Чи продадуть антибіотики без рецепта в Тернополі? Перевірили журналісти «20 хвилин»

Чи продадуть антибіотики без рецепта в Тернополі? Перевірили журналісти «20 хвилин»
  • З 1 серпня придбати антибіотики в аптеках можливо лише за наявності рецепта від лікаря. Такі умови виставили в Міністерстві охорони здоров’я України.
  • Чи дотримуються встановлених правил тернопільські провізори і як працюють медики за новою системою –  перевірили журналісти «20 хвилин».

Нагадаємо, що з понеділка, 1 серпня, антибактеріальні лікарські засоби українці зможуть отримати лише надавши електронний рецепт. За винятком тих випадків, коли пацієнт звертається до лікувального закладу, що не підключений до електронної системи охорони здоров’я. У цьому випадку лікар повинен виписати пацієнтові паперовий рецепт.

Ми завітали до чотирьох місцевих аптек різної мережі і спробували купити хоча б один або два медичні препарати. Що з цього вийшло?

Де антибіотик не отримали?

Аптеки обирали у довільній формі, орієнтувалися на різні торгові мережі.

Відео дня

Першою на нашому шляху трапилася аптека «Доброго Дня» (вул. Перля, 3). У фармацевта поцікавились щодо наявності препарату «Амоксіл», а отримавши схвальну відповідь, намагались його придбати. Не назвавши навіть дозування і ціну лікарського засобу, працівниця аптеки поцікавилась, чи маємо рецепт.

–  Ви маєте рецепт до цього препарату? Так, від сьогодні ми маємо відпускати всі антибіотики виключно за скеруванням лікаря. Ми можемо продати антибіотики тільки у тому випадку, якщо ви надасте нам рецепт у вигляді папірця з офіційною печаткою медзакладу або ж якщо є електронний рецепт. Нам немає різниці, у якому вигляді він буде, головне, щоб ви нам його показали. В іншому випадку препарат не отримаєте, – запевнила фармацевт.

Спроба купити антибіотики «Амоксіл» та «Цефтріаксон» без будь-яких рецептів від лікаря провалилась і в мережі «Перша соціальна аптека» (вул. Торговиця, 9а). Провізор зазначила, що від 1 серпня продають винятково за наявності офіційного папірця чи повідомлення від лікаря. Більше того, детально консультує споживачів, які ще не обізнані у нововведеннях.

–  Ви з собою маєте рецепти, виписані на ці препарати, щоб ми могли їх вам відпустити? Якщо ні, то треба звертатись до лікаря сімейного або ж терапевта. Бо з 1 серпня ми маємо продавати антибіотики тільки за наявності рецептів. Він може бути як повідомлення в телефоні з кодом або звичайний паперовий з печаткою лікаря. І ці умови поширюються на мережі всіх аптек, без винятку. Не знаю, як там в інших аптеках зараз, але до нас тільки з рецептом приходьте. По-іншому ніяк не можемо продати, – ділиться вона.

Закон ще не працює?

Та не всі фармацевти в аптеках Тернополя були настільки категоричними. Тож без проблем погодились продати необхідні нам препарати без наявності рецепта на руках.

Зокрема, в аптеці мережі «Подорожник» (вул. Торговиця, 37а) фармацевти поцікавились дозуванням антибіотиків, хто вживатиме препарат і назвали ціну. За рецепт мова зайшла тільки після питання журналістки щодо необхідності надання документів від лікаря. Та навіть після цього нам дозволили купити антибіотик без рецепта.

–  Так, у нас є цей препарат. Може бути доза 1000. Там одна-дві таблетки на добу приймається. За 14 таблеток треба заплатити 154 гривні. Сьогодні ще ніби можемо вам відпустити без рецепта. Ми відпускаємо антибіотики, бо офіційного закону не було, і навіть сімейна лікарка сказала, що вона просто писала назву та дозування на листочку, щоб люди купили. Щоб до них питань не було і все, – розповідає фармацевт.

А ось у мережі «Аптека низьких цін» (вул. Торговиця, 7) ще вагалися щодо того, чи варто продавати нашій журналістці антибіотик без рецепту від лікаря. Та попри знання, що з 1 серпня не можна, все ж готові були зробити виключення.

–   Вам що потрібно саме: «Амоксіл» та «Цефтріаксон»? Скільки флаконів потрібно? Просто з 1 серпня всі антибіотики мають відпускатися вже за рецептом, і це електронний або паперовий. Його ви можете отримати від лікаря сімейного. Але поки ми можемо вам продати і без рецепту, якщо не маєте з собою. У нас перезавантажують сьогодні систему електронну, то я можу ще вам відпустити без рецепта, – сказала фармацевт.

Ніяких антибіотиків без рецепта

У Міністерстві охорони здоров’я України запевняють, антибіотик – серйозний рецептурний лікарський засіб, який має призначатися виключно лікарем. Тільки спеціаліст може визначити доцільність прийому антибіотика, підібрати ефективну діючу речовину, дозування та режим прийому препарату. Самопризначення та безконтрольне вживання антибіотиків є неприпустимим, адже це може призвести до розвитку глобальної проблеми – антибіотикорезистентності, внаслідок якої бактерії набувають стійкості до лікування.

Заклади, які уклали угоду з Національною службою здоров’я України (НСЗУ) і зареєстровані в електронній системі охорони здоров’я на цей період мають виписувати електронні рецепти. Якщо заклад ще не зареєстрований там, то можуть виписувати своїм пацієнтам паперові рецепти форми 1. Їх теж приймаються в аптеках, розповідає завідувачка амбулаторії загальної практики-сімейної медицини №9 «Центру первинної медико-санітарної допомоги» Ольга Сковронська.

–  Це не просто забаганки фармацевтів чи лікарів, це такі умови встановили в МОЗ України. І ми маємо їх дотримуватись. Тепер, щоб придбати будь-який антибіотик, замало буде піти просто в аптеку і віддати гроші. Спочатку треба прийти до сімейного лікаря чи терапевта, він вас оглядає, за необхідністю відправляє до вузькопрофільного спеціаліста. Проводиться обстеження, встановлюється діагноз і тільки потім виписується рецепт. А ви можете купити антибіотик в аптеці. Можливо, лікарі подивляться і скажуть, що ви або ваша дитина взагалі не потребує прийому антибіотиків і можна замінити на інші ліки. Треба дивитись по ситуації, – каже вона.

У будь-якому рецепті лікар вказує діючу речовину препарату, дозування  та тривалість лікування. За бажанням пацієнт самостійно обирає бренд лікарського засобу. Функціонал електронного рецепта дозволяє зробити частковий відпуск ліків та розділити покупку на декілька разів. При цьому отримувати повторно рецепт у лікаря не потрібно.

Пані Ольга додає, для отримання електронного рецепта на антибіотики декларація не обовʼязкова. Втім, пацієнт має бути зареєстрований в електронній системі охорони здоровʼя. Це можна зробити двома способами: уклавши декларацію з сімейним лікарем, або безпосередньо зареєструвавшись на прийомі у будь-якого лікаря.

А отже, українці, які через повномасштабне вторгнення переїхали до Тернополя або області, зможуть отримати рецепт у лікаря без наявності декларації.

Передбачено, що у районах проведення бойових дій чи на тимчасово окупованих територіях аптеки зможуть і надалі відпускати пацієнтам антибіотики без рецепта лікаря.

Крім того, купувати антибіотики без рецепту можуть волонтерські та благодійні організації, які допомагають забезпечувати військових на фронті усім необхідним. На запит військової частини, підрозділу чи певного медичного закладу волонтери як і нині можуть закуповувати антибіотики у дистрибʼюторів без рецепта, йдеться у повідомленнях МОЗ. 

Опитування

Чи згодні ви, що антибіотики продають лише за рецептом?

Читайте також:

Як вижити без пластикових пакетів? Експеримент від журналістів «20 хвилин»

Жителька Тернопільщини безкоштовно віддала будинок переселенцям, які втікали від обстрілів

З ліжками, проте без каналізації та вентиляції. Ми перевірили, які укриття у дитсадках Тернополя

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Читач00

    Чому алкоголь та цигарки продають без рецепта? Чому самопризначення та безконтрольне вживання алкоголю є припустимим, а антибіотик, який врач виписував раніше і воно працювало, а потім ти переїхав в інше місто, і треба знову обходити всі "круги ада", всі врачебні інстанції, чекати в чергах, аби тільки купити ті кляті антибіотики......? Добре так зробили, сукі, як для себе, мабуть...
  • David Starr

    Обмеження для тупих правильне і потрібне, бо розумна людина без консультації в лікаря і так антибіотики не вживатиме.
  • QA depot -

    Ви, журналісти, явно не тим займаєтеся. Людям обмежили права і свободи. А ви, як піонери, добиваєте.

    Бурлаку Наталія reply QA depot -

    Чим добиваємо? Ми перевірили, як продають медичні препарати. І в чому Ви бачите обмеження?

    David Starr reply Бурлаку Наталія

    Певно у тому, щоб мати право пошвидше вмерти від самолікування )
  • Андрій Каленюк

    І що ви журналюги постійно створюєте сенсацію де її немає. З робить репортаж проте чому батьки поранених бійців і решта небайдужих громадян мусять купувати ліки на їх лікування про тонни вкрадених медичних препаратів. Проте що оп кму  постійно грабують рідну державу

keyboard_arrow_up