Партнер рубрики Події

ТОП-чиновники Тернопільщини, які втрапили у скандали і чим це закінчилось

ТОП-чиновники Тернопільщини, які втрапили у скандали і чим це закінчилось

Ми пригадали справи за 2023-ий рік, де в кримінальних чи адміністративних провадженнях фігурували високопосадовці, керівники міста й області, депутати та ТОП-чиновники. Згадуємо, чим закінчились справи і, якщо ще тривають, на якому етапі

Гучні затримання, звільнення, кримінальні провадження, суди, скандали…
Наприкінці 2023 року «20 хвилин» згадує резонансні справи ТОП-чиновників та посадовців Тернопільщини. Також ми дізнались, в яких з цих справ вже є рішення, а де досі тривають розслідування.

 

Михайло Головко

Найгучнішими були справи затримання наприкінці червня тодішнього голови облради Михайла Головка та двох тодішніх заступників голови ОВА Ігоря Дем’янчука та Ігоря Гайдука.

Відео дня

Їх звинуватили в отриманні неправомірної вигоди, йдеться у повідомленні на офіційному сайті НАБУ.
— За даними слідства, затримані вимагали майже 1,8 млн грн у власника підприємства за підписання актів виконаних робіт з будівництва та ремонту інфраструктурних об’єктів комунальним підприємством Тернопільської обласної ради, — йдеться у повідомленні, датованому за 26 червня 11:20. — Також за ці кошти вони обіцяли погасити борг Тернопільської ОВА перед цим ТОВ, за роботи, які вже виконані та прийняті в 2022 році.

Зазначимо, що у повідомленні НАБУ, яке вони оприлюднили другим, ввечері 26 червня, йдеться про іншу суму — «вимагали близько 2,4 млн грн у підприємця». 

Сума неправомірної вигоди становила 5-10% «відкату» за повернення заборгованості за виконані роботи. Не дивлячись на те, що підприємець займався волонтерською діяльністю та допомагав армії, можновладці все одно вимагали виплатити хабар, повідомили у НАБУ. Та зазначили, що після передачі третього траншу у розмірі понад 600 тис. грн усіх трьох затримали «на гарячому».

Детальніше читайте Як коментують затримання Михайла Головка і заступників голови ОВА у Тернополі

Колишній голова Тернопільської обласної ради Михайло Головко перебуватиме під цілодобовим домашнім арештом. Вищий антикорупційний суд змінив запобіжний захід. Про це йдеться у Telegram-каналі ВАКС.

— 17 листопада 2023 року слідчий суддя ВАКС частково задовольнив клопотання прокурора САП, та змінив запобіжний захід голові Тернопільської обласної ради, який підозрюється у проханні надати та одержанні неправомірної вигоди від бізнесмена-волонтера, — йдеться у повідомленні.
За рішенням суду, до Головка застосовано цілодобовий домашній арешт. Також, за клопотанням прокурора слідчий суддя ВАКС стягнув в дохід держави понад 805 тис. грн, які були внесені в якості застави за особу.

26 червня 2023 року Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура затримали Михайла Головка на отриманні хабаря

28 червня Головка арештували на 60 діб з можливістю внесення застави у 805 тисяч грн. 29 червня його випустили зі слідчого ізолятора після внесення за нього застави.

3 липня затриманий на хабарі Михайло Головко повернувся до роботи.

6 липня прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури подав до Вищого антикорупційного суду клопотання про відсторонення від займаної посади голови Тернопільської обласної ради Михайла Головка. 

7 серпня судді Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду розглянули апеляційну скаргу прокурора Антикорупційної прокуратури. Голову Тернопільської обласної ради Михайла Головка не відсторонили від посади.

25 жовтня Вищий антикорупційний суд не розглянув запобіжний захід для Михайла Головка. Тобто йому не продовжили особисті зобов’язання, він може покидати межі області та не носитиме електронний браслет.

26 жовтня на позачерговій сесії облради Михайла Головка звільнили з посади голови: «за» проголосували всі депутати. 

15 листопада стало відомо, що Спеціалізована антикорупційна прокуратура наполягає на зміні запобіжного заходу голові Тернопільської облради Михайлові Головку.

Читайте також:

Розмір застави для Михайла Головка у суді не збільшили: деталі

 

Ігор Гайдук та Ігор Дем’янчук

Вищий антикорупційний суд розглянув клопотання про продовження строку дії обов'язків, покладених на тодішніх першого заступника голови Тернопільської обласної військової адміністрації Ігоря Дем'янчука та заступника голови Тернопільської ОВА Ігоря Гайдука. Їхні зобов'язання продовжили на два місяці.Такі рішення 25 жовтня ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Раніше слідчий суддя ВАКС Олег Ткаченко повернув три клопотання про продовження строку дії зобов'язань, покладених на звільненого голову Тернопільської обласної ради Михайла Головка та двом заступників керівника Тернопільської ОВА Дем'янчука та Гайдука. Причиною стала відсутність доказу вручення цих клопотань стороні захисту.

А клопотання стосовно Дем'янчука та Гайдука встигли розглянути. Перший заступник голови Тернопільської ОВА зобов'язаний: прибувати за кожною вимогою; повідомляти про зміну свого місця проживання та місця роботи; утримуватися від спілкування зі свідками у цьому кримінальному провадженні та здати на зберігання закордонні паспорти. Гайдуку крім цих обов'язків також заборонили покидати Тернопіль та область без дозволу.

Нагадаємо, 26 червня НАБУ і САП повідомили про підозру також тодішнім заступникам голови Тернопільської ОВА Ігорю Гайдуку та Ігорю Дем’янчуку. За даними слідства, вони висловлювали наполегливі прохання місцевому бізнесмену та волонтеру надати в цілому понад 2,4 млн грн за підписання актів виконаних робіт з будівництва та ремонту інфраструктурних об’єктів комунальним підприємством Тернопільської обласної ради, а також за здійснення оплати за заборгованістю Тернопільської ОВА перед ТОВ за роботи, які вже виконані та прийняті у 2022 році.

Начальниця управління інформаційної політики та комунікацій з громадськістю Ганна Василенко того ж дня уточнила для «20 хвилин», що заступники Дем’янчук та Гайдук були увільнені з ОВА від 21 березня 2023 року.

Нагадаємо, 28 червня слідчий суддя Вищого антикорупційного суду застосував запобіжний захід до заступників голови Тернопільської обласної військової адміністрації (ОВА). Їм обрали тримання під вартою з альтернативою внесення застави у розмірі 805 200 грн до. Строк дії запобіжного заходу - 60 діб. Підозрювані внесли заставу. 

«20 хвилин» раніше з’ясували, Де насправді воюють заступники голови ОВА, яких підозрюють у отриманні хабаря?

 

Людмила Марченко

Підозру народній депутатці з Тернопільщини Людмилі Марченко із фракції «Слуга народу» оголосили, коли вона перебувала на 8 місяці вагітності. Невдовзі її виключили з  фракції  у Верховній раді.

«20 хвилин» звертались до Людмили Марченко за коментарем, однак вона відмовилась говорити про цю справу.

Доки тривало досудове розслідування, «20 хвилин» дізнались, що Людмила Марченко народила дівчинку.

13 грудня 2023 року прокурор САП за матеріалами досудового розслідування Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) скерував до суду обвинувальний акт стосовно народної депутатки України та її помічниці, яких викрили на отриманні 11,3 тис. доларів США за перетин кордону.

Нагадаємо, Спеціалізована антикорупційна прокуратура 11 липня оголосила про підозру народній депутатці та її помічниці. Вони пообіцяли організувати нелегальний виїзд громадянинові за кордон. Натомість вимагали гроші — 5,3 тис. доларів США.

Дії нардепа та її помічниці кваліфіковано за ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 369-2 КК України.

У межах досудового розслідування встановлено, що депутат спільно зі своєю помічницею за грошову винагороду пообіцяла громадянину забезпечити прийняття уповноваженим особами обласної військової адміністрації рішення про дозвіл на виїзд за межі України, а також внесення відповідних відомостей до Інформаційної системи «Шлях».

У подальшому співучасниками організовано надіслання звернення благодійної організації до однієї з районних військових адміністрацій, на підставі чого ОВА прийнято рішення про надання дозволу вказаному громадянину на проїзд як волонтера через державний кордон України з метою перевезення гуманітарного вантажу на територію України.

Після одержання дозволу помічниця нардепа зустрілась з громадянином та отримала від нього другу частину обумовлених коштів — 2 800 дол. США.

— Слідством встановлено два епізоди протиправної діяльності нардепки та її помічниці, — повідомили в Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі. — Перший епізод — отримання від громадянина за безперешкодний перетин кордону неправомірної вигоди у розмірі 6 тис. дол. США. Другий — отримання 5300 дол. США.

Санкція статті передбачає покарання у виді штрафу від 34 тисяч до 93,5 тисяч гривень або позбавлення волі на строк від двох до п’яти років.

Детальніше про справу читайте: 

Дешевше 5000$ не буде: нардепці Людмилі Марченко повідомили про підозру у зловживанні впливом

Якщо брати міськраду, фігурантів було троє. І, якщо Сергія Надала та Василя Бесагу суд виправдав або закрив провадження за відсутністю складу злочину чи правопорушення, то депутатку Мар’яну Юрик покарали за їзду напідпитку. Причому як в суді першої інстанції, так і в апеляції.
 

Сергій Надал

Міський голова Тернополя Сергій Надал побував у суді у квітні 2023 р.

Національне агентство запобігання корупції (НАЗК) позивалося до міського голови в особі обласної прокуратури, інтереси якої представляла прокурорка Тетяна Дедюх. Вона є начальницею відділу забезпечення діяльності у сфері запобігання та протидії корупції Тернопільської обласної прокуратури.

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК), нагадаємо, склало адміністративний протокол із конфлікту інтересів щодо тернопільського міського голови Сергія Надала. За офіційним повідомленням НАЗК, конфлікт інтересів з боку очільника Тернопільської громади полягав у тому, що він протягом 2021–2022 років дозволяв собі виписувати захмарні премії і матеріальну допомогу. У публікації Національного агентства з питань запобігання корупції йдеться про те, що Сергій Надал преміював сам себе у максимальному розмірі. За їхньої інформацією, обсяг преміальних міг сягати навіть 250% від посадового окладу.

На сайті НАЗК йдеться і про допомогу на оздоровлення, а також матеріальну підтримку для вирішення соціально-побутових питань. І все це у максимальних гранично допустимих обсягах. Такі діяння з боку очільника Тернополя містять ознаки порушень, передбачених частинами 1, 2 статті 172–7 Кодексу України про адміністративні правопорушення.
Прокурор вимагала визнати Сергія Надала винним у вчиненні адміністративного правопорушення та накласти штраф у розмірі 6800 грн. Адвокат Сергія Надала просив скасувати протокол через відсутність у діях міського голови складу адмінправопорушення.

– Закрити у справі Надала Сергія Віталійовича провадження у справі про вчинення адміністративного правопорушення, передбачені частинами 1 і 2 ст 172 Кодексу України про адміністративні правопорушення у зв’язку із відсутністю складу адміністративних правопорушень, – зачитала головуюча суддя Ірина Марциновська.

Як пояснила нам прокурор у справі, оскаржити постанову може у цьому випадку Сергій Надал або його захисник. Прокуратура не може оскаржувати дане рішення суду. Звичайно, ніхто апеляції не подавав.

Детальніше про цю справу читайте: 

Суд у справі преміювання Сергія Надала: що вирішили

 

Василь Бесага

Суд виправдав головного архітектора Тернополя, якого звинувачували в зловживанні владою.

5 липня 2023 року Тернопільський міськрайсуд визнав невинуватим і виправдав головного архітектора Тернополя Василя Бесагу, якому інкримінували службову недбалість. Як йдеться у вироку суду «за відсутності в його діях складу вказаного кримінального правопорушення».

Посадовцю міської ради Василю Бесазі, нагадаємо, у березні 2021 року оголосили підозру за зловживання владою або службовим становищем, за які йому загрожувало до 6 років тюрми з позбавленням права обіймати певні посади. Згодом справу перекваліфікували на «Службову недбалість», санкція передбачає до 5 років тюрми. Змінили обвинувачення у травні 2021 року — детектив НАБУ за погодженням із прокурором САП.

Через службову недбалість погодив незаконне відведення землі вартістю понад 1,3 млн грн – у міськрайонному суді в жовтні 2021 року розпочались слухання у справі головного архітектора Тернополя Василя Бесаги.

— Розслідуванням встановлено, що чиновник, перебуваючи на посаді в Тернопільській міській раді, внаслідок недбалого ставлення до виконання своїх службових обов’язків, погодив проєкт землеустрою щодо відведення земельної ділянки вартістю понад 1,3 млн грн для будівництва та обслуговування житлового індивідуального будинку, господарських будівель і споруд, — повідомила тоді речниця Тернопільської обласної прокуратури Леся Гурецька. — Через протиправні дії службової особи порушено вимоги Генерального плану, Плану зонування території  м. Тернополя, іншої дозвільної містобудівної документації.

Згідно з обвинуваченням, внаслідок службової недбалості посадовця незаконно вибула з володіння територіальної громади міста земельна ділянка, що на вул. Живова, в приватну власність, повідомили у прокуратурі.

​Василь Бесага, нагадаємо, від лютого 2011 року – начальник управління містобудування та архітектури – головний архітектор міста Тернопільської міської ради. За часів роботи попередньої каденції Бесагу не раз хотіли відправити у відставку депутати. Головного архітектора Тернополя неодноразово звинувачували у недотриманні будівельних норм, незаконних забудовах, зокрема на Привокзальному Майдані. Гучним став і скандал з неестетичним перефарбуванням частини приміщення на вул.Січових Стрільців у яскравий брудно-рожевий колір.

Як повідомив «20 хвилин» перший заступник прокурора області Олександр Божко, прокурор оскаржуватиме вказаний вирок.  

Детальніше про справу читайте: 

Суд виправдав головного архітектора Тернополя, якого звинувачували в зловживанні владою

 

Мар’яна Юрик

Їзда напідпитку і 1, 88 проміле алкоголю — справа депутатки міськради Мар’яни Юрик пройшла дві судові інстанції. І в Тернопільському міськрайонному суді, і в Тернопільському апеляційному її визнали винною за їзду напідпитку. Як вдалось нам дізнатись від власних джерел, у депутатки вилучили посвідчення водія до 29 серпня 2024 року.

Мар’яну Юрик, нагадаємо, Тернопільський міськрайсуд притягнув до відповідальності за керування авто напідпитку — штраф 17 тис грн. і позбавлення прав керування на рік.
Справу розглядав суддя міськрайонного суду Віктор Братасюк.
Як з’ясувалось, депутатку зупинили вночі у центрі міста, під час комендантської години, щоб перевірити документи. І з результатом алкотестера, який показав 1, 88 проміле, вона погодилась, підписавши акт. Тоді на неї склали протокол за ст. 130 КУпАП – за керування напідпитку, — і відправили документи до суду.   

У суді досліджували матеріали відеофіксації з нагрудної камери поліцейського, на яких зафіксовано обставини подій. На місці зупинки огляд на визначення стану алкогольного сп`яніння здійснювався за допомогою технічного приладу газоаналізатора Alcotest, повірка дійсна до 28.12.2023 року. А на табло висвітлився показник — 1, 88 проміле. Водійка з результатами огляду на місці була згідна, повідомила, що «випила бокал просєко», від проходження огляду в КНП Тернопільський обласний медичний центр соціально-небезпечних захворювань ТОР відмовилася. А під актом огляду на стан алкогольного сп`яніння стоїть підпис депутатки про згоду з результатами огляду 1, 88 проміле.

Після винесення постанови у міськрайсуді, Мар’яна Юрик у коментарі «20 хвилин» просила тернополян утриматись від попередніх коментарів та суджень, поки не завершені всі юридичні процеси. Після їх завершення обіцяла обов’язково і цілісно прокоментувати дану ситуацію та повідомити про результати. А адвокат депутатки подав апеляційну скаргу.

29 серпня суддя Тернопільського апеляційного суду Василь Сарновський скаргу адвоката відхилив, а постанову міськрайсуду залишив в силі. Рішення апеляційного суду набирає чинності з моменту її проголошення і оскарженню не підлягає.

Детальніше про справу читайте:

В апеляційному суді розглянули справу «п’яної їзди» депутатки Мар’яни Юрик. Що вирішив суд?

Коли матеріал готувався до друку, 19 грудня, журналістка вкотре намагалась зв’язатись із Мар’яною Юрик та отримати врешті обіцяний коментар. На дзвінки, як і після апеляційного суду, депутатка не відповідала. У вайбері, куди ми надіслали їй повідомлення, не читала. Ми готові опублікувати коментар Мар’яни, щойно вона погодиться говорити.  

 

Сергій Бабій

Досі у суді на розгляді перебуває справа заступника податкової Тернопільщини Сергія Бабія. За статтею, яку інкримінують, посадовцю загрожує до 10 років позбавлення волі.

Сергій Бабій не перебуває під вартою, адже вніс 1 млн 40 тис грн застави і перебуває на волі з електронним браслетом.

Податківця, який намагався заробити на оборудках, працівники ДБР, нагадаємо, викрили на початку вересня 2022 року на Тернопільщині. Сергія Бабія та його спільника затримали на «гарячому» – під час отримання коштів.

— Встановлено, що посадовець очолював комісію регіонального рівня з відшкодування ПДВ та віднесення суб`єктів господарювання до переліку ризикових, — повідомляє Державне бюро розслідувань. — Він записав місцеве підприємство до переліку ризикових платників податків і вимагав від його власника 5 тис. доларів США за те, щоб виключити його з цього переліку.

Для отримання грошей посадовець залучив свого сусіда. Той отримав від підприємця кошти і передав їх посадовцю, після чого ділків затримали працівники ДБР.

Під час обшуків в помешканні податківця вилучені гроші, старовинні монети, зброю та боєприпаси.

При затриманні посадовець чинив опір і намагався втекти на власному автомобілі, при цьому він завдав травм одному із правоохоронців, зазначили у ДБР. Посадовцю повідомили про підозру в одержанні неправомірної вигоди службовою особою за попередньою змовою групою осіб, та в умисному заподіянні працівникові правоохоронного органу тілесних ушкоджень (ч. 3 ст. 368, ч.3 ст.369-2, ч. 2 ст. 345 КК України).

1 вересня 2022 року Сергію Бабію обрали міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з правою внесення застави 1 млн 40 тис грн. Заставу він вніс, і зараз з електронним браслетом приходить на засідання суду.

Як повідомили «20 хвилин» у Тернопільському міськрайсуді, справа Бабія на стадії дослідження доказів, потім допит свідків, потерпілого та обвинуваченого.

Детальніше читайте: Заступник податкової Сергій Бабій вийшов під заставу

 

«20 хвилин» й надалі стежитимуть за цими справами та повідомлятимуть про зміни читачів

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • @@&)₴

    Коли вже ту мразоту закриють а караще розстріляти а гроші забрати на потреби ЗСУ!!!!!!!

keyboard_arrow_up