Партнер рубрики Події

«Рушник Волі» у Тернополі почали вишивати рідні загиблих захисників

«Рушник Волі» у Тернополі почали вишивати рідні загиблих захисників
  • У Тернопільській обласній універсальній науковій бібліотеці 10 серпня стартував національно-мистецький проєкт «Рушник волі».
  • У його рамках створюють 3-метрове вишите хрестиком полотно.
  • Долучитись до вишивання тернополяни можуть до 15 серпня.

У складний воєнний час варто об’єднуватись у хороших справах, – переконані в Тернопільській обласній універсальній науковій бібліотеці. Там започаткували проєкт «Рушник Волі».

Це спільна ініціатива відділу міського абонементу ТОУНБ, сектору Міністерства у справах ветеранів у Тернопільській області, Тернопільського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка, громадської організації «Спілка Жінок Тернопільщини», а також громадської організації «Школа борщівської народної сорочки». Про це повідомляють на сторінці «Прочитай. Книгозбірня».

Відео дня

Мета проєкту — вишити оберіг українського народу традиційними орнаментами української вишивки, об’єднати родини захисників, небайдужих краян та українців, які втратили власні домівки через повномасштабне вторгнення і мають статус тимчасово внутрішньо переміщених осіб.

Організатори проєкту зазначили, що дух Нації закодований у вишивці, а рушник розповість майбутнім поколінням про нашу віру в Перемогу. Скріпитися у вірі, об’єднатися з вірою в Перемогу — завдання, яке стоїть перед сучасним поколінням. Кожен хрестик зберігатиме Віру, Надію і Любов.

На почин благородної справи присутніх благословив священник Микола Квич, координатор військового капеланства при Тернопільсько-Зборівській архиєпархії Української греко-католицької церкви. Душпастир наголосив, що у вишиванці зазначений генетичний код українського народу.

Під час проєкту «Рушник Волі» планують створити вишитий рушник довжиною 3 метри. Перші хрестики під керівництвом майстрині Вікторії Кривоніс на рушнику зробили матері, діти, дружини, сестри та рідні загиблих захисників України, а саме: Тетяна Римар, яка заклала перший хрестик, Олександра Орляк, Ольга Трух, Галина Мазник та Мар’яна Михайловська.

Найменшою вишивальницею, яка долучилась до проєкту, стала трирічна Женя Михайловська, батько і дядько, якої загинули у російсько-українській війні.

У перший день до вишивання також долучилися переселенки – Лариса Шурховецька й Тетяна Іванкова, а також отець Микола Квич і всі охочі містяни, які завітали на захід до бібліотеки.

Вишиватимуть хрестиком на полотні у трьох районах Тернопільської області та в обласному центрі – місті Тернополі, за розробленою схемою окремих блоків візерунків, орнаментів, які поширені на Тернопільщині. Їх розробила членкиня Національної спілки майстрів народного мистецтва України, співзасновниця та голова організації «Школа борщівської народної сорочки» Вікторія Кривоніс.

У процесі вишивання рушник тимчасово зберігатимуть у центральних районних бібліотеках Тернопільщини (Кременець і Чортків), а також у головній книгозбірні області — Тернопільській ОУНБ. У бібліотечні заклади матимуть змогу приходити усі охочі та долучатися до проєкту.

Після завершення проєкту «Рушник Волі», 1 жовтня 2023 року відбудеться презентація рушника у форматі духовно-мистецької імпрези в Тернопільській обласній універсальній науковій бібліотеці.

Усіх небайдужих тернополян запрошують приходити у відділ міського абонементу Тернопільської обласної наукової бібліотеки з 10 по 15 серпня і долучатися до вишивання «Рушника Волі».

 

Читайте також:

Тернополяни можуть безоплатно навчитися малювати із знаним художником Рустамом Давлетовим

Арт-простір для переселенців та військових відкриють в бібліотеці на бульварі Шевченка

Ціни на деякі товари збільшилися майже вдвічі: скільки коштує зібрати рюкзак до школи першокласнику

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Iryna Skaskiv

    дякуємо за висвітлення інформації

keyboard_arrow_up