Партнер рубрики Події

Польща зменшує підтримку біженців з 1 липня

Польща зменшує підтримку біженців з 1 липня

З 1 липня набудуть чинності нові умови для українських біженців. Що зміниться для українців, які після повномасштабного вторгнення вимушено виїхали до Польщі.

Тепер є три способи для легалізації українських біженців в Польщі. Про це розповів директор Представництва ZPP в Україні (Спілка підприємців та роботодавців Польщі) Назарій Волянський, передає  Еспресо.

 — Перш за все, глобально нічого не зміниться. Йдеться про те, що кожна особа, яка приїхала до Польщі після повномасштабного вторгнення, за програмою PESEL отримала документ для того, щоб залишитися в Польщі. Вони раніше мали 30 днів для того, щоб оновити ці дані, отримати документ, а зараз особа, яка приїжджає до Польщі, має негайно звернутися до місцевих органів влади для того, щоб отримати цей документ. Тепер українці мають три способи для легалізації: можна отримати документ PESEL, який дозволить українцям також мати певну допомогу і перебувати в Польщі, та інший документ, який розробив польський уряд - це SUKR, — пояснив Волянський.

За його словами, цей документ передбачає, що кожен українець, який раніше приїхав за програмою PESEL тепер вважатиметься звичайним іноземним мігрантом, який легалізувався та обрав Польщу для свого проживання.

Відео дня

— Другий варіант, який може бути для українців, - це ті, хто має офіційну роботу, вже працевлаштувалися в Польщі. Наприклад, вони мають контракт від свого роботодавця, який платить за них податки, й ці особи не зможуть отримувати певні привілеї, які вони отримували раніше за програмою PESEL, а йдеться про щомісячну допомогу і можливість не оплачувати житло або підселитися до тих поляків, які виявили бажання прихистити українців,  — підсумував директор Представництва ZPP в Україні.

Нові умови з 1 липня 

Раніше пресслужба канцелярії президента Польщі повідомила, що з 1 липня 2024 року набудуть чинності нові умови для українських біженців. 

Одноразову допомогу в розмірі 300 злотих (3 тис. грн) буде скасовано, а також зміняться правила отримання номера PESEL. Однією з ключових змін стане продовження терміну дії тимчасового захисту для українських біженців до 30 вересня 2025 року.

  • 23 травня сенат Польщі без внесення поправок ухвалив урядовий закон про продовження допомоги українцям, які прибули після початку повномасштабної війни, та легальність їхнього перебування в державі.
  • 10 червня польський президент Анджей Дуда підписав зміни до закону про допомогу українським біженцям, який продовжує час їхнього перебування в країні.  

Читайте також: 

Президент підписав Закон про мобілізацію

Новий закон про мобілізацію: розʼяснення про те, що зміниться

У кого можуть вилучити авто, за новим законом про мобілізацію

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up