Партнер рубрики Події

«П’ять днів тримали сина і не випускали»: батьки звернулися до суду зі скаргою на військкомат

«П’ять днів тримали сина і не випускали»: батьки звернулися до суду зі скаргою на військкомат
  • У редакцію «20 хвилин» звернулися батьки 25-річного хлопця, якого троє працівників тернопільського військкомату примусово забрали до військкомату.
  • Хлопець відмовляється проходити медичну комісію. Батьки разом з адвокатом звернулися до суду, щоб хлопця відпустили. Юнак перебуває у приміщенні військкомату уже п’ятий день, кажуть рідні.
  • Як було насправді, ми намагалися дізнатися і у працівників військкомату. Однак ті на коментарі скупі.

Як розповідає батько Валерія пан Микола, сина затримали працівники військкомату просто на вулиці в Бучачі, посадили в машину та повезли в Тернопіль. Як запевняє Пан Микола, юнак не переховувався, а повістки йому не надходили. Нагадаємо, схожа ситуація трапилася у жовтні, коли працівники військкомату "затримали" близько 40 юнаків та відмовлялися будь-кого випускати.

- Син зателефонував мені вночі і сказав, що його забрали у військкомат у Тернополі, – розповідає батько хлопця пан Микола. – Я приїхав, мені ніхто нічого не сказав, ні де він, ні що з ним роблять. На другий день приїхав знову, і мені сказали їхати в Бучач, де його «злапали». Там він був по роботі. Сам він стоїть на обліку у військкоматі у Зборові. Ми викликали поліцію, залучили адвоката. Працівники поліції змогли до нього зайти, щоб він написав заяву про викрадення і незаконне утримання.

Як розповідає батько хлопця, юнаку стало зле у військкоматі, і йому довелося викликали швидку.

Відео дня

- Медики, які приїхали на виклик, зробили йому кілька ін’єкцій та радили госпіталізувати хлопця у медичний заклад, однак працівники військкомату відмовили в цьому, - говорить чоловік. 

Журналіст "20 хвилин" звернувся в КНП «Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф», щоб дізнатися, чи справді юнакові викликали швидку допомогу. У технічному відділі інформацію про виклик швидкої на Тролейбусну підтвердили. Зі слів медика, 

Юнак перебуває у міському військкоматі уже п’ятий день. Проходити медичну комісію хлопець відмовляється.

Як розповідає батько Валерія, інцидент із затриманням трапився у місті Бучач у четвер, 31 жовтня. Троє молодиків у цивільному одязі підійшли до Валерія біля магазину, сказали що вони - працівники військкомату та запитали про вік. У цей час повз нього проходили працівники поліції, які втрутилися в дану ситуацію. Як каже батько хлопця, коли працівники помітили правоохоронців,  вони кинули юнака на землю і втекли.

- Поліцейські повідомили хлопцю, що він може звернутися на лінію «102», що і зробив хлопець. Коли поліцейські взяли пояснення у Валерія та поїхали, працівники військкомату повернулися та посадили призовника у автомобіль, - продовжує він.

Як розповів адвокат Валерія, батько вирішив звернутися до суду та прокуратури, щоб вплинути на ситуацію.

- Батько звернувся до прокуратури та суду щодо незаконних дій стосовно утримання його сина вже п’яту добу, – розповідає адвокат Ігор Янкович. – Працівники військкомату не мають повноважень затримувати осіб. Це можуть робити працівники поліції, відповідно до норм чинного законодавства. 4 листопада міськрайонний суд має  прийняти рішення щодо скарги на дії працівників військккомату про утримання хлопця. Якщо скаргу задовольнить слідчий суддя, суд має винести ухвалу, щоб вжити заходів для звільнення юнака.

Слідчий суддя має винести рішення стосовно скарги впродовж 24 годин після звернення.

В обласному військкоматі коментувати дану ситуацію відмовилися. Як раніше розповідав заступник військового комісара, начальник відділу комплектування та призову Тернопільського обласного військового комісаріату Петро Сирко, працівники військкомату не мають право затримувати хлопців призовного віку, але можуть вручити повістку в будь якому місці, оскільки закон не регулює цю процедуру. Призовників не можуть насильно змушувати проходити медогляд, але вони зобов’язані це робити.

- Ми не можемо насильно змушувати проходити призовників медичний огляд, але в Законі України вказано, що призовник зобов’язаний пройти медичний огляд перед відправкою до військової частини, – пояснює Петро Сирко. – Працівники військкомату можуть вручити повістку в будь-якому місці та будь-який час, у тому числі і на вулиці.

Також, Петро Сирко пояснює, що якщо повістка не була вручена, особи призовного віку мають самі з’явитися до військкомату.

- Згідно з указом президента, призову до військової служби підлягають придатні за станом здоров’я громадяни України віком від 20 до 27 років, – розповідає Петро Сирко. – Призовників оповіщають повістками через селищні ради, працівниками військового комісаріату та через житлово-експлуатаційні організації. Згідно із законом, якщо повістка за якихось обставин не надійшла, громадяни України призовного віку мають самі з’явитися у військкомат у десятиденний термін з моменту указу президента про оголошення призову.

Як пояснює адвокат Ігор Янкович, відповідно до п. 56 «Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних» районні (міські) військові комісаріати звертаються до органів Національної поліції для розшуку, затримання та доставки до районних (міських) військових комісаріатів громадян, які ухиляються від виконання військового обов’язку. Згідно п. 59 вказаного Порядку органи Національної поліції за зверненням органів місцевого самоврядування та районних (міських) військових комісаріатів здійснюють розшук, затримання і доставку до районних (міських) військових комісаріатів громадян, які ухиляються від виконання військового обов’язку. Отже, відповідно до норм чинного українського законодавства повноваження на затримання та доставку громадян, які ухиляються від виконання військового обов’язку  мають органи Національної поліції.

Як згодом повідомив адвокат Володимира, суддя звернувся до військкомату, щоб хлопця доставили в суд, щоб особисто з'ясувати всі обставини інциденту. Однак юнака так і не привезли до суду у визначений термін. Як повідомив згодом адвокат, працівники військкомату випустили хлопця. Батько разом з адвокатом проситимуть суд зупинити розгляд скарги, оскільки по факту юнака вже немає на території військкомату. 

Читайте також - Що робити, якщо вас намагаються «затримати» працівники військкомату.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (28)
  • Саша Крест

    В Раде рыдающие кнопки,
    Премьер на самокате,
    Министр экономики дебил,
    Министр обороны нефтяник,
    Глава комитета иностранных дел баб снимает,
    Глава офиса президента на Сан Тропе с профурами гуляет
    и на фейсбуке фотки свои без зубов выставляет,
    А Кива просто дрочит от нефуй делать...
    И на вершине этого всего
    42 летний НЕЛОХ.
    Вот примерно такой же пиздец
    в головах тех, кто все это выбрал.

    Ігор Дуда reply Саша Крест

    НОВОПРИЗНАЧЕНОМУ НАЧАЛЬНИКУ УПРАВЛІННЯ СБУ В ОБЛАСТІ ЮРІЮ БОРЕЙЧУКУ:
    Саша Крест reply Ігор Дуда 11 липня 2019 P.S.  а взагалі, я зараз к новоселью готовлюсь.... багато людей очікую... Гриценка знаєш? чув такого? буде також... плани будемо робити, як зелену шмарклю дусити... ДУДІТИ також будемо... ЖІЗНЬ - прєкрасна! Посилання на джерело: https://te.20minut.ua/blogs/m-yasnik-z-pal-cyami-skripalya.html reply
    ВАС, ЯК СЛУЖБОВУ ОСОБУ, НЕ ЦІКАВИТЬ,ЯКИМ ЧИНОМ ІСТОТА з КЛИЧКОЮ "саша крест"  ЗБИРАЄТЬСЯ "ЗЕЛЕНУ ШМАРКЛЮ ДУСИТИ"?

    П е т р о reply Ігор Дуда

    Оляля, а хто така ЗЕЛЕНА ШМАРКЛЯ? З ШМАРКЛЯМИ взагалі то мають справу в сортірах. Як хуйло казало знаєш?

    Ігор Дуда reply Саша Крест

    Штрих до портрета субєкта з нав'язливим синдромом, якого я  по-дружньому називаю "воно" - саші креста (воно ж - валєра ле-гандонський і навіть jack winchester - во як!). Воно - дуже піжонисте і  дуже безграмотне створіння, якому навішані колишньою дружиною роги остаточно підірвали й без того мізерні розумові ресурси. Тому й бризкає злістю і жовчю. В ієрархії хребетних перебуває нижче приматів і наближається до парнокопитних. Прикмети: невисокого росту, клаповухе. Характер: постійно любить вихвалятися, як "шикарно" живе, куди роз'їжджає і т.п. Вперте як віслюк, продовжує ховатися за кличками, хоча мало б второпати: єдина істота, яка може так наполегливо ГАВКАТИ З НОРИ - це те ущербне ЧМО, ЯКОГО ПОКИНУЛА ЖІНКА ЗАРАДИ КОГОСЬ ІНШОГО. (юридичний постулат ще Стародавнього Риму - "Кому вигідно?").
    А ось рівень його інтелекту і духовного розвитку:
    Саша Крест reply Ігор Дуда 11 липня 2019 нєєєєєє... ну це ти вже фуфло женеш... УСЁ ведь правда!!! ха-ха-ха... особливо про обриганий одяг та обісцяні труси... та й про котика-хамла Дударика також свята правда... а гроші коли віддавати плануєш? А-а-а-а-а? ті, що напиздив на випивон та пігулки... чи ти, ЄБЛАНЕ, думаєш я тобі забуду? я тобі ще, ПІДАРУ, за школу та мєнтовку нагадаю... P.S.  а взагалі, я зараз к новоселью готовлюсь.... багато людей очікую... Гриценка знаєш? чув такого? буде також... плани будемо робити, як зелену шмарклю дусити... ДУДІТИ також будемо... ЖІЗНЬ - прєкрасна!
    Посилання на джерело: https://te.20minut.ua/blogs/m-yasnik-z-pal-cyami-skripalya.html

    Ігор Дуда reply Саша Крест

    а...почєму...би...тєбє...ЧМО сциклівоє....і....анонімноє...  самом унє...пойті....в....армію....которую...так...сільно...укрєпіл...твой...горячо....ллюбімий...король-"Рошен"...і....которого...ти...славіл....почті...в... каждой....твоєй....бєзграмотной....брєдятінє....
    С ...тєбя....там...била....би польза....- виставляло би ти....ЧМО...свої....рога...і..."вуши"....как...ловушку....для ....лугандоновскіх....снайпєров....і твой....кумір....которому....ти....усєрдно....лєзло...в...жопу....обявил....би....тєбя..."героєм" - даже...с отстрєлєннимі..."вушами"...і рогами...
    С уваженія....к будущєму...герою...сорхраняю...єго ...стіль....пісьма....і дебільной....рєчі
  • Вальдемар

    Як в генделику за кухолем пива то всі здорові, всі крутезні бики а як в військомат то дебільно хворі ))) Хай окопи покопає сцикун, чим він краще за інших???

    дед reply Вальдемар

    ох ротяка в тебе чорна
  • Анонім

    Ну п.....ц лікарі швидкої кажуть про госпіталізацію ,а воєнкоми відмовляються у мене питання цей хлопака ,що власність военкомату , що вони розпоряджаються його здоровям вже взагалі берега попутали .Щкода ,що батьки скарги забирають треба було провчити военкомів ,оскільки заява писалася колицей хлопака був на території військомату ,а значить злочин зафіксований і нехай відповідають за 5 дений термін незаконного утримання.
  • Анонім

    І правильно зробили ,що подали в суд. Оскільки тих 40 чоловік ніхто не подав скарги в суд і їм то зійшло з рук ось военкоми і далі починають бикувати .Вони напевно думають ,що їхні дії законні.Молодець хлопака ,що тримається і не ведеться на такі ганебні дії війскомату.

    аваков reply Анонім

    буде клас якщо батьків із синулею оштрафують за ухиляння від конституційного обовязку - захищати Україну, та ще й під час військового конфлікту. Ганьба ВАМ, патріоти хренові, диванні. значно легше стати на коліна перед труною чужого сина

    Анонім reply аваков

    Це все суд має вирішувати де і кого штрафувати ,затримувати. Служба в армії потрібна ,але для всіх ,а не тільки простих людей .Ось взяти списки всіх синочків чинуш ,бізнесменів і подивитися чи вони взагалі стоять на обліку у військоматі ,а потім будете казати . Так і владу треба штрафувати ,що вони не виконують своїх обовязків щодо народу . Як державі треба так ти зобовязаний ,а як тобі треба наприклад гроші на лікування,операцію так держава тобі реальний член показує

    аваков reply Анонім

    буде клас якщо батьків із синулею оштрафують за ухиляння від конституційного обовязку - захищати Україну, та ще й під час військового конфлікту. Ганьба ВАМ, патріоти хренові, диванні. значно легше стати на коліна перед труною чужого сина
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади Від читача 10:03 На Тернопільщині шукають роботу 554 переселенці 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб 20:00 Жителька Хмельниччини намагалася відкупитися від поліції за п'яну їзду 19:03 Скільки коштує зібрати великодній кошик: як змінилися ціни за рік у Тернополі photo_camera 18:30 Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал ( пресслужба Тернопільської міської ради) 18:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ, особливо серед дітей 17:15 Мріяв обійняти доньку, яку не бачив понад рік: історія відновлення тернопільського захисника 16:35 Чоловіку, який у Тернополі вивіз тіло померлої матері у валізі в парк, загрожує до трьох років тюрми 16:10 Смерть чоловіка в Настасові: працівнику агропідприємства оголосили підозру у вчиненні наруги над тілом 15:20 Жителів Тернопільської області підозрюють у незаконному видобутку піску на понад 40 млн грн play_circle_filled photo_camera 14:30 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають і скільки коштували? photo_camera 13:55 Підозрюваним у нападі на поліцейських оголосили нове обвинувачення і взяли під варту 13:06 У селі біля Тернополя була стрілянина — 60-річний тернополянин отримав три вогнепальні поранення 12:35 На Тернопільщині не вистачає медиків
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up