Приміщення лікарні у Почаєві віддали лаврі

Приміщення лікарні у Почаєві віддали лаврі
Невдалою була спроба ухвалити у парламенті законопроект, що мав сприяти приватизації споруд Почаївської лаври чоловічим монастирем УПЦ у єдності Московським патріархатом.

Водночас лаврі дозволили приватизувати корпуси Почаївської райлікарні, які їй належали до “совітів”. Ініціативу передати пам’ятку УПЦ, за словами депутата облради Степана Барни, 23 вересня не підтримав профільний комітет Верховної Ради.
Нагадаємо, нардепи - регіонал Дмитро Шенцев і член провладної депутатської групи “Реформи заради майбутнього” Юрій Бут - пропонували внести зміни до переліку пам’яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації. Вилучити звідти весь комплекс лаври. Опісля Кабміну мали рекомендувати вжити заходи щодо передачі будівель Почаївської лаври у власність релігійній громаді.


Орендують корпуси
“Проект розроблено в зв’язку з необхідністю відновлення порушених прав Церкви і соціальної справедливості... Повернення культових споруд Почаївської лаври релігійній громаді забезпечить належне утримання і використання цієї культурної спадщини та недопущення зловживань щодо неї. Вказана передача відповідає принципам верховенства закону, історичним вимогам та державним інтересам”, - цитуємо пояснювальну записку до законопроекту. Нардепи у комітеті вирішили інакше. Проте ніхто з парламентарів і представників місцевої влади не заперечував, щоб релігійна організація стала власником корпусів Почаївської райлікарні. Медзакладу, як повідомив головний лікар Богдан Кучер, дозволили орендувати приміщення за 1 грн на рік.
- Це – два лікувальних корпуси, - розповідає медик. – Владика Володимир (єпископ Володимир Мороз, настоятель лаври – прим. ред.) гарантує, що приміщення не заберуть, доки лікарня не отримає нових. Вони нам допомагають, обіцяли встановити металопластикові вікна.
До 1939 р. ті корпуси лікарні належали лаврі, тож медики розуміють, що майно лише повернули власнику.
- Лікарня отримала припис прокуратури зупинити дії щодо приватизації приміщень, бо їхній історичний власник - лавра, - додає пан Кучер.
Виселяти не будуть
У медзакладі, як каже головний лікар, працюють 250 осіб. Там є 101 ліжко для хворих.
- Лавра - власник хірургічного, дитячого, пологового, терапевтичного та інфекційного відділень, денного стаціонару, - додає завхірургічним відділенням Віталій Черетенко. – Вони хочуть приватизувати лавру. Якщо це станеться, існує імовірність, що захочуть, аби ми звільнили корпуси.
Натомість єпископ Володимир стверджує, що питання про виселення лікарні не стоїть.
– Ми допомагаємо їм, як можемо, - каже він. - Також один раз на день із лаври Почаєвом розносять обіди для тим, хто потребує допомоги, хворим і немічним.
Голова Кременецької райадміністрації Роман Михальчук також каже, що медзаклад не виселятимуть.
- Гарантії 100-відсоткові. Згодом збудують новий сучасний корпус, - зазначає посадовець.
Коли ми поставили питання, чи не краще було спершу звести нове приміщення, а тоді віддавати старе, пан Михальчук повторив, що гарантії отців – 100%-ві. До того ж, до нової споруди для лікарні зможуть взятися хіба тоді, як зведуть 63-квартирний будинок. У нього, пояснив керманич району, мають переселити мешканців почаївських аварійних будинків.
- У Кременці корпуси лікарні стоять недобудовані і, швидше за все, питання про нову лікарню ще не будуть піднімати, - припускає, у свою чергу, Богдан Кучер.

Потрібні єдині правила

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">
- Із проханням повернути майно лавра звертаємося до влади не вперше, - розповідає владика Володимир Мороз. – Адже є указ першого президента, розпорядження другого, постанова Кабміну про ліквідацію наслідків тоталітаризму. Йдеться про повернення майна, яке у Церкви забрали ще за декретом Леніна і постановами пізніших безбожників.
Владика вказує й на інші підстави для такого кроку. Адже на Тернопіллі, як наголошує він, повернули майно греко-католикам, православним УПЦ Київського патріархату, УАПЦ і римо-католикам.
- Ми просимо повернути все церкві, а не якійсь особі, - продовжує отець. – Ми – Українська церква. На 93-95% ми - українці. За Союзу нас називали націоналістами, бо ми розмовляємо українською, а тепер – не знаю чому – кличуть москалями.
Разом із тим, зауваження щодо законопроекту, який відкриває можливості до приватизації монастирем пам’ятки національного значення, висловили не тільки нардепи, а й фахівці із головного науково-експертного управління Верховної Ради. Так, у відповідному висновку нардепам радять пам’ятати, що у переліку пам’яток, які не підлягають приватизації, крім Почаївської, є також Святогірська і Києво-Печерська лаври. “За цих умов було б доцільнішим питання повернення культових будівель і майна, які становлять державну власність, у власність релігійних організацій вирішувати не лише стосовно окремих об’єктів, а комплексно на підставі спеціального законодавчого акту про таке повернення,” йдеться у документі.
- Очевидно, так, - відповідає на питання кореспондента, чи означає дана фраза заклик створити однакові для всіх умови повернення майна, керівник головного науково-експертного управління Верховної Ради Василь Борденюк.
Фахівці нагадують, що створити чіткі правила повернення церковного майна Україну закликала і Рада Європи. До слова, подати відповідний законопроект президент зобов’язав Кабмін ще до 1 лютого 2011 р.
- До переліку пам’яток, які не підлягають приватизації, належать особливо цінні та важливі, - пояснює керівник відділу містобудування, охорони пам’яток та нагляду за будівництвом управління містобудування та архітектури обладміністрації Ярослав Пелехатий.
Питання повернення майна, що колись належало Церкві, але не входить у вище згаданий перелік, – у компетенції обладміністрацій. Відтак, каже він, якби парламентарі виключили лавру зі списку, її подальшу долю вирішували б Валентин Хоптян і його підлеглі. Але наразі робота обладміністрації “кульгає” у цьому плані. Так, роками тривають безплідні розмови чиновників про повернення монастиря УГКЦ отцям-василіанам у Краснопущі.
- Держава давно не виділяє коштів на храми, які перебувають в її власності. Якби ми чекали на ті гроші, все уже занепало б, - додає владика. – Ви ж бачите, як нині виглядає лавра.
Отже, різні конфесії мають схожі проблеми. Проте є у справі Почаєва ще одна заангажована сторона – УПЦ Київського патріархату.
- Громада в Почаєві переважно під Московським патріархатом. Але якщо ми маємо незалежну державу, то повинні мати і єдину незалежну церкву, - каже місцевий активіст, голова осередку КУНу і староста громади вірян Київського патріархату Микола Семенишин. – Лавра повинна належати цій єдиній церкві. Раніше ми служили у Приходській церкві, але її забрала УПЦ МП.
Київському патріархатові, як каже пан Семенишин, виділили 35 сотих на межі Почаєва. Там громада будує каплицю. І владика Володимир, і колишній депутат міськради визнають, що наразі конфесії співіснують мирно.
- Ми б і раді, щоб вони з нами співпрацювали, але вони не беруть участь у національних заходах. Ми для них розкольники і неканонічні, - додає учасник національно-визвольних змагань почаївець Федір Венжинович.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Anonymous

    Зараз всі церкви перетворились в комерційні структури.
  • Anonymous

    для мене Лавра зараз це..... навіть не знаю як сказати....якшо пишуть шо католиків не сповідаєм то це ненормально....а якби католику чи мосульманину стало погано десь неподалік, то лишили б помирати чи як???це я мінімум не по-християнськи,я так думаю.
  • Anonymous

    А може б нашим сім’ям повернули то шо тоталітарний режим забрав?

    Anonymous reply Anonymous

    ачо,усьо путьом.як каже хоружівське чмо-як що б була юлька було би гірше,всі церкви стали б масковського патріархату і ніяких проблем

    Anonymous reply Anonymous

    Отці гарантують 100%-во - та в нашій так званій державі гарантії може дати лише морг і то після контрольного пострілу. Сьогодні вони гарантують одне - завтра при переміні обставин ше такееее заспівають!!!!!!!!!!
  • Anonymous

    Бідний ти, бідний, не знаєш, чому москалями називають? а в якій ще церкві кидаються на людей за те, що вони віряни КП чи греко-католики, як даєш на Службу, і пишеш не Іоанн, а Іван, де спотворюють історію своїми недолугими екскурсіями, служать Москві і ненавидять Україну. Якщо бути правдивим - Лавра починалася як католицький храм. А зараз в ній тільки політика: великоімперська, україноненависницька. Про це вже самі почаївці говорять. Так, - це велика святиня, але вона належить народу, а не московським попам.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 млн грн 09:02 Окупанти вдарили по багатоповерхівці в Дніпрі. Є загиблі, серед них — дитина Від читача 10:01 Набір до патрульної поліції Тернопільської області триває 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up