Права квартирантів таки порушили, кажуть юристи

Права квартирантів таки порушили, кажуть юристи

Ані голова Фонду пам’яті Мит­рополита Мефодія, ані його роди­чі не можуть розпоряджатись майном померлого до оформлення права власності. Тож як у діях першої, так і другої сто­рони є порушення, стверджують юристи.

Читайте також: Борються за квартири Митрополита Мефодія


  Ми проконсультувались щодо окремих моментів із трьома незалежними юристами, адвокатами. Їхня відповідь однозначна: сторони діють однаково неправомірно.


  — У таких випадках жодна зі сторін не має права розпоряджатись квартирою й укладати будь-які правочини, у тому числі і на охорону,?— каже юрист Олена Степанова. — Спадкоємець за заповітом лише вступив у право наслідування, але право власності виникає з моменту його реєстрації у Держреєстрі. Нема права власності і у родичів. Тож договір на охорону з приватною охороною є оспорюваним, оскільки ЗУ «Про охоронну діяльність» та ліцензійні умови чітко передбачають наявність документа, який посвідчує право користування нерухомим майном або право власності на нерухоме майно.

  З огляду на це жодна зі сторін, вочевидь, не мала права розпоряджатись житлом. А тим паче — поселяти квартирантів. Ми поцікавились у «помічника адвоката» пані Наталії, на якій підставі вона уклала договір оренди.

  — На підставі заповіту, яким власник фактично позбавив сво­їх рідних майна. Поки даний до­кумент не буде скасовано рішенням суду, він є чинним та останньою волею покійного,?— відповіла жінка.?— Тим паче, за усім майном, як за життя, так і після смерті Митрополита наглядала, сплачувала рахунки, проводила поточні ремонти, володіла ключами доступу пані Шевчук. На час укладення договору оренди вже була закрита кримінальна справа, а почеркознавча експертиза встановила, що підпис на заповіті виконано заповідачем власноруч.

  Таку відповідь наші юристи не вважають обгрунтованою та переконливою.
  — Заповіт — це лише підстава набуття права власності на квартиру у порядку спадкування і не більше, це не є право власнос­ті,— аналізує адвокат Андрій Ку­курудза.— Власність на цю квартиру виникає з моменту державної реєстрації свідоцтва про право власності на квартиру за заповітом, яке оформляє нотаріус та реєструє його у відповідному реєстрі прав на нерухоме майно.

  А ось права квартирантів, які, вочевидь, знали про спір за спадок, згідно із законодавством, порушені.

Відео дня


  — Є договір про оренду. При укладанні орендарі мали б поцікавитись, кому належить право власності на квартири. Та, припустімо, не поцікавились, — каже адвокат Василь Когут. — Вселились, уклали договір про охорону з управлінням поліції охорони — мали таке право на підставі договору оренди.


Тож тепер квартиранти мають право подавати заяву до суду.  Адже УПО не мало б допустити сторонніх людей у «їхнє» житло — пред’явлені роди­чами документи не є правом власності. Також логічними, як кажуть адвокати, є заяви квартирантів про проникнення в квартиру. Проте, розуміючи, що основа конфлікту лежить у спорі за спадок, і поліція, і УПО намагаються якнайменше встрягати у ці розбірки.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up