Партнер рубрики Події

Повний поворот: чому апеляційний суд скасував покарання для депутата Горохівського за «п’яну їзду»

Повний поворот: чому апеляційний суд скасував покарання для депутата Горохівського за «п’яну їзду»

«П’яна справа» чинного депутата міської ради Антона Горохівського пройшла апеляцію, і 21 лютого рішення набрало законної сили. 

Загалом у Тернопільському міськрайонному суді було дві спроби, аби розглянути справу Антона Горохівського. Перше засідання мало відбутися третього січня, але захисник депутата дав клопотання про ознайомлення з матеріалами справи. Друге – 24 січня, але на нього ніхто не з’явився, і суддя Тернопільського міськрайонного суду самостійно ознайомилася з матеріалами та прийняла рішення – штраф у розмірі 17 000 гривень та річне обмеження на керування транспортом.

А вже 21 лютого, як дізналися журналісти «20 хвилин», у Тернопільському апеляційному суді розглядали апеляційну скаргу, яка надійшла від адвоката депутата Назара Білецького.

Хмільний і в комендантську годину

Як раніше журналістам «20 хвилин» повідомляв начальник управління патрульної поліції Тернопільської області Богдан Шевчук, депутата Тернопільської міської ради зупинили о 00.56 16 грудня 2023 року на вулиці Руській. Він керував транспортним засобом Toyota Rav4. Після зупинки патрульні помітили в Антона Горохівського ознаки алкогольного сп'яніння.

Відео дня

«Тобто, запах алкоголю з порожнини рота, різка зміна забарвлення шкірного покриву обличчя, виражене тремтіння пальців рук. Патрульні пропонували водію визначити стан алкогольного сп’яніння на місці за допомогою «Alcotest» або проїхати на огляд у Тернопільський обласний медичний центр соціально-небезпечних захворювань. Він відмовився від запропонованих варіантів», — дізнаємося деталі із постанови Тернопільського міськрайонного суду від 24 січня.

Адвокат Назар Білецький подавав письмове заперечення на протокол про адміністративне правопорушення за частиною першою статті 130 КУпАП (керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння). Зокрема, захисник вважає, що при оформленні матеріалів справи порушили закон.

Попри всі заперечення, Тернопільський міськрайонний суд визнав винним Антона Горохівського у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченої частини першої статті 130 КУпАП. Покарання – штраф у розмірі 17 000 гривень, а також позбавлення права керування транспортними засобами на один рік.

Постанова необґрунтована?

Із сайту «Судова влада України» журналістам «20 хвилин» стало відомо, що сьомого лютого справу Антона Горохівського передали до Тернопільського апеляційного суду. Зокрема, його адвокат Назар Білецький вважає, штраф у розмірі 17 000 гривень та позбавлення права керування транспортними засобами на один рік – незаконні, необґрунтовані.

Щобільше, він переконує, постанову Тернопільського міськрайонного суду прийняли з грубим порушенням норм процесуального права. Про це «20 хвилин» стало відомо з постанови Тернопільського апеляційного суду від 21 лютого.

«Наявні у справі докази не підтверджують вчинення адміністративного правопорушення, за яким складали протокол від 16.12.2023 року. На відеозаписі з портативних відеореєстраторів неможливо встановити факт руху автівки, тож це виключає відповідальність водія. Також на відеозаписі не зафіксували, що поліцейськими вживалися заходи для зупинки транспортного засобу, відповідно до вимог пункту 8.9 ПДР України, – повідомляють в постанові. – У матеріалах справи відсутні докази, які могли б вказувати на наявність будь-яких ознак алкогольного сп'яніння».

Крім того, адвокат Антона Горохівського стверджує, правоохоронці мають запропонувати пройти огляд в медичному закладі не лише усно, а шляхом вручення водієві письмового направлення до закладу охорони здоров`я.

«Тому будь-які дії щодо відмови від проходження огляду не можуть трактуватися як вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст.130 КУпАП. Зі змісту відеозапису вбачається, що він не відмовлявся від проходження огляду на стан алкогольного сп'яніння в закладі охорони здоров’я, а наголошував на бажанні його пройти», — йдеться у постанові.

Суд не вбачає порушень?

Суддя Ігор Зіновійович Ваврів проаналізував матеріали справи, вислухав всі зауваження від адвоката Антона Горохівського. Пан Ваврів зазначив, «на відеозаписі чоловік поводить себе адекватно, чітко та впевнено відповідає на запитання працівників поліції, у нього природний колір обличчя, не порушена координація рухів та відсутнє виражене тремтіння пальців рук.»

— Також, з відеозапису з нагрудної камери працівників поліції вбачається, у Тернопільському обласному медичному центрі соціально-небезпечних захворювань пан Горохівський скаржився на погане самопочуття, але від проходження огляду на стан сп’яніння не відмовлявся. У відповіді на запит адвоката керівництво медзакладу повідомило, копія направлення на проходження медичного огляду водію, будь-які записи в журналах обліку та будь-які інші документи, які свідчили б про перебування його у вказаному центрі відсутні, — йдеться у постанові апеляційного суду.

Також суд констатує, неналежне оформлення працівниками поліції матеріалів справи свідчить про обґрунтовані сумніви у вчиненні Антоном Горохівським адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст.130 КУпАП.

Як результат – суд задовольнив апеляційну скаргу захисника депутата Тернопільської міської ради, якого притягували до адміністративної відповідальності. Постанова апеляційного суду набирає законної сили негайно після її винесення, є остаточною й оскарженню не підлягає.

Не коментуємо…

Журналісти «20 хвилин» неодноразово намагалися зв'язатися з депутатом, аби почути його позицію. Натомість пан Горохівський не відповідає на наші телефонні дзвінки та повідомлення.

Дзвонили ми і до захисника депутата Назара Білецького. Адвокат вислухав наші запитання, але відповідати на будь-яке з них відмовився.

Нагадаємо, Антон Горохівський – депутат Тернопільської міської ради від Всеукраїнського об’єднання «Свобода». Крім того, є начальником відділу реєстрації проживання особи управління державної реєстрації Тернопільської міської ради.

За даними Youcontrol, пан Горохівський є ще й співзасновником громадських організацій: «Спортивно-мисливський клуб «Поділля» та «Спілка орендарів «Офіс-центр «Україна».

Читайте також:

Спроба третя: в апеляційному суді розглянули справу «п’яної їзди» депутатки Мар’яни Юрик. Що вирішив суд?

ТОП-чиновники Тернопільщини, які втрапили у скандали і чим це закінчилось

Випили і за кермо. Тернопільські патрульні затримали у четвер трьох нетверезих водіїв

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (14)
  • Віра

    Нікому стільки уваги не приділяєте, як представникам во " свобода" . Що так?
  • Wolodymir Gryvas

    В партії свобода  одні пияки  і корупціонери.
  • 𝓛𝓲𝓵𝓲𝓬𝓱𝓴𝓪

    І знову той момент коли гроші вирішують все😒
  • Читач95

    Все вирішує капуста

    Мабуть була вона тлуста

    Магічну дію давно має

    На глум благословляє

keyboard_arrow_up