Партнер рубрики Події

Поверніть захисників додому. У Тернополі відбулась акція на підтримку полку «Азов» (РЕПОРТАЖ)

Поверніть захисників додому. У Тернополі відбулась акція на підтримку полку «Азов» (РЕПОРТАЖ)

Сьогодні, 2 серпня, на театральній площі відбулася акція на підтримку полонених полку «Азов». 

Росія – країна вбивць! Поверніть наших рідних додому! Саме з такими плакатами вийшли рідні захисників Маріуполя, аби нагадати всім українцям про військових, які досі перебувають під гнітом Росії. 

Зі слів співорганізаторки заходу Анастасії Крисак, її хлопець від самого початку знаходився в Маріуполі, а зараз – в полоні. Мовчати вже немає сил. 

Відео дня

 – Наші рідні в полоні і вони потребують допомоги. А коли побачили новини про теракт в Оленівці (Донецька область), то вирішили виходити у кожному доступному регіоні і кричати. Вже немає сил сидіти і чекати, знаючи, що над ними там знущаються. Сподіваюсь, ці акції хоча б якось допоможуть повернути їх живими додому. Ми маємо про них пам‘ятати, адже вони віддали власне, життя, свободу, щоб ми зараз тут могли стояти, – каже вона. 

На акцію зібрались як тернополяни, так і переселенці. У брендованих футболках, з українськими прапорами, великими плакати небайдужі прийшли підтримати як захисників, так і їх рідних.  

 – Коли азовці вийшли із заводу, ми сподівались, що ось-ось вони будуть вдома. А замість цього отримуємо теракт в Оленівці, де їх спалили живцем. Я думаю, що Росія готувалась до цього, адже знала, як ми чекаємо на захисників  і що вони є справжніми героями для нас. Я не уявляю, що відчувають рідних тих, чиї прізвища вже є у неофіційних списках загиблих. Ми маємо нагадувати ООН та Міжнародному комітету Червоного Хреста, про що вони обіцяли і що в результаті ми отримали, – розповідає маріупольчанка Влада. 

 – Захисники «Азов» – герої України. Ми про це пам‘ятаємо і маємо нагадувати всім. Сьогодні я вимочила футболку у червону фарбу, щоб привернути увагу всіх перехожих до терактів і вбивств, що відбуваються над полоненими. Ми сподіваємось на їх визволення і хочемо бачити живими, – каже переселенка з Краматорська Маргарита.

Також рідні захисників просять надати їм хоча б якусь достовірну інформацію щодо стану здоров’я полонених, їх місця перебування та умов, в яких вони знаходяться. 

 – Востаннє я спілкувалась зі своїм чоловіком ще коли він перебував на заводі. Вже тоді умови були складні. Після того, як вони здалися від нього ні слуху, ні духу. А ось після теракту в Оленівці я побачила його в списку поранених. Я вже чотири дні не можу спати, майже на нервовому зриві. Дуже важко, коли не знаєш, що з твоїм чоловіком і нічим не можеш допомогти, – розповідає маріупольчанка Світлана.  

Подібні акції наразі проходять по всій території України та країнах ЄС. Головною метою є привернення уваги до теракту, що відбувся в колонії Оленівки (Донецька область). 

 – У країнах ЄС варто теж про це кричати систематично. Бо ми бачимо як європейці вже поступово відходять від теми війни в Україні, забувають про теракти, всі вбивства, що чинить Росія на нашій землі. А ми як і в перші дні війни потребуємо розголосу, підтримки, бо хочемо бачити рідних живими, – додає співорганізаторка Анастасія. 

Нагадаємо, коли захисники «Азовсталі» склали зброю та пішли в полон, ООН і Міжнародний комітет Червоного Хреста запевнили, що їхньому життю та здоров‘ю нічого не загрожуватиме.

А вже у ніч на 29 липня в одному з приміщень колонії в Оленівці стався вибух. Там утримували захисників «Азовсталі», яких мали обміняти. За неофіційними списками від Росії, загинуло приблизно 50 українських військових.

Читайте також: 

Від сиріт до військовослужбовців. Як можна допомогти тим, хто того потребує?

Чи продадуть антибіотики без рецепта в Тернополі? Перевірили журналісти «20 хвилин»

Як вижити без пластикових пакетів? Експеримент від журналістів «20 хвилин»

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Svitlana Turayeva

    Господи,  змилуйся! Спаси і сохрани 🙏🏻🙏🏻🙏🏻
  • David Starr

    ООН і Червоному хресту ваші акції до одного місця.
  • Андрій Білоус

    ДЕ АЗОВ?
  • Жанна Колодій

    🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻

keyboard_arrow_up