Що потрібно знати, якщо вас намагаються «затримати» працівники військкомату

Що потрібно знати, якщо вас намагаються «затримати» працівники військкомату
  • Працівники військкомату у цивільному одязі доставили близько 30 юнаків до міського військового комісаріату у понеділок, 14 жовтня. Батьки та самі хлопці запевняли, що юнаків тримали силоміць, не давали покинути приміщення та змусили проходити медкомісію.
  • Чи можуть працівники військкомату "затримувати" юнаків призовного віку та, як захистити свої права у разі адміністративного затримання представниками правоохоронних органів пояснює адвокат.

Нагадаємо, 14 жовтня близько трьох десятків батьків та родичів юнаків разом з адвокатами «штурмували» міський військкомат, де перебували хлопці призовного віку. Юнаків відмовились випускати з приміщення.

Як розповідає адвокат Віталій Вітів, хлопців не мали права затримувати працівники військкомату та тримати без їхньої згоди. Адміністративне затримання можуть проводити представники правоохоронних органів. Кожен заарештований чи затриманий має бути повідомлений про причини затримання.

- Відповідно до ч. 4 ст. 29 Конституції України, кожен заарештований чи затриманий має бути невідкладно повідомлений про мотиви арешту чи затримання, – розповідає Віталій Вітів. – Затриманому мають роз’яснити його прав та надати можливість з моменту затримання захищати себе особисто та користуватися правовою допомогою захисника. Про це в протоколі про адміністративне затримання робиться відповідний запис та зазначаються число, місяць, рік та час, кого повідомлено і в який спосіб.

Відео дня

Зокрема, затриманому мають роз’яснити його права: ознайомитися з матеріалами справи, давати пояснення, подавати докази, заявляти клопотання, при розгляді справи користуватися юридичною допомогою, виступати рідною мовою і користуватися послугами перекладача, якщо не володіє мовою, якою ведеться провадження; оскаржити постанову по справі (ст. 268 КУпАП).

Як пояснює адвокат, за неможливості проінформувати родичів або у разі відмови затриманого надати інформацію про них для їх повідомлення, про це робиться відповідний запис затриманої особи та посадової особи, яка складає протокол про адміністративне затримання, із зазначенням поважних причин. Про затримання неповнолітнього обов’язково повідомляють його батьків або осіб, які їх замінюють. У протоколі про адміністративне затримання зазначається час, дата повідомлення, кого повідомлено і в який спосіб.

За загальним правилом адміністративне затримання особи, яка вчинила адміністративне правопорушення, може тривати не більш як три години (ст. 263 КУпАП). Однак утримання юнаків у військкоматі по факту не було адміністративним затриманням, оскільки представники військкомату не мають таких повноважень.

Адвокат пояснює, що працівники військкомату порушили закон, оскільки їм обмежили свободу пересування та не дозволили покинути приміщення військкомату. Як пояснювали батькам правоохоронці, які прибули на виклик родичів, хлопців ніхто не затримав, а їх насправді «запросили». Батьків такі слова обурили, оскільки очевидці таких «запрошень» розказують, що троє чолов’яг перевіряли документи у молодих людей на вулиці, та силоміць волокли в автівку. При цьому працівники військкомату, як кажуть очевидці, не представлялися. Однак заступник військового комісара, начальник відділу комплектування та призову Тернопільського обласного військового комісаріату Петро Сирко запевнив, що працівники військкомату повинні представлятися, до того ж, вони можуть бути одягнені в цивільний одяг.

- Згідно з указом президента, призову до військової служби підлягають придатні за станом здоров’я громадяни України віком від 20 до 27 років, – розповідає Петро Сирко. – Призовників оповіщають повістками через селищні ради, працівниками військового комісаріату та через житлово-експлуатаційні організації. Згідно закону, якщо повістка за якихось обставин не надійшла, громадяни України призовного віку мають самі з’явитися у військкомат у десятиденний термін з моменту указу президента про оголошення призову. Також, ми не можемо насильно змушувати проходити призовників медичний огляд, але в Законі України вказано, що призовник зобов’язаний пройти медичний огляд перед відправкою до військової частини.

Також, Петро Сирко пояснює, що процедура вручення повістки не регулюється законом, тому її можуть вручити в тому числі і на вулиці.

Адвокат Олена Степанова пояснює, що затримати призовника можуть лише за наявності доказів та після внесення інформації до єдиного реєстру досудових розслідувань.

- Є військовий обов'язок і є вимоги до сповіщення громадян України щодо необхідності виконання вище вказаного обов'язку,  – пояснює Олена Степанова. – Якщо є належні докази доведення до відома особи вчинити ті чи інші дії (у цьому випадку виконати обов'язок відбути строкову військову службу) то у разі невиконання обов'язку, у військкоматі посадові особи мають право порушити питання про внесення до ЄДРДР відповідні відомості. І лише після внесення відомостей до ЄДРДР за умови оголошення підозрюваного у розшук його можна затримати. Але тоді постає питання чи має право він служити строкову службу.

Варто пам’ятати, що особи, які здійснюють адміністративне затримання, повинні обов’язково представитися та оголосити причину затримання.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (17)
  • Миха

    Малолетние уклонисты ,меньше слушайте адвокатишек ,они лишь провоцируют вас не выполнять и дальше закон , чтобы в дальнейшем с вас срубить бабло, ибо если вы уже нарушили статью конституции о воинской повинности то всякое ваше пуканье в сторону уклонения лишь усугубит положение и даст заработать бабла адвокатам
  • Анонім

    Усьо правильно. Дитина хоче вночі на привокзальній тусити або щось в Польщі збирати, як тато з мамом.

    А ви йому - краіну захищай!

    А як карта поляка? То ж Польщу тре захищати.
  • украЇнець

    отака слава украЇні-смерть ворогам!!!...
  • Прозапас Наталія

    Этих вояк нада пи...ь а не смотреть им в глаза.Сами бздят идти на передовую своих недоносков попрятали а колхозников беззащитных вылавливают стаей шакалов.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:50 Від отруєння чадним газом постраждала 72-річна тернополянка 10:20 Тернопільські капелани відвідали військових на Харківсько-Лиманському напрямку 09:14 Дві ранкові ДТП у Тернополі: де наразі ускладнений рух? 09:02 Жінка з Тернопільського району втратила 46 тисяч гривень, коли хотіла отримати допомогу Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 08:01 19 березня деякі споживачі у Тернополі будуть без електрики — адреси 21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up