Партнер рубрики Події

Що робити, якщо у Миколая просять айфон, а він може принести лише шкарпетки? Поради батькам

Що робити, якщо у Миколая просять айфон, а він може принести лише шкарпетки? Поради батькам

Малеча чекає День святого Миколая не менше ніж Нового року. Зранку дітлахи шукають під подушкою подарунки. Бать ж напередодні свята у пошуках подарунків. Що батьки купують своїм дітям, що зараз у тренді та скільки витрачають на подарунки – читайте у матеріалі.

За кілька днів напередодні свята у місті починається ажіотаж. Особливо це помітно на ринках та в магазинах дитячих іграшок. У переддень свята на Центральному ринку батьки шукають іграшки.

Що зараз у тренді?

Як розповідають продавці – такий ажіотаж починається за 2-3 дні до Миколая. Окрім тернополян, за подарунками приїздять багато жителів сусідніх міст та сіл.

– Людей побільшало, але не так, як у порівнянні з минулим роком, бо багато бояться коронавірусу, – каже одна з продавчинь. – Багато людей приїздять з сіл за подарунками.

Відео дня

Як кажуть продавці – деякі батьки йдуть за чимось конкретним, а хтось не знає, що подарувати дитині. Однак є свої тренди.

– Для дівчаток купують ляльки LOL, вони зараз дуже популярні, – каже продавчиня пані Надія. – Для хлопчиків універсальний подарунок – конструктор. Є для різних вікових категорій, на різні тематики – місто, потяги, кораблі, військова техніка. Ще популярні пістолети на поролонових кулях. Для малих дітей є іграшки на тематику «Свинки Пепи», розвиваючі іграшки. Ціни є різні – від 200 гривень і понад 2000 гривень.

Також дітям купують розвиваючі іграшки та набори для творчості. Популярні картини для розмальовок. На них нанесені контури та цифри. Цифра відповідає кольору. Ціни на такі – від 200 гривень. Все залежить від розміру картин.

Також купують настільні ігри, головоломки. В середньому, на невеликий подарунок можна витратити 300-500 гривень.

– Прийшла за подарунком для сина – за набором поліцейського, – каже тернополянка Марина. – Йому 6 років, він дуже любить таке. Йому якщо машинку – то поліцейську. Тому мені простіше з вибором, бо я знаю, що не прогадаю. Мій бюджет – десь 300-400 гривень.

Також продають і різні самокати, велосипеди, однак на них взимку попиту немає. Для вуличних розваг можна придбати санки, спеціальні тарілки для спусків та ледяники, однак з такою погодою покататись на них не вдасться.

А ви купуєте іграшки дітям на Миколая? Що саме підготували дітям та скільки готові витратити на подарунок?

Опитування

Скільки витрачаєте а подарунок до Миколая?

Скільки коштують солодощі?

Під подушку дітлахам кладуть і солодощі. Хтось дарує цукерки, хтось надає перевагу фруктам. Купити солодкий подарунок можна практично в будь-якому супермаркеті, магазині чи а ринку. Ціни на них починається в середньому від 50 гривень за 300 грамів цукерок.

Можна зібрати подарунок самому, а не купувати готовий. Так вдасться заощадити. Подарункову коробку чи пакет можна купити у магазинах чи на ринку за 5-10 гривень.

Журналісти «20 хвилин» рахували, яка націнка на подарункові набори солодощів та скільки вдасться заощадити,  якщо зібрати такий самий, але самостійно. Про це читайте за посиланням.

Замість цукерок можна купити дитині свіжі фрукти. Як радять медики та дієтологи – зараз і дітям, і дорослим варто їсти більше фруктів, щоб зміцнювати свій імунітет. Чим більше різних фруктів ви вживаєте тим краще для вашого здоров’я.

На які фрукти варто «налягати» під час пандемії коронавірусу – читайте за посиланням.

Що робити, якщо дитина просить дорогий подарунок?

Багато батьків напередодні свят зіштовхуються з проблемою, коли дитина просить надто дорогі подарунки. Як правильно діяти в таких ситуаціях? Про це розповіла дитячий психолог Світлана Кухарук.

- День святого Миколая – це перш за все свято віруючих людей, - каже психолог. - Якщо родина віруюча, і дитина вже підростає, то варто пояснювати малечі, що під подушку подарунок кладе не сам Миколай. Він увесь рік опікується родиною, допомагає батькам. Варто вчити дитину, що це є свято вдячності. Вчіть дитину ділитися, допомагати іншим. Свято з матеріальної площини варто переводити в духовну. Якщо родина не є релігійна, то батьки часто заганяють себе в своєрідну пастку. Якщо дитина починає просити дуже дорогі подарунки – батьки починають казати, що Миколая немає. Тому спершу варто розібратися батькам у своїх переконаннях і вже після цього пояснювати це дітям. Якщо батьки спершу дарують подарунки, а потім кажуть, що Миколай – це казковий персонаж, дитині важко розібратися, на чому тримається світ. Це плутає дитину.

Психолог пояснює – займатися вихованням дитини і вибудовувати в ній систему цінностей варто увесь рік.

- Батькам варто завчасно починати пояснювати дитині про цінності в сім’ї, як ми заробляємо гроші, чи гарно просити дорогі подарунки, – пояснює пані Світлана. – Часто буває таке, що дитина має набагато дорожчі речі, ніж батьки. Такий культ дитини може негативно впливати на її виховання та світосприйняття. Тому варто більше говорити про такі речі з малечку, бо в малому віці діти ловлять кожне слово і варто все добре обдумувати.

«Різочка під подушу»

А от лякати дитину покаранням за непослух – не дуже хороша ідея. Дехто навіть каже дітям, що за непослух Миколай принесе під подушку е гостинець, а різочку. Такі методи виховання варто лишити в минулому.   

 – Не потрібно робити з добрих та світлих образів в очах дітей тих, хто може карати чи переслідувати, – пояснює психолог. – Часто діти на пустому місці мають страхи, що є хтось злий, який за ними постійно дивиться і може їх карати. Тому якщо батьки хочуть, щоб дитина була чемна – варто заохочувати її. Якщо дитина допомагає вам, або робить щось хороше – заохочуйте її. Покажіть, що це добре, а не залякуйте покаранням.

Значно ефективніше у виховному процесі дитини показати, як правильно себе поводити, а не лякати покаранням за непослух. Система покарань часто працює навпаки. Дитина ще більше починає бешкетувати, в неї з’являється страх чи образа.

Що подарувати дитині?

Якщо ви не знаєте, що подарувати дитині – краще зробити такий подарунок, який буде корисний та водночас цікавий.

– Краще дарувати те, що по віку дитині буде корисно, – радить пані Світлана. – Варто цікавитись інтересами дитини. Зробіть акцент на розвиваючих іграшках. На тих іграшках, з якими ви зможете провести час з дитиною разом. Також є іграшки, які допоможуть розвивати інтелект, моторику рук, увагу, пам’ять, творче мислення. Багато батьків стараються знайти такі іграшки, які стануть дитині альтернативо комп’ютерних ігор.

Це можуть бути конструктори, настільні ігри, розвиваючи ігри, набори для творчості, тощо.

Варто цікавитися, в які ігри грається дитина з друзями, про яку іграшку згадує частіше. Це стане підказкою для вас.

А що ви даруєте дітям на Миколая? Скільки зазвичай витрачаєте на подарунки? Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (9)
  • Артем Кіт

    Андрій
  • Артем Кіт

    А ви носите подарунки Айфон 15
  • Tanya Dzyaba

    Не купляти іграшки на ринку, бо ціна двічі , а то і втричі вища ніж у дит магазинах
  • Вантажні Тернопіль Перевезення

    А що там з новинами, як не вистачає Україні електроенергії,  і що там за незаконні рішення НКРЕКП по зеленій енергетиці??? Чому і яким чином хочуть відібрати Домашні станції

    Nadiia Vovk reply Вантажні Тернопіль Перевезення

    Вантажні Тернопіль Перевезення

keyboard_arrow_up