Партнер рубрики Події

Чого навчилися і що з нами трапилося позитивного завдяки пандемії COVID-19. Аналізуємо

Чого навчилися і що з нами трапилося позитивного завдяки пандемії COVID-19. Аналізуємо
  • Пандемія коронавірусу принесла нам чимало проблем. Люди вже втомились від карантину. Чимало з них зіштовхнулись з фінансовими труднощами. А карантинні обмеження лише ускладнили наше життя.
  • Однак що позитивного сталось завдяки пандемії? Чого ми навчились та яку практику потрібно залишити, навіть коли пандемія скінчиться? Читайте у матеріалі!

З будь-якого негативу все ж можна винести щось корисне. Пандемія коронавірусу – не виняток. Хоча до кінця пандемії ще далеко – уже можна говорити про те, що варто було б залишити навіть після закінчення карантину.

Ми поспілкувалися з академіком НАМН України, професором-інфекціоністом Михайлом Андрейчиним. Він розповів про деякі позитивні уроки, які можна винести та зберегти навіть після пандемії.

Медики отримали безцінний досвід

У першу чергу, лікарі навчились працювати в нових умовах. Це важливий досвід для всієї системи охорони здоров’я України, починаючи від сімейних лікарів та бригад швидкої допомоги, закінчуючи вищим керівництвом держави та МОЗ.

Відео дня

– Досвід є і від поганої події, – каже Михайло Андрейчин. – Ми вже навчилися краще організовувати медичних працівників та медичні заклади на роботу в умовах карантину, під час особливо небезпечних інфекціях. Ми можемо швидко складати клінічні протоколи діагностики лікування і за потреби максимально швидко вносити корективи в ці протоколи.

За лікарів нарешті згадали. Лікувальні заклади почали забезпечувати необхідним обладнанням. Коронавірусна пандемія закінчиться, а нові апарати ШВЛ, кисневі концентратори та системи підведення кисню до ліжок, яких часто не вистачало, особливо в лікарнях у невеликих містах, залишаться.

Щоб отримати консультацію у сімейного лікаря чи взяти направлення – не обов’язково йти до лікарні. Це можна зробити дистанційно по телефону.

Масковий режим та нова культура населення

Важливий є досвід носіння масок. Для багатьох інших країн масковий режим – це нормальна практика. Якщо відчуваєш симптоми респіраторної хвороби – одягни маску, щоб не заражати інших.

– Я сподіваюсь, що люди будуть думати за інших і одягатимуть маски, якщо хворі, навіть коли пандемія скінчиться, – розповідає студент Дмитро. – Я навчаюсь в університеті та паралельно працюю на роботі. Раніше, ще до появи COVID-19, носити маску, якщо ти захворів – це була дикість. Грип чи простуда – люди йдуть в університет, на роботу чи просто в магазин. Кашляють на інших і маску не одягали. А коли я вдягав маску, якщо відчував хворобу – на мене дивились, як на марсіанина. Одразу люди починають сторонитись, особливо у транспорті чи на вулиці. Знайомі починають розпитувати, що сталось. Але я вважаю, що це дуже хороший досвід, який треба зберегти. Якщо захворів – поважай оточуючих і не «рознось свої бацили».

Як розповідає професор-інфекціоніст, цей досвід дійсно корисний, але багато людей забувають про карантинні норми. Маски одягають на бороду і забувають про соціальну дистанцію.

– Частина населення з розумінням дотримуються тих вимог карантину, які зараз існують, – каже інфекціоніст. – Це носіння масок, уникнення скупчень людей. Вже не вимагають, щоб їх возили в переповненому тролейбусі чи маршрутці.

Перейшли в режим онлайн

Пандемія коронавірусу змусила багатьох працювати та навчатися дистанційно. Звичайно, дистанційне навчання чи робота це не завжди добре, особливо для учнів шкіл та студентів окремих спеціальностей, де потрібно отримувати досвід в аудиторії.

– Ми все більше почали працювати дистанційно, навчились користуватись різними програмами для спілкування онлайн, – каже Михайло Андрейчин. – Багато старших людей навчились заповнювати різні документи онлайн, подавати показники лічильників з дому, замовляти товари. Люди вже частіше не йдуть у відділення банку, а роблять це онлайн. Безумовно, це корисний досвід, який спрощує життя і заощаджує час.  

Загальна епідситуація покращилась

Одна з важливих змін, яку варто було запровадити ще давно – фасування продуктів харчування в магазинах. Адже раніше у багатьох супермаркетах різне печиво, сухофрукти, цукор, тощо – були відкриті. Будь-хто міг ненароком чхнути чи покашляти на печиво потримати їх брудними руками. А це ризик різних кишкових інфекцій.

– Це дуже важливий досвід – фасування продуктів харчування в магазинах та супермаркетах, – продовжує інфекціоніст. – Це впливає на зменшення кишкових інфекцій та на поліпшення загальної епідеміологічної ситуації.

Карантинні заходи стримали не лише коронавірус, а і інші респіраторні інфекції.

– Наприклад, цього року не було серйозного підвищення захворюваності на грип, – пояснює професор. – Але ми ще не знаємо, як зміниться ситуація на початку весни. Тому хоч коронавірус приніс багато проблем та біди, позитив, безумовно, був.

Звичайно, лишається чимало труднощів. Однак медики закликають добросовісно дотримуватись протиепідемічних заходів, адже від цього залежить наше здоров'я та життя, наших близьких та просто оточуючих. 

Опитування

Як вважаєте, що варто зберегти навіть після закінчення пандемії?

А як вважаєте ви, який корисний досвід варто зберегти навіть після закінчення пандемії? Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Олег Кушнір

    Яка пандемія? Ви про що? Хирня то всьо
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:10 Виборював перемогу для наших дітей: у Збаражі попрощались з Героєм Ігорем Войцеховським 09:35 Чи буде спекотно на Великдень: синоптики озвучили прогноз 09:02 У Львові успішно прооперували 16-річну тернополянку, яка не могла ходити без болю у взутті 08:00 Мобілізація в Україні: в Міноборони нагадали основні зміни, які стосуються військовослужбовців і цивільних Від читача 16:38 Кіберполіція запускає проєкт "БРАМА" для боротьби з ворожими фейками 22:00 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 21:00 У Зарваниці відбулася Проща родин загиблих Героїв photo_camera 20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії 19:00 На фронті загинув військовослужбовець з Тернопільської громади 17:30 За 7,5 тисяч доларів пообіцяла допомогти втекти за кордон. А в суді відбулась… штрафом 17:20 Натуральний ЧЕСНИЙ ПЛОМБІР вже в Тернополі. Де знайти новинку? (новини компаній) 16:45 Біля фонтану «Кульбаба» розквітли павловнії photo_camera 16:00 Ціни стартують від 29 гривень: де та за скільки можна придбати великодні паски у Тернополі 15:05 На Тернопільщині водійка не справилася з керуванням і врізалася в скульптуру 14:35 П'яна водійка з Тернопільського району пропонувала хабар поліцейським 14:02 Вдарив у груди сусіда ножем, яким чистив овочі: подробиці конфлікту на «Сонячному» у Тернополі 13:35 5 ветеранів з Тернопільщини перемогли у конкурсі Варто: скільки грошей їм вдасться залучити в громади 12:45 В аварії на Тернопільщині постраждав 12-річний хлопець 12:30 У Теребовлі стартував перший етап будівництва моста на місці аварійного play_circle_filled 11:45 У пункті пропуску «Рава-Руська – Гребенне» поновився рух вантажівок
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up