількаденної роботи

Аби відпрацювати дії у випадку блекауту, у Тернополі проводять спеціальні навчання, додає пані Зварич. Є чіткий алгоритм дій для кожної служби у випадку знищення об’єктів критичної інфраструктури, починаючи від керівників обслуговувальних підприємств чи ОСББ, поліції, ДСНС, комунальних служб і до мешканців будинків.

Наприклад, таке навчання відбулося 2 листопада для жителів кількох будинків на вулиці Острозького. Людям розповіли, як діяти, коли буде відсутнє централізоване тепло і водопостачання, газ і світло, де найближчий пункт масового проживання. А також показали, де у будинках точки подачі теплої і холодної води, опалення, позначили місця, де можна буде перекрити воду і провести злив із системи водопостачання. Такі навчання регулярно проводять у всіх масивах міста, каже речниця.

– Для «Тернопільводоканалу» та комунального підприємства теплових мереж придбали генератори. Їхні фахівці готуються до можливих блекаутів, мають розроблені алгоритми дій. Також на котельнях міста встановлюють спеціальні установки. У разі відключення електричної енергії їх запустять, відповідно, котельня працюватиме на повну потужність, а отже, тернополяни будуть забезпечені теплом. Наразі у місті такі установки є на трьох котельнях, – додає речниця міської ради.

Спеціальні установки встановили на трьох котельнях Тернополя. Фото з сайту Тернопільської міської ради

Як готують область

У Тернопільській обласній військовій адміністрації повідомили, що, станом на 6 листопада, рівень підготовки до осінньо-зимового періоду 2023/2024 в області становить 100%. Рішення про початок опалювального періоду прийняли у 51 територіальній громаді із загалом 55. Наразі вже працюють 1010 котелень (86,1% від загальної кількості).

За словами начальниці управління житлово-комунального господарства та енергозбереження Тернопільської ОВА Софії Близнюк, на «Тернопільміськтеплокомуненерго» провели модернізацію теплових мереж і зробили спеціальні перемички. Це дасть можливість постачати тепло споживачам з різних джерел у випадку пошкодження котелень та забезпечить стабільну роботу теплогенеруючих установок. Також вже придбали когенераційну установку, потужністю 680 кВт, яку планують встановити в котельні на вулиці Київській у Тернополі.

– Районні військові адміністрації розробили плани дій на випадок виникнення надзвичайних ситуацій на об’єктах тепло-, водопостачання і водовідведення. Також є плани заходів для територіальних громад на випадок пошкодження таких об'єктів, – каже Софія Близнюк.

Пані Близнюк додає, що в області проводять навчання з підготовки населення та відповідних служб до можливих надзвичайних ситуацій. Наприклад, у Тернополі неодноразово відпрацьовували алгоритм дій на випадок тривалого відключення електроенергії, водо- і теплопостачання. Участь у навчанні беруть комунальники, поліція, рятувальники, представники ОСББ та управителі, мешканці будинків. 

З 12 жовтня у Тернополі проводять спеціальні навчання для населення та всіх служб, як діяти при надзвичайній ситуації

За словами пані Близнюк, подібні навчання в області організовують працівники Головного управління ДСНС України. Всі витрати на їх проведення також лежать на них. Рятувальники визначають дату і час, коли навчання відбудеться у певній територіальній громаді, локацію, а також розробляють план. Далі запрошують на відпрацювання алгоритму дій представників конкретної громади. Інформації щодо того, у скількох громадах вже провели такі навчання, в ОВА не мають. 

– На випадок пошкодження чи зупинки об’єктів енергетики і теплопостачання, автономними джерелами живлення на Тернопільщині забезпечили понад 1100 об’єктів інфраструктури, навчальних закладів, бюджетних установ та організацій. Це зробили за кошти органів місцевого самоврядування і благодійних організацій. 55 котелень комунальних підприємств теплопостачання (80%) в області забезпечили генераторами. Ще 90 генераторів придбали для підприємств водопровідно-каналізаційного господарства області. Наразі триває робота з благодійними організаціями щодо постачання генераторів, – розповіла Софія Близнюк.

Загалом в осінньо-зимовий період на території області планують відкрити 406 пунктів незламності, також повідомили у Тернопільській ОВА. В усіх будуть джерела автономного живлення, інтернет-зв’язок і запаси пально-мастильних матеріалів для безперервної роботи впродовж 72 годин. Пункти працюватимуть цілодобово чи за графіком, визначеним комісіями з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій відповідного рівня. 

В Тернопільській ОВА також не мають інформації щодо того, скільки коштів витратили на підготовку області до можливих блекаутів. Нам порадили звертатися до керівництва конкретних громад і пояснили, що кожна громада сама виділяє гроші з бюджету на закупівлю генераторів й інші заходи. 

Чи отримаєте медичну допомогу?

Медичні заклади Тернопільщини зі стаціонаром працюватимуть навіть під час блекаутів. Ще до повномасштабного вторгнення їх забезпечили одним потужним чи кількома середніми генераторами. Про це повідомляла директорка департаменту охорони здоров'я Ольга Ярмоленко. 

– Заклади почали скуповувати генератори ще у 2021 році, адже без цього вони не змогли б підписати контракт з Національною службою здоров’я України (НСЗУ) у 2022 році. Наразі кожна лікарня, яка має стаціонар, повинна мати запас дизельного пального на кілька днів, – розповідала вона.

Без світла не залишаться й амбулаторії, адже їх також забезпечили альтернативними джерелами живлення, переконує речниця Тернопільської ОВА Ганна Василенко. Генератори перевірили і на випадок блекаутів, пацієнти зможуть звертатися туди за допомогою.  

Під час блекаутів отримати допомогу пацієнти зможуть як у великих лікарнях, так і амбулаторіях

— Звичайно, в амбулаторіях встановили генератори середньої потужності, але їх має вистачити. Враховуйте, що там пацієнти лише отримують консультації, послуги і йдуть додому. Вони не залишаються в амбулаторіях на кілька днів чи тижнів під постійним наглядом медиків, — каже пані Василенко. – Наявність генераторів означає, що медичні установи будуть обігріватися навіть під час відсутності електроенергії. А також це дасть можливість запустити в роботу медичне обладнання. 

Аби генератора вистачило на довше, у медзакладах розробляють схему подачі світла. Тобто у кожному відділенні як поліклініки, так і стаціонару вмикатимуть його за потребою.

Чи будуть обмежувати надання деяких послуг у медичних закладах на випадок відключення світла – поки що невідомо. Зі слів Ганни Василенко, усе залежить від того, наскільки тривалим буде блекаут. Проте пацієнтів у критичному стані без фахової допомоги, кажуть, не залишать.

Чи працюватимуть школи і садки?

Школи та садочки забезпечили альтернативними джерелами живлення ще з минулого року, каже начальниця відділу дошкільної, середньої та позашкільної освіти управління освіти Ірина Сум.

– Потужності різні, адже все залежить від площі закладу, укриття та чи є електричні плити на кухнях. Також цього року ми в деяких закладах замінювали генератори на більш потужні, аби школа, садок мав змогу працювати повноцінно, – каже пані Сум. – Чи будуть відвідувати діти школи і садочки під час блекаутів, все залежить від того, на який час він затягнеться. Як будуть складатися обставини. Поки щось спрогнозувати важко, але думаю, ми впораємося.

 

Читайте також:

Готуємось до можливих блекаутів: як підготувати генератор до початку роботи. Поради майстра

Готуємось до можливих блекаутів: скільки коштують свічки та газові пальники у Тернополі

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Роман Заяць

    Від початку війни, можна булоб давно зробити повне забезпечення міста, області, індивідуальною подачею електроенергією(генератори, ГЕС, сонячні панелі, новітні технології), але влада думає про те як кошти вивести в обшори, відкати, бруківку, мости, фасади будівель по фарбувати. Так з місця зрухались, але через який період?
  • Віка Абрам

    Це добре що це показують, люди будуть знати що таке є і куда йти, особливо люди які проживають одні та ще й самотні, ставлю лайк👌🏻
  • Іра Левчук

    Дякувати Богу, я пам'ятаю що творилося по містах минулої осені, то можна було здуріти. Добре що готуються
  • Ігор Васильків

    👍👍👍 Суперова інфціатива. Тепер лбди будуть знати куди можна піти зігрітись вразі поганої зими

keyboard_arrow_up